Brabantse WielerFederatie

5 nieuwe kampioenen WFN op Pannenhoef d.d. 2 juli 2023

Afgelopen zondag 2 juli werd het Nederlands Kampioenschap voor vrije bonden en amateurs verreden in Rijsbergen. Dit is altijd een mooie happening om de special ontworpen maagdelijke trui met de nationale driekleur te bemachtigen. Vele renners leven er naar toe om deze trui een jaar te mogen dragen.

Bij de amateurs, de hoofdschotel van de dag, was het plaatselijk favoriet Kevin Aernouts die de felbegeerde trui in ontvangst mocht nemen, door een ijzersterke en uitgekiende sprint te rijden en zo zijn medevluchters en het peloton voor te blijven. De kampioenen in de andere categorieën (die u op de foto hierboven ook ziet) waren: Chantal Verstraten (dames), John van Rullen (60+), Johnny van der Klooster (50+) en Edward Sol (40+). Zij werden in Rijsbergen gehuldigd. Van harte allemaal. En complimenten aan de diverse BWF licentiehouders die het in de kampioenschappen goed deden en top-10 en zelfs podiumplekken behaalden.

De foto’s van deze dag vindt u op deze website. Verder verslag per categorie leest u hieronder.

Cat. 60+:

Als eerste ging de cat. 60+ van start en een minuutje later mochten de dames aan hun wedstrijd beginnen.
Een mooie groep renners, die op het scherpst van de snede elkaar bekampten. Al in de eerste ronde een uitval van twee renners: Ton Damen en Rick de la Ruelle. Ook Jos Bogaerts wilde de oversteek nog maken, maar kwam net te laat. Deze twee renners bleven ruim vier ronden voorop, mede door de haperingen in het peloton. Daarna vormde zich een achtervolgende groep van zo’n 10 renners en toen werd het gat naar de twee koplopers snel gedicht. In die groep drie regionale renners: Jos Bogaerts uit Strijbeek, Ton Damen uit Alphen en plaatselijk favoriet Rene Haast uit Rijsbergen. In ronde zes ging Jos Bogaerts aan de haal, op het lastige stuk met wind tegen. Joost van Giessen pikte snel zijn wagonnetje aan en de overige renners aarzelden even. Dit was achteraf gezien niet het beste idee, de twee man waren gevlogen en goed samenwerkend bouwden ze hun voorsprong steeds iets uit. Tot 2,5 ronde voor het einde John van Rullen het op zijn heupen kreeg. Hij demarreerde uit de achtervolgende groep en overbrugde binnen afzienbare tijd de behoorlijke kloof naar de twee koplopers. Uiteindelijk moest een sprint met deze drie de uitslag bepalen en daar had dezelfde John van Rullen nog het meeste over. Op plaats 2 Joost van Giessen en op plaats 3 Jos Bogaerts.

Uitslag 60 + :

 1. John van Rullen
 2. Joost van Giessen
 3. Jos Bogaerts
 4. Jeroen Bosman
 5. Rik de la Ruelle
 6. Ron Veeke
 7. Cor Gerritsen
 8. Rene Haast
 9. Ton Damen
 10. Herman de Jong

Cat. dames :

Een mooi groepje dames startte 1 minuut later dan de cat. 60+. En ze bleken behoorlijk door te rijden door een gemiddelde te halen van bijna 39 km/uur en dat met een lang stuk wind tegen met windkracht 4 à 5. Knap gedaan dames. Door dit hoge tempo was ontsnappen bijna onmogelijk, al waren er wel wat pogingen daartoe. Vooral Nathalie Nelemans en Chantal Verstraten waren actief en kwamen meerdere keren als eerste over de finishlijn. In de finale helaas nog een valpartij door een uitwijkmomentje van één van de rensters, maar verder stormde een heel peloton op de eindstreep af. Dit was een kolfje naar de hand van Chantal Verstraten, die net als vorig jaar weer de nationale driekleur in ontvangst mocht nemen door gedecideerd de spurt te winnen.

De uitslag van Mylaps bij de dames is niet helemaal juist weergegeven op onze website. Chantal moet op 1 staan en niet op 20 uiteraard. Alle dames volgen dus daarachter.

Uitslag Dames :

 1. Chantal Verstraten
 2. Nathalie Nelemans
 3. Nicky Franken
 4. Demi van Dijke
 5. Lieke Muller
 6. Laura Mohlman
 7. Sanne Sprong
 8. Tessa Veen-Bakhuijs
 9. Florine Hehewerth
 10. Yva Geluk

Cat. 50 – 59 :

Hierbij een flinke groep renners aan de start en ook bij deze categorie schuwen ze het aanvalswerk niet. In de beginfase as het Jaap Vreugdenhil die zich constant van voren liet zien en in ronde 4 en 5 zagen we Peter de Koning alleen voor het peloton uitrijden. In ronde 7 was het plots Tony Verschuuren die het hazenpad koos en een mooie voorsprong opbouwde. Het peloton kreeg hem maar niet te pakken. Ruim drie ronden voor het einde zag plots Johnny van der Klooster zijn kans schoon, omdat de groep een klein beetje uit elkaar viel vooraan. En als hij zijn turbo aanzet dan blijft er voor de concurrentie weinig over dan zich te richten op de ereplaatsen achter hem. Krachtig pedalerend zoals we hem kennen overbrugde hij de kloof naar Tony en samen gingen ze de finale in. In de eindsprint was geen kruit gewassen tegen Johnny van der Klooster, die er nog een krachtige sprint uit perste en zo de felbegeerde kampioenstrui mee naar Kapelle mocht nemen.

Uitslag 50 – 59 :

 1. Johnny van der Klooster
 2. Tony Verschuuren
 3. Marc Stouten
 4. Edwin Raats
 5. Roger van der Waarden
 6. Etienne van der Giessen
 7. Ralph Greupink
 8. Rene Alblas
 9. Peter Pouwels
 10. Theo Leenderts

Cat. 40 – 49 :

In deze categorie helaas maar een beperkt aantal deelnemers en daar hebben enkele renners van geprofiteerd. Vanaf de start waren het Edward Sol en Jan Dingemanse die erg actief waren. In ronde 4 konden zij een gaatje slaan, samen met Maurice Barendse en Nick Riddy. Dit viertal verstond elkaar heel goed en bouwde ronde per ronde hun voorsprong uit. Dit bleef ook zo tot het eind en dus was de vraag : wie heeft er nog het meeste over om de spurt naar zijn hand te zetten. Dit bleek de onvermoeibare Edward Sol te zijn die met miniem verschil Jan Dingemanse versloeg, waarbij Jan later zelf opmerkte dat hij de spurt te laat had ingezet anders was de uitslag misschien in zijn voordeel uitgevallen.

Uitslag 40 – 49 :

 1. Edward Sol
 2. Jan Dingemanse
 3. Maurice Barendse
 4. Nick Riddy
 5. JP Bolsius
 6. Gerben Vreugdenhil
 7. Bjorn Tsoi
 8. Marcel Solleveld
 9. Rowalt Kannekes
 10. Roy van den Heuvel

Cat. Amateurs :

De hoofdmoot van deze dag was de wedstrijd van de amateurs. Zo’n 60 renners gingen de strijd aan met elkaar, een mooi peloton. Ondanks de straffe wind was er gelijk in de eerste ronde een aanval van Glenn van Nierop en Eloy Raas, twee bewezen hardrijders. In ronde 2 sloot zich na een ultieme achtervolging Jip Damen aan. Zeer goed samenwerkend bouwden zij hun voorsprong uit. Ieder ronde met zo’n 5 seconden, terwijl het peloton ook zeker niet stil zat. Halfweg koers was hun max. voorsprong een minuut. Daarna stabiliseerde het even, maar de wind en kilometers zouden hun tol toch gaan eisen richting de finale. In het peloton werd er in de tweede koershelft beter samengewerkt en sloegen enkele ploegen de handen ineen om de voorsprong te verkleinen. Zienderogen kwamen zij dan ook elke ronde dichterbij en vijf ronden voor het einde was de vlucht van de dag teniet gedaan. Een schuiver in de bocht na de finish gaf nog even consternatie en moest de EHBO er ook aan de pas komen.

Daarna volgde de ene demarrage de andere op en zagen we enkele malen twee renners op 3 en 4 ronden voor het einde doorkomen met een kleine voorsprong op het peloton. Maar beide vluchtpogingen strandden in de finale. Op anderhalve ronde voor het einde gingen Jacob Wijnstra en Peter de Braal aan de haal. Kevin Aernouts zag het gevaar en maakte meteen de oversteek naar de voorste twee. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden ze een kleine 10 seconden voorsprong op het peloton. Goed samenwerkend en verzekerd van een podiumplaats gaven zij álles; het peloton was nimmer ver weg dus het moest wel. In het zicht van de finish ging Jacob Wijnstra aan, met Kevin Aernouts in zijn wiel. Op het juiste moment kwam Kevin er achter uit en werd zo met een fietslengte voorsprong Nederlands kampioen bij de amateurs. Jacob Wijnstra werd 2 en de moegestreden Peter de Braal bleef het aanstormende peloton nog net voor.

Uitslag Amateurs :

 1. Kevin Aernouts
 2. Jacob Wijnstra
 3. Peter de Braal
 4. Casper Hordijk
 5. Marvin van Spronsen
 6. Thomas Rieff
 7. Mathijs Buzeijn
 8. Wilbert Heijn
 9. Glenn van Nierop
 10. Wessel Coppelmans

Alle renners en rensters dank voor jullie deelname en mocht je nog meer interesse hebben: de BWF organiseert i.s.m. diverse organisaties wekelijks mooie wedstrijden in West-Brabant. Aanstaande zondag zijn we te gast in Alphen, wederom op een mooie ronde in het buitengebied, en het weekend daar weer op in Klein-Zundert. Voor verdere info zie onze website onder ”wedstrijden”. Hopelijk tot ziens.

 

Deel dit bericht