Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

Verslag Sprundel 12 juni 2016

De Ronde van Sprundel is één van de vier wedstrijden georganiseerd door Rinie van Zundert, die helaas zelf niet kon deelnemen vanwege de nasleep van een valpartij eerder dit jaar.

Totaal 61 man verscheen aan de start in deze B-wedstrijd over een pittig stratenparkoers, dwars door het centrum van Sprundel. Bij de 50+ werd de wedstrijd beslist in een ziedende sprint in het voordeel van Ad Valentijn, die nipt Johan Peemen voorbleef. Sarah den Hartog kreeg de bloemen bij de vrouwen. Bij de 50- ging de overwinning naar de solo arriverende Wim Hofstede, die in blakende vorm was teruggekeerd van een trainingsstage (van 6 maanden) op Mallorca.

50+

Met zes minuten vertraging door een onhandig geparkeerde auto, vetrokken 30 renners (29 man en 1 dame) aan 31 ronden over het stratenparkoers in Sprundel. Vanuit de start ontsnapten John Haast en Johan Pemen, mogelijk door een foutje van de voorrijwagen. Deze werd namelijk gepasseerd door John Haast. Vervolgens nam de voorrijwagen de oplettende Johan Peemen op sleeptouw. De mannen namen al gauw dertig seconden voorsprong en reden constant rondetijden van rond de 2 minuut 30. Het peloton liet even begaan alvorens het tempo omhoog ging. De voorsprong van 30 seconden werd snel teruggebracht tot 20 seconden. Daarna poogde Ad Valentijn alleen het gat te dichten. Met nog 22 ronden te gaan ging hij alleen aan de haal en kwam tot op 15 seconden. Kort daarop gevolgd door Ad Prinsen, Niky Deijkers, Peter van der Geest, Pieter Mies en Rene Haast. De ronde daarop viel het tempo van John en Johan wat terug (bewust?) en kon Ad Valentijn aansluiten bij het drietal. Daarachter volgde de tweede groep op 14 seconden, waarin nu Rene Haast, Jack de Klerk, de BWF-kampioen Niky Dijkers, Peter van der Geest, Johan Brouwers, Ad Prinsen, Pieter Mies en de rappe Patrick Verdonck. Op hun beurt gevolgd op 30 seconden door een groep van vier bestaande uit o.a. Kees Raats, Walter Koster, Bas van Rijthoven en Ruud Havermans. Met nog 15 ronden te gaan hadden we drie leiders in de wedstrijd, gevolgd door de acht achtervolgers die nu op 40 seconden reden. Werd er afgestopt en zo ja door wie? Niky Deijkers was wel een beetje aan het linkeballen, maar konden de mannen het gat naar de kopgroep niet dichtrijden?
In het tweede peloton was het met name Ruud Havermans die het tempo er in stevig inhield, maar die een ronde later besloot uit te stappen vanwege tegemoetkomend verkeer op het parcours. Sommige verkeersdeelnemers volgden namelijk niet de instructies van de verkeersregelaars; het blijft lastig in zo’n dorp….

De talrijke premies die door de organisatie ter beschikking waren gesteld, werden een prooi voor de kopgroep en de rappe mannen uit de achtervolgende groep, waaronder Rene Haast.
Uit de groep van acht sprong Ad Prinsen weg, maar hij werd weer snel bijgehaald. De kopgroep haalde sneller dan verwacht het peloton in waarna de gedubbelde renners bij de kopgroep aansloten. Dat is niet de bedoeling ! Het is onsportief gedrag. Het bracht ook nog gevaar mee, tijdens het afsprinten van de gedubbelde renners. Ook nam de kopgroep de gedubbelden zo mee in de achtervolging op het viertal Freddy Aarts, Walter Koster, Kees Raats en Bas van Rijthoven, die kort daarvoor uit het peloton waren ontsnapt en voor de 12e t/m 15e plaats streden.
Sarah den Hartog, de enige vrouw in koers, streed voor wat ze waard was en werd geklasseerd waardoor ze met de bloemen naar huis ging.
Met nog drie ronden te gaan was er nog steeds de kopgroep van drie en in de achtervolging de groep van acht. Uit deze groep van acht ontsnapten Peter van der Geest en Rene Haast. In de laatste ronde kon John Haast niet meer wegrijden en wist hij zich in de sprint kansloos tegen Ad Valentijn en Johan Pemen en liet hij de sprint dus voor wat het was. In een prachtige sprint a deux wist Ad Valentijn met nauwelijks een half wieltje voorsprong in de laatste meters Johan Peemen te verschalken. Johan ging echter wel met de leidersprijs naar huis. De sprint om de 4e plek werd door Rene Haast gewonnen die zoals verwacht Peter van der Geest achter zich hield.

50-

Nadat de chauffeur weer in de voorrijwagen had plaatsgenomen, schoot speaker Kees de renners weg. Vanaf de eerste ronde knepen Joachim Raeymakers en Wim de Vos er tussenuit. Met in achtervolging Tom Nelen en Niels de Vos. Laatstgenoemde reed mee in het roodwit geblokte shirt van BWF kampioen bij de amateurs (maar in een B-koers natuurlijk toegestaan om in deze 50- categorie mee te rijden). Echter ook Valentijn Overtoom reed mee in het roodwit geblokt, omdat hij nu eenmaal de BWF kampioen is van de BWF bij de 50-. Al gauw sloten de drie renners bij de koplopers aan zodat een kopgroep van vijf ontstond, met daarin Wim de Vos, Joachim Raymakers, Niels de Vos, Tom Nelen en Ben van Baelen. Ook Yannick Sprangers en Nico van den Berg gingen in de achtervolging. Het peloton werd uiteengerafeld. Ook Yannick en Nico wisten aan te sluiten bij de kopgroep, wat een knappe prestatie was. Laten sprongen ook nog Adri Kapitein, Wim Hofstede en Edwin Kas naar de kopgroep, waardoor deze uiteindelijk uit tien man bestond.
Met nog 14 ronden voor de wielen plaatse Wim Hofstede een demarrage en reed een zeer snel rondje, waardoor hij een voorsprong van 10 seconden pakte. In de achtervolgende groep werd even getwijfeld. Hij zou dit toch niet alleen volhouden?
Valentijn Overtoom, de BWF kampioen 50-, ontsnapte uit het achtervolgende peloton in achtervolging op de kopgroep, maar moest daarvoor wel een gat van 50 seconden dichtrijden. Dat bleek teveel gevraagd. Valentijn viel weer terug in het peloton en gaf enkele ronden later zelfs op. Hij had niet zijn beste benen dit keer.
De achterstand van 15 seconden op de leider in de wedstrijd bleef lang hetzelfde, maar liep uiteindelijk nog op tot boven de 30 seconden. Zou Wim Hofstede het gaan redden? Met nog zes ronden te gaan ging Joachim Raeymaekers alleen in de achtervolging op Wim Hofstede. Hij bracht zijn achterstand terug naar 22 seconden, maar met nog drie ronden te gaan liep de achterstand toch weer op. Wel hield hij de tweede plaats stevig in handen. Inmiddels had Wim Hofstede de leidersprijs op zak en soleerde hij overtuigend naar de overwinning. Joachim Raeymaekers werd tweede. Wim de Vos won de sprint om de derde plaats voor Edwin Kas.

Al met al weer een mooi koersdagje, waarbij de weergoden de renners toch ook nog gunstig gezind waren.

We zien jullie graag volgende week, als we op bezoek gaan in de voortuin van onze voorzitter Rene Haast: Rijsbergen Pannenhoef, een A-koers met ook dames aan het vertrek.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen

   
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies