Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

BWF kampioenschap 2016

Het hoogtepunt van het jaar voor de BWF zijn uiteraard de kampioenschappen, daar waar gestreden wordt voor de rood-wit geblokte brabantse kampioenstruien en bekers en medailles. Menig renner kijkt er naar uit en leeft er naar toe. Deze keer was Breda-Overa de locatie waar de titelstrijd plaats vond. Organisators Willem en Annie de Nijs tekenden hiervoor.  Een prachtige omloop van 6 km. met in iedere ronde twee keer de beklimming van de Cote d'A 16 was voor iedereen te behappen en de streep recht voor hun deur, de gezellig aangeklede permanence met bar, kleedruimte, wc en tv ernaast en een mega terras ervoor, dus aan ambiance geen gebrek.  Omdat het een open wedstrijd betrof kon het zijn dat niet de overall winnaar ook meteen BWF-kampioen werd.  Immers enkel BWF licentiehouders konden meedingen naar de BWF kampioenstitel.  Zo geschiede het dat in geen enkele categorie de winnaar uit de eigen gelederen kwam.  De BWF-kampioen 2016 is bij de cat. 50+  Nicky Deijkers,   bij de 50- is het Valentijn Overtoom en bij de amateurs mag Niels de Vos het hele jaar de kampioenstrui dragen. 

50+

Alle licentiehouders reden ditmaal in hun eigen categorie dus zodoende een mooi aantal van 47 deelnemers. In deze categorie altijd volop strijd van begin tot einde.  Bij de 1e doorkomst al een uitval van de altijd actieve Govert Tukker, daarna Maurice Chatrer die het probeerde enlater weer Govert Tukker. In ronde 4 werd het serieuzer met een uitval van 4 renners met Dennis van den Ouden, Teo Muis, Mathieu Hendriks en Tonny Berends. Ze pakten 300 mtr. voorsprong dus moest er een reactie komen vanuit het peloton. De sterke mannen zetten zich op kop en reden binnen een ronde can 6 km. het gat weer dicht. Menigeen moest even naar adem happen, maar de rust was van korte duur.  3 Ronden voor het einde kwam Johan Brouwers plots op kop te rijden. Het peloton liet even begaan behalve Ruud Havermans die de overstak naar de koploper. Goed samenwerkend bouwden zij een voorsprong op van ruim een halve minuut. Ruud had superbenen dus kwam het peloton niet veel dichter ondanks enkele tegenreacties. Johan Brouwers zat in principe in een zetel voor de kampioenstrui maar Ruud trok in de laatste ronde nog zo hard door dat Johan moest lossen. En dan is bijna 6 km. nog een heel eind om een peloton voor te blijven, echter kon hij nog aanpikken bij een achtervolgend tweetal en leek de titel alsnog binnen bereik.  Zo dacht hij tenminste, keek ook niet meer achterom en dat was een misrekening. In de laatse 2 km. sloeg het peloton op hol met een uitval van de sterke ploegmaten Ad Prinsen en John de Leeuw. Ad lanceeerde John tot de top van het laatste viaduct echter ook het peloton gaf vol gas. De een na de ander viel stil op de laatste lane rechte lijn met de wind op de neus. Zo kwam het peloton nog op het wiel van de 3 achtervolgers met Johan Brouwers en ging er net voor de streep nog overheen.

De overwinning evenals de leidersprijs ging dus naar Ruud Havermans, voor Theo Muis en Henk Ceelen. Chris Maas werd vierde en Niky Deijkers klopte net Rene Haast voor het BWF-kampioenschap. Broer John Haast werd hierin derde.   Na afloop was er nog een primeur doordat alle renners die op het podium stonden nog een fietscontrole kregen waarbij gekeken werd naar mechanische ondersteuning in de racefietsen.  Deze controle zal steeksproefgewijs nog enkele keren plaatsvinden dit jaar.

50-

Ook hier een schitterende groep van 52 deelnemers. 52 renners die redelijk aan elkaar gewaagd zijn, dus ontsnappen als enkeling is een haast onmogelijke opgave.  Een groepje zou nog kans van slagen hebben, maar dan reageert het peloton weer gelijk en loopt alles weer samen. Bij iedere doorkomst was het ook weer een andere renner die als 1e doorkwam en dus bleef het heel lang spannend wie er met de leidersprijs aan de haal zou gaan. Dit werd pas beslist bij de voorlaatste doorkomst toen Tom Nelen zijn 2e puntje pakte. Dit bleek beslissend te zijn want alle anderen verzamelden slechts 1 punt.  Doordat alle vluchtpogingen teniet werden gedaan was het onvermijdelijk dat een pelotonspurt de einduitslag zou bepalen.  Zo geschiede het dus bijna want in de laatste honderden meters was het toch Nicolas Robeijn uit Herentals die een kleine voorsprong pakte op de meute en met een uiterste krachtsinspanning deze dan ook voorbleef. Hij hield nog enkele meters over op Valentijn Overtoom die op zijn beurt weer Dennis Mijnsbergen voorbleef. Wiebe de Jong werd 4e voor jelle Andries.  Nicolas Robeijn dus overall winnaar voor de 3 volgende renners met wel een BWF licentie.  Dus voor het BWF-kampioenschap was het Valentijn Overtoom voor Dennis Mijnsbergen en Wiebe de Jong.

Amateurs

Een redelijk goed gevuld veld met 27 amateurs vertrok om 13.30 uur op het inmiddels nat geworden parcours.  Dat de omstandigheden zwaarder werden door de continu neerdwarrrelende spetters was duidelijk te zien tijdens het koersverloop.  De een kan er beter mee om gaan dan de ander.  Een heel ander koersverloop dus dan bij de andere categorieen. In het begin enkele vluchtpogingen van de actieve Peter van Wijgerden. Maar de renners waren in de beginfase nog redelijk fris en werden vluchtpogingen teniet gedaan. Halfkoers sloeg de vlam in de pan en viel het peloton in 3 stukken uiteen.  Eerst een groep van 6 met John Roos, die meteen ook punten binnenhaalde voor de leidersprijs, weer Peter van Wijgerden, Cas Graafmans, Guus de Grauw (leider in het BWF-klassement), Glenn van Nierop en Jelle Veraart.   Hierachter een groep van 5 met twee BWF licentiehouders nl. Ronald van Elsen en Niels de Vos. Daar weer achter de rest van het peloton.  De kopgroep reed iedere ronde wat verder weg van hun achtervolgers, dus de winnaar moest gezocht worden in de eerste groep. Helaas kon Guus de Grauw hier een kruis over maken in verband met een lekke band, dsu de winnaar moest gezocht worden tussen de vijf overgebleven renners. Aan de kant werd driftig gediscussieerd wie het zou worden, maar het bleef ongewis.  In een ziedende spurt haalde het Glenn van Nierop die dus zeker niet voor niets was afgereisd naar het Brabantse. Nummer twee werd Jelle Veraart die Cas Graafmans nipt voorbleef. De BWF-kampioen moest uit de tweede groep komen en daar haalde het Niels de Vos verrassend voor Ronald van Elsen. Martijn Bink werd derde in het kampioenschap door de pelotonsprint te winnen.  

Dames.

Diverse dames hadden de moeite genomen om naar Breda-Overa te komen. Deze dames zijn allen zeker aan elkaar gewaagd.  Wel uitlooppogingen maar heel lastig om een definitieve bres te slaan. dus bij iedere doorkomst een complete groep.  Hierin was het de rappe Danique Spekle die punt na punt verzamelde voor de leidersprijs.  Heel de groep bleef bijeen tot aan het einde. Danique was dan ook voor de neutrale toeschouwer de favoriete, echter dit pakte op het einde net iets anders uit.  Het was Marion Gerssen uit Beuningen die als eerste haar wiel over de finishlijn drukte voor Suzan Caron en Ann Wellens (bekende achternaam).  Dames wij hopen jullie allen terug te zien met nog meer collega's bij de dameswedstrijd op 19 Juni in Rijsbergen.

Volgende week staat de Ronde van Breda - De Kei op het programma waar altijd een gezellige wielersfeer wordt uitgestraald.  Een echt knus criterium in de wijk De Kei.  Let op want hier zijn de starttijden voor alle categorieen 1 uur later.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies

   
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen