Brabantse WielerFederatie

Info startende renners

Wij krijgen vaak vragen van renners die eens een koers willen gaan rijden. De BWF biedt daarvoor een goede gelegenheid, nu in de 50+ en 50- categorie ook zonder (amateur)licentie kan worden gereden. Dat kan dus een mooie opstap zijn. Maar vergis je niet: ook bij 50+ en 50- wordt serieus gereden.

Op zich staat alle benodigde informatie voor renners op onze website. Veel kun je lezen in ons reglement. Toch blijven er natuurlijk nog de nodige vragen over, vooral over de praktijk. Hieronder geven wij een antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Zo wordt in ieder geval duidelijk wat je als renners kunt verwachten. Wij hopen dat dit zorgt voor nog meer enthousiaste deelnemers in onze trimmerscategorieën.

Welke categorieën kent de BWF?

Het onderscheid in de verschillende categorieën kun je zien op onze wedstrijdkalender. Van belang is het onderscheid in A-wedstrijden en B-wedstrijden.

In A-wedstrijden rijden de amateurs om 13.30 uur in een aparte categorie. Daar kom je dan amateurs tegen van de BWF, KNWU en andere bonden. Dat betekent dat in A-wedstrijden in de 50- categorie nooit amateurs zullen rijden. De 50- is dan dus uitsluitend een ‘’trimmerscategorie’’. Daarentegen is de 50+ wel een ‘’open categorie’’. Dat betekent dat bij de 50+ ook amateurs mogen starten.

In B-wedstrijden is er geen aparte amateurwedstrijd. Dat betekent dat alleen de 50+ en de 50- starten. In die wedstrijden is echter in de 50- ook de aanwezigheid van BWF-amateurs toegestaan. Het gaat dan dus uitsluitend om de amateurs met een licentie van onze eigen BWF.

Wat zijn de snelheden?

Hoewel 50- ook wel wordt aangeduid als een ‘’trimmerscategorie’’ moet je je niet vergissen in de snelheden. Meestal staat na een wedstrijd (van 50 kilometer) een gemiddelde op de teller van rond de 40 kilometer per uur. Je moet pieksnelheden aankunnen tot ongeveer 50 kilometer per uur.

Vanzelfsprekend is het van belang dat je ervaring hebt met het rijden in een grote groep met deze snelheden. Als je die ervaring totaal niet hebt, dan adviseren wij om eerst een aantal keer met een snelle toergroep mee te gaan op de openbare weg.

Welke wedstrijden zijn voor een starter geschikt?

Details over de wedstrijden, zoals het exacte parcours, vind je op onze wedstrijdkalender. Korte rondes met veel bochten zijn voor een starter minder geschikt. Probeer het dan eerst op de langere omlopen met veel asfalt. Ook adviseren wij vaak de wedstrijden op ons eigen Moleneinde-parcours aan starters. Dat is een parcours met ruime bochten en breed asfalt. Wij rijden hier in februari/maart altijd enkele trainingswedstrijden en komen later in het seizoen nog enkele keren daar terug.

Waar moet ik me melden?

Je hoeft je niet vooraf bij de BWF aan te melden. Je kunt op de dag van de wedstrijd naar de permanence gaan waarvan de gegevens op onze wedstrijdkalender staan. Bij de dames van de inschrijving koop je een daglicentie en zo sta je aangemeld voor de wedstrijd. Je krijgt dan een rugnummer, waarvoor je borg betaalt. Denk er wel om na de wedstrijd het rugnummer weer zo spoedig mogelijk bij de inschrijving in te leveren.

Wat zijn de kosten?

Deelname aan een wedstrijd kost per keer € 7,-. Daarnaast kost een daglicentie ook nog € 5,-. Je kunt zeggen dat je als starter zonder licentie dus € 12,- per keer betaalt.

Je kunt iedere wedstrijd deelnemen op basis van een daglicentie. Het loont echter al snel om een vaste licentie van de BWF te nemen. Je krijgt dan ook een vast rugnummer dat je het hele seizoen kunt gebruiken (ook voor dat vaste rugnummer betaal je € 5,- borg en die krijg je na inlevering einde seizoen terug).

De prijs van een licentie is € 35,- (trimmerscategorieën) of € 55,- (amateurs). Overigens betaal je met een licentie ook nog wel € 7,- deelnamegeld per wedstrijd. Dat betekent dat een trimmer er na 7 wedstrijden de kosten alweer uit heeft. Klik hier om een licentie aan te vragen.

Ben ik verzekerd?

Wielrennen kan riskant zijn. Als je gaat deelnemen aan wedstrijden dan accepteer je de toename van risico’s. Hou er rekening mee dat deelname aan wedstrijden van de BWF volledig op eigen risico gebeurt. Persoonlijke lichamelijke en/of materiële schade na een valpartij blijft dus voor eigen rekening. Denk er om dat een andere renner in een wedstrijd niet aan te spreken is voor jouw schade, tenzij hij opzettelijk of met grove schuld handelde. Je bent in een wedstrijd niet verzekerd voor schade aan lichaam of fiets. Wel heeft de BWF een aansprakelijkheidsverzekering voor schade die door de BWF of haar medewerkers wordt toegebracht aan derden. Als je als renner schade toebrengt aan een derde en daarvoor aansprakelijk bent, dan zul je primair je eigen WA-verzekering daarvoor moeten aanspreken.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Ons reglement stelt eisen aan fiets en kleding. Zie artikel 9 en 10 van ons reglement.

Het is verboden op het parcours in te rijden tijdens de wedstrijd van een andere categorie. Als je het parcours graag al eens gaat verkennen, doe dat dan enkele dagen vóór de wedstrijd. Het parcours staat altijd afgebeeld op onze wedstrijdkalender.

Als je tijdens de wedstrijd ‘’eraf gereden wordt’’, dan mag je natuurlijk gewoon de wedstrijd uitrijden. Het is echter verboden om aan te sluiten bij de kopgroep als je wordt gedubbeld. Als je wordt gedubbeld door het peloton, dan mag je daarbij wel aansluiten, maar je niet meer bemoeien met het wedstrijdverloop.

Als je van de jury opdracht krijgt om de wedstrijd te verlaten dien je daar onmiddellijk gevolg aan te geven. Als je de wedstrijd verlaat moet je dit altijd kenbaar maken aan de jury bij het passeren van de finishstreep. Ga dan zo snel mogelijk van het parcours af op een veilige manier.

Wij hopen dat je veel plezier beleeft aan onze wedstrijden.