Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

Verslag van de Ronde van de Stoof 22 mei 2016

Door menig renner werd al geruime tijd uitgekeken naar de terugkeer van dit klassieke rondje Stoofstraat in Oud-Gastel. Ongetwijfeld door de organisatoren zelf, de mannen van WV Princenhage onder impuls van Rene Horians, die het initiatief nam voor deze koers en de permanence inrichtte in zijn eigen achtertuin aan de Stoofstraat. Maar ook door bijvoorbeeld Pieter Mies, geboren en zijn jeugd doorgebracht aan dit parcours en zo wellicht wel besmet met de wielermicrobe toen hij als jongeling de profs en toenmalig BWF–renners hun rondes zag rijden.

Voor vandaag was eigenlijk bar weer voorspeld, maar daar hadden de eerste twee categorieën geheel geen last van. De amateurcategorie reed echter wel van begin tot het eind in de regen. Maar daar sloot men de dag feestelijk af met een winnaar uit Oud-Gastel: Stefan Laurijssen (hij bleek net sinds een paar maanden inwoner van Oud-Gastel te zijn). Ook nog afkomstig uit de organiserende WV Princenhage, dus daar was het feest compleet.

In de 50+ categorie greep Pieter Mies helaas net naast de door hem zo fel begeerde zege, doordat zijn vluchtmakker Chris Maas uit Papendrecht toch sterker was aan de finish. En bij de 50- was het Tom Nelen die de laatste rondes voor het peloton uit wist te blijven en zo solo de winst pakte.

Een goed georganiseerde dag, met een overdaad aan premies, 3-rondenklassement, leidersprijs, superpremie, 20 eindprijzen etc; de nodige renners gingen met een hand vol enveloppen huiswaarts. Wij hoorden van de renners enthousiaste reacties, ook over het parcours en hopen dus van harte dat “De Stoof” zo weer een vaste waarde op de BWF kalender mag worden.

 

50+

Was men nog wat beducht voor het voorspelde slechte weer? De groep was namelijk wat kleiner dan anders, met 21 man aan de start. Daartussen echter één vrouw, Sandra van Veghel, die haar mannetje staat en naar een verdienstelijke 15e plaats reed. Het was in deze categorie Pieter Mies die het al het hele jaar op deze wedstrijd had staan. Hij toonde zich continu voorin, niet van plan om ook maar iemand zonder hem te laten ontsnappen. Hij verzekerde zich van genoeg punten voor de leidersprijs en die was helemaal binnen toen Pieter vanaf acht ronden voor het einde samen voorop kwam met Chris Maas uit Papendrecht. Zou het dan gaan gebeuren?.... zou het plan dat al maanden in de maak was dan echt gaan werken?... winst op eigen geboortegrond? Nee helaas, Chris Maas toonde geen mededogen en haalde de winst naar zich toe. Pieter tweede, maar toch mooi op het podium deze dag. De pelotonsprint was een prooi voor de sterke John de Leeuw die met 60 k/u over de meet kwam daveren, voor Niky Deijkers en René Haast.

50-

Het bleef droog en het warmde op. Bij de 50- kwamen 35 renners aan de start voor hun 24 rondes. De wedstrijd werd gekenmerkt door vele kortdurende pogingen van kleine groepjes. Zo bleef ook de strijd om de leidersprijs lang ongewis; veel renners pakten wel twee puntjes, maar uiteindelijk was het Niels Ooms die enkele ronden voor het einde met een lange solo vier punten toevoegde en zo dus de leidersprijs kreeg. Enkele ronden voor het einde was het fors schrikken in het peloton. Een kat (!) liep ineens pal voor het aanstormende peloton de weg op en veroorzaakte zo een val van een groep van zo’n vijf renners. Zoiets is bij de BWF volgens mij nog niet eerder voorgekomen en is helaas niet te voorkomen. Bij een aantal bleef het gelukkig beperkt tot schaafwonden, maar voor een renner moest tocht de ambulance komen. Ondertussen ging de koers net de laatste paar ronden in en kon deze wel voortgezet worden; de val gebeurde op een brede weg en van de geparkeerde ambulance ging dus geen gevaar uit. Het was Tom Nelen die na de solo van Niels Ooms zelf een solo startte en met succes. Op de streep had hij nog een dertig meter over op het op hol geslagen peloton. Daar was het Wim van Beek, die heel licht afgescheiden vooruit, nog even mocht dromen van de tweede plek, maar overlopen werd door de meute. Het was de dekselse Niels Ooms die zelfs hier nog eens sterk voor de dag kwam (tweede) voor Wim de Vos (derde), Nicholas Robeijn en Tom van de Peer.

Amateurs

28 man aan de start voor het sluitstuk van de dag. Onder hen 7 man van WV Princenhage. Het was wel duidelijk wat er voor die mannen moest gebeuren… zouden ze gaan voor herhaling van het huzarenstukje van Hulten (3 man op het podium)? De mannen toonden zich tijdens de koers erg actief en ja, vanaf acht ronden voor het einde forceerde Guus de Grauw de totstandkoming van een groepje van drie, samen met Jelle Jumelet en Sil van de Ven (TWC Pijnenburg). Drie ronden voor het einde knalde Stefan Laurijssen er met een enorme krachtsinspanning nog naar toe. En zo… het scenario van Hulten… 3 man Star en 1 man Pijnenburg! Zouden de mannen van Princenhage, net als vorige week met Romana, de man van Pijnenburg weer in het pak doen? Vol verwachting keek de jury uit naar de laatste aankomst. En… Sil van de Ven zat er nog steeds bij! Sprinten dan maar… en… Stefan Laurijssen kon de handen in de lucht steken, voor Guus de Grauw en Sil van de Ven, die toch nog mooi derde werd voor een stevig balende Jelle Jumelet. Troostprijs voor die laatste was dat hij wel met een duidelijke voorsprong de leidersprijs won. De pelotonsprint voor plek vijf werd gewonnen door Roy Guiguierre. U raad het al… van WV Princenhage. De organisator kon dus tevreden zijn.

En dat was de BWF ook. Afgezien van die vervelende val, waarmee wij alle betrokkenen van harte beterschap wensen, was het een zeer goede dag met mooie koers op een klassiek rondje.

Volgend weekend het kampioenschap! Dan gaat het om een beker en, vooral, de rood-wit geblokte trui. We hopen op een grote opkomst. Tot dan.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen

   
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies