Griepfiscalisten.pngKOP-BNDS-NL2010.pngUTS.jpglogo addvo.pngludo aaarts logo.jpgricoh_Imagine-Change-logo_RGB-97pix (PNG).png

Verslag van een warm Lepelstraat 10 juli 2016

In Lepelstraat waren de weergoden ons zeer gunstig gezind. Heerlijk zonnetje, vrijwel windstil, al liep de temperatuur gedurende de dag aardig op. Maar door het pittige en selectieve parkoers was het geen peulenschilletje. Onder de toepasselijke zomerse klanken, van onder ander Enrique Iglesias, werden de rondjes in een hoog tempo afgelegd. Bij de 50+ ging de overwinning naar Ad Valentijn en bij de 50- naar Wim de Vos. Dit keer was er binnen de 50+ categorie ook een aparte klassering voor de 60+ (een initiatief van organisator Peter van der Geest). Daarin ging de overwinning naar Barend Verhagen, die overall al derde was geworden. Het was weer een mooie dag, met veel premies en een goede organisatie. Wielercomité Lepelstraat, bedankt.

50+

35 renners aan de start. Pieter Mies, Niky Deijkers en Peter van der Geest waren actief in de eerste ronden en verdeelden de punten voor de leidersprijs. In de twaalfde ronde wisten Niky Deijkers, Barend Verhagen, Ad Valentijn en Johan Peemen er tussen uit te knijpen. Een zeer sterke kopgroep die ronde na ronde de voorsprong wist uit te breiden. Inmiddels was het peloton in drie groepen uiteengeslagen. Uit de eerste groep ontsnapten Dennis den Ouden en Ruud Havermans in een poging de vier leiders te achterhalen. Onder de leiders was Barend Verhagen, 60 plusser; de leidersprijs was voor hem, maar mogelijk ook de overwinning. In de tweede groep, die streed om de zevende plaats in de wedstrijd, waren het Maurice Chatrer en Peter van der Geest die er nog eens een klap op gaven.

Inmiddels had de kopgroep het peloton gedubbeld, reed de voorrijwagen achter het peloton, werd er door de 50- volop ingereden (wat niet prettig is voor de jury!) en schalde het wel zeer toepasselijk nummer “Wat een chaos in de tent” van de Brabantse party-dj W door de Kerkstraat. Maar het was de ervaren speaker Kees en onze jeugdige jury, die in deze chaos het hoofd koel hielden, ondanks de warmte in de jurybus.
Intussen was de wedstrijd in de beslissende fase beland. De gedubbelde renners werden op vijf ronden uit de koers gehaald. Ruud Havermans en Dennis den Ouden streden nog steeds voor de vijfde plek, op 40 seconden achterstand van de leiders. Daarachter reden Maurice Chartrer, Rene Haast, John Haast, Jack de Klerk, Peter van der Geest, Pieter Mies, Willem Hus, Henk Ceelen en Johan Brouwers. Gerard van Raak won de sprint om de 17e plek. Nog 16 man in koers. Op vier ronden van het einde werd nog een premiesprint verreden, een van de velen tijdens deze goed gevulde wedstrijd met talrijke en royale geldprijzen. De sprint om de zevende plek ging naar Henk Ceelen, die de toch rappe Maurice Chatrer nipt achter zich hield. Ruud Havermans pakte de vijfde plek voor Dennis van den Ouden. De sprint om de overwinning ging naar Ad Valentijn, die Niky Deijkers voorbleef. Barend Verhagen bleef op zijn beurt Johan Peemen voor. In de 60+ waren het Johan Brouwers en Willem Hus die achter Barend Verhagen beslag legden op de plekken twee en drie.

50-

36 starters in deze categorie. En inmiddels was het kwik al weer een stukje hoger opgelopen; de temperatuur lag nu rond de 28 graden. Met gevolg dat in de eerste ronden diverse renners de pijp aan maarten gaven, nog niet bestand tegen het tempo in deze warmte. Diverse vluchtpogingen werden ondernomen door renners die kennelijk goed tegen de warmte bestand waren. Als eerste ging Joachim Raeymaekers samen met Tom Nelen aan de haal. Daarna Tom Nelen alleen. Die had op een gegeven moment een finishstraatlengte voorsprong, maar kon dat niet vasthouden. Veel te warm, zei hij later. Adri Kapitein deed ook een poging, maar uiteindelijk werden alle pogingen teniet gedaan en reed een compleet peloton van 27 renners op naar een massasprint? Joachim Raeymaekers was op vier ronden voor het einde vrijwel zeker van de leidersprijs, tenzij Tom Nelen alle nog te rijden ronden als eerste zou doorkomen. Dat was onwaarschijnlijk. Het was sowieso al de ronde daarop beslist, toen Joachim nog een puntje toevoegde aan zijn totaal van 10 punten en daardoor niet meer achterhaald kon worden.

Met nog drie ronden te gaan was het nog steeds gruppo compatto en konden de sprintersploegen hun sprinters naar voren leiden voor een perfecte lead out. Het laatste rechte eind voor de finish had echter wel de vorm van een S. Wie de eerste binnenbocht pakte had de laatste buitenbocht. Tactisch aandachtspuntje. Bij de 50+ was daar nog uitvoerig over gesproken en gediscussieerd. Sprinter Wim de Vos zat bij de voorlaatste doorkomst nog achterin het peloton. Voorin zagen we de gekende namen. De bel luidde voor de laatste ronde… en daar zagen we opeens Wim de Vos met een ploegmaat voorin. En de sprint werd vervolgens gewonnen door …. Wim de Vos. Dit voor Jelle Andries en Adri Kapitein.

Tot slot een waarschuwing aan renners van de 50- en amateurcategorie. Indien een wedstrijd in de finale is beland, zeg zo’n 7 ronden voor het eind, is het niet meer toegestaan om tijdens het inrijden de finish te passeren. Renners die dit wel doen zullen worden gediskwalificeerd en mogen dan niet uitkomen in hun wedstrijd. Het klinkt wat zwaar, maar helaas is deze waarschuwing nodig. Vergis je niet hoe lastig het is voor de jury met al die rugnummers, de hectiek van de laatste ronden en ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Denk je dat het wat overdreven is? Draai dan is mee als jurylid en ervaar het zelf. Inrijden kun je ook buiten het parcours en een parcoursverkenning kun je ook vooraf doen; niet voor niets staan de kaartjes altijd op de site.

Tot bij de volgende koers, de mooie grote omloop in Achtmaal. Wees even alert op de afwijkende starttijd voor de 50- : dat is om 10.35, dus kort na de 50+ ! Dit in verband met het middagprogramma in Achtmaal (ploegentijdrit).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 •  

   BWF Amateur Kampioen 2017

   Kampioen Leys

              Thomas Leys

   
 •  

  BWF 50+ Kampioen 2017

   Kampioen Mies

              Pieter Mies

   
 •  

   BWF 50- Kampioen 2017

   KAMPIOEN

             Tom Nelen