Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

Spektakel in Tilburg ''Den Besterd''

Zondag 18 juni 2017 stond de terugkeer van de wielerronde van Tilburg ''Den Besterd'' op het programma. De organisatie wilde dit evenement graag terug in Tilburg en wou groots uitpakken in samenwerking met de winkeliersvereniging aldaar. Maar dat het zo groots zou uitpakken had niemand verwacht. Aan werkelijk alles was gedacht: een puike finishstraat, een VIP-tent, diverse attracties op het plein voor de jeugd, een bewaakt parkeerterrein en de vele verkeersregelaars en helpers die alles in goede banen leidden. Goed dat dit alles beloond werd met een groot deelnemersveld en vele plaatselijke deelnemers in alle categorieen en veel publiek. De winaars werden resp. Tonny Berends bij de 50+, die vluchtmakker Johan Pemen klopte. Bij de 50- was het onze zuiderbuur Joris Vermeulen uit Zoersel (B) die solo de finish passeerde en bij de retro-koers was het eveneens onze Belgische vriend Anton Ardui die in de eindsprint zijn landgenoot Tom Servaes voor bleef.

50+

Een mooie groep renners van boven de vijftig stond aan de start, aangevuld met een 6-tal dames, die later apart geklasseerd zouden worden. De eerste paar ronden werden gezamelijk afgelegd, het parcours nog eens goed opgenomen en gekeken waar de drempels en listige bochten lagen. Vooral de laatste bocht draaide iets terug en moest met beleid genomen worden, maar daarna volgde een lang en breeds stuk richting finish. Het was in ronde 3 dat de man in vorm dit jaar, Johan Pemen, het hazepad koos. Tonny Berendse reageerde attent en sloot aan. Nog een paar renners probeerden over te steken naar de kop van de wedstrijd, echter zij haalden het net niet. Dit duo bleef enige tijd voorop. Echter in ronde 6 sloog het pechduiveltje toe voor Tonny Berends. Hij reed lek, maar door de reglementaire vergoeding van 1 ronde bij pech kon hij de volgende ronde zijn plaats voorin weer innemen. Dit duo bleef de gehele koers voorop ondaks diverse tegenaanvallen van bv. Ruud Havermans, Pieter Mies en Kees van de Sande. Het peloton liet niemand meer vertrekken en zo kon het leidend duo onder elkaar gaan uitmaken wie de winnaar zou gaan worden van deze fantastische koers met veel ambiance. Het werd deze keer Tonny Berends die Johan Pemen naar plaats 2 verwees, maar Johan kon wel de leidersprijs mee naar Rijsbergen nemen. De strijd om plaats 3 moest met een pelotonsprint beslist worden, waar vooral gelet diende te worden op de laatste listige bocht, want hier was tijdens de wedstrijd al eerder een renner onderuit gegleden. Men rijdt altijd harder naar zo'n laatste bocht toe en men moet niet te veel risico nemen. Dat gebeurde dus wel en hiervan waren John de Leeuw en Niky Deykers de voornaamste slachtoffers. De rest kon door en plek 3 werd opgeeist door John Haast, die Kees van de Sande op de streep net klopte. 

Dames

Bij de dames die bij de cat. 50+ gestart waren was het Sandra van Veghel, die in het mannenpeloton finishte, en de overwinning greep, voor Kim Lahaije uit Tilburg en Bianca van de Belt, ook uit Tilburg. Leuk detail: 5 van de 6 rensters zijn woonachtig in Tilburg.

50-

In deze categorie veel vertrekkers en vooral veel plaatselijke renners die de weg naar de inschrijftafel hadden gevonden. Zó veel zelfs dat de organisatie extra rugnummers moest laten aanrukken. Bijna 70 man gingen van start. Er werd fanatiek gestreden voor de leidersprijs en vele premies die door de winkeliersvereniging waren geschonken. Het ging hard onderweg en men moest op de tanden bijten om het peloton te volgen. Dit was niet voor iedereen weggelegd en zodoende reden verspreid over het parcours na een aantal ronden diverse groepjes renners, allemaal strijdend voor een goede prestatie, wat het massal opgekomen publiek wel kon waarderen. Er waren ook talrijke uitlooppogingen waar te nemen, maar toch werden alle plooien weer snel gladgestreken. Het was toch lastig om op de steentjes en met de wind in een klein groepje voorop te blijven. Tijdens de gehele koers was het wel Martijn Broekman uit Utrecht die de meeste punten binnensmokkelde voor de leidersprijs en ook mee naar huis kon nemen. De beslissing in deze koers viel 6 ronden voor het einde toen Joris Vermeulen uit Zoersel demarreerde. Het peloton aarzelde even en Joris reed krachtig door in een mooie kadans. Zijn voorsprong nam iedere ronde toe dus hij was, zonder pech, redelijk zeker van de overwinning. Zo gebeurde het ook en in de laatste ronden waren het nog plaatselijk favoriet Teun van Poppel en Martijn Broekman die het peloton waren ontvlucht.  In deze volgorde kwamen zij ook over de finish. Daarna was het Tom van de Peer die de pelotonsprint won voor Lorenzo Arena.

Dikke banden.

18 jeugdige deelnemers stonden aan het vertrek met kleurrijke fietsjes, dito helmen en zelfs voor de allerkleinste een paar loopfietjes. Luid aangemoedigd -en fanatiek zoals ze zijn- begonnen zij aan hun 2 rondjes door De Besterd. Onder luid gejuich kwam de winnaar en anderen over de streep evenals de jongsten met hun loopfietjes.  Zij kregen misschien nog wel het meeste applaus van de vierhonderd toeschouwers en waarvan de trotse moeders zelfs tranen van in hun ogen kregen.

Retro-koers

Een leuk en ludieke gebeurtenis om mannen met retro-fietsen en shirts voorbij te zien komen. Dit is zowel hier als in Belgie populair om aan deel te nemen. Er waren dan ook vrijwel eenzelfde aantal Belgische als Nederlandse deelnemers. De overwinning ging hier naar Anton Ardui Voor Tom Servaes en Sonnie Guldentops, allen uit Belgie.  Al deze deelnemers konden na afloop hun prijzen en premies in natura in ontvangst nemen, waarbij sommige prijzen amper te dragen waren en zij waren dan ook uiterst tevreden over de door de winkeliersvereniging geschonken prijzen.

Tot slot een grote pluim voor de organisatie en we hopen hier volgend jaar weer terug te keren naar deze mooie ronde van Tilburg Den Besterd.

A.s. zondag zijn we te gast in Rijsbergen ''Pannenhoef'', waar de voorzitter van de BWF de plaatselijke ronde organiseert, met vele prijzen en iedere ronde premies.  Tot zondag allemaal op het mooie 5.200 meter lange asfaltparcours.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen

   
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies