Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

Niet toegestane licenties in 50- wedstrijd

Helaas bleek bij de laatste B-wedstrijd op Moleneinde dat er renners aan de start verschijnen die daar op grond van onze reglementen niet kunnen starten. Zoals u weet is sinds een aantal jaren de 50- categorie zuiver een trimmerscategorie, waarin andere licentievormen niet worden toegelaten. Sinds enkele jaren vermelden wij bovenaan onze daglicenties heel expliciet in hoofdletters (en daar dient de renner ook nog zelf een kruisje bij te plaatsen) dat de renner ‘’door ondertekening verklaart niet te beschikken over een licentie bij enige bond op niveau amateur, sportklasse, belofte of elite’’. Dit is sinds een aantal jaren een strak beleid geworden, dat door ons dus ook wordt gehandhaafd. Niet leuk, wel nodig, om de 50- categorie interessant te houden voor de (startende) liefhebber/trimmer. Wij merken uit reacties van de 50- dat deze benadering wordt gewaardeerd.

Helaas bleek dat afgelopen zondag dit niet correct is gegaan. De winnaar in de 50- had daar niet mogen starten, want bleek Belofte te zijn. Dat hoorden wij pas na de huldiging. Wij hebben hem bericht hem uit de uitslag te moeten schrappen. Gevolg daarvan is dat de late sterke uitval van Jeroen Luijks nu 'postuum' wordt beloond met een eerste plaats. Altijd wat raar om zo te winnen, maar ja, dat komt zelfs in de Tour zo voor... 

Overigens heeft Jelle Jumelet naar ons nog netjes gereageerd met een toelichting en excuses en een aanbod gedaan het prijzengeld terug te storten. Wij gaan in zijn geval uit van een misverstand en niet van kwade opzet, maar wij dienen hem gewoon wel uit de uitslag te halen. Overigens gebeurt dit ook met een andere Belofte-renner, die eenzelfde foute inschrijving deed. Gevolg is dat de plaatsing van andere renners in de uitslag iets zal wijzigen (de klassementen werken wij hierop bij na de uitslag van de komende Moleneinde koers van 24 mei a.s.). Op het moment dat we andere overtredingen vaststellen zal dit wederom de handelwijze zijn.

Hieronder lichten we nog eens toe hoe dit nu zit.

Voor de exacte uitwerking van onze categorieën verwijzen wij altijd naar ons reglement, waarin in een handzame kleurenmatrix is samengevat wie er precies in welke wedstrijden mag starten. Zo ziet u dat in een A-koers in de 50- wedstrijden alleen 50- licentiehouders starten, alsmede KNWU junioren (<18 jaar), TMZ S/P en D-klasse (zonder WFN vermelding) en voorts de kopers van een daglicentie. In een B-koers is de enige uitzondering op deze regel dat onze eigen BWF-amateurs in de 50- categorie meerijden. Maar geen andere licentiehouders.

Wij maken het onderscheid op basis van licenties en niet op basis van hoe sterk de renner stelt te kunnen rijden. Er wordt regelmatig aan ons gevraagd toch mee te mogen doen, bijvoorbeeld omdat er een tijdje weinig getraind zou zijn of men komt terug na een blessure. Dat soort uitzonderingen staan wij niet toe, want dan komen we in totaal niet toetsbare criteria terecht. Wij houden vast aan het best toetsbare systeem en dat is de licentiestatus.

Als een renner echter aan de inschrijving verklaart geen licentie te bezitten en dat ook nog op de daglicentie verklaart, dan kan de jury niet worden kwalijk genomen dat die renner start. Wij kunnen helaas niet iedere renner uit het land kennen. Als dan echter achteraf alsnog aan ons wordt gemeld dat zaken niet in de haak zijn, dan zullen wij dat wel onderzoeken.

Wij merken wel eens uit reacties van renners dat ons wordt verweten bepaalde renners toe te laten. Als wij dan echter de naam van de renner checken langs ons KNWU licentie bestand, dan blijkt dat de renner bijvoorbeeld in het verleden wel amateur of elite was, maar dit jaar niet meer. U moet dus niet te snel oordelen op basis van oude kennis. Wij checken de status per 2015, maar zijn ook –en vooral- afhankelijk van eerlijkheid en openheid van de inschrijvende renner.

Wij hopen van harte dat dit soort voorvallen in de toekomst niet meer voor hoeven te komen.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies

   
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen