Brabantse WielerFederatie

Geslaagd NK WFN in Schijf (16 juni 2024)

Dit jaar lag de organisatie, samen met de BWF, plaatselijk op de schouders van de stichting Sportfrinten, bekend van de koersen in Roosendaal en Nispen “Borteldonk”. Nou, laat dat maar aan oud BWF-coureur Freddy Aarts over; voor zover wij konden overzien was het tot in de puntjes uitstekend geregeld. Mede dankzij de vele vrijwilligers hadden de renners niets te klagen. Nou ja, over het weer dan misschien. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er, ondanks de vele inschrijvingen, toch wat minder renners naar Schijf zijn afgezakt. Diegenen die er wel bij waren kregen een mooi en veilig parkoers voor de wielen, in het buitengebied van Schijf, met een lengte van 7,5 km. Niet gebruikelijk tijdens een kampioenschap, maar de organisatie had het -met vele sponsoren- toch voor elkaar gekregen om in elke wedstrijd een leidersprijs en vele premies te kunnen laten verrijden. De renners die gestart zijn (140 in totaal) kregen regelmatig een fikse bui ter afkoeling op zich neer, maar dat deerde de mannen en vrouwen eigenlijk niet. Wij zagen de volgende winnaars opstaan:

60+: Ron Paffen

Dames: Eltina van Wijk

50+: John Oudshoorn

40+: Wout Roos

Amateurs t/m 39: Germon Peeters

Geüniformeerde beroepen (politie brandweer, leger): Martijn Alberts

Van harte gefeliciteerd, alleen jullie mogen de enige echte WFN kampioenstrui trots het hele jaar dragen.

Cat. 60+:

Hele sterke mannen hier aan de start die de gehele koers bij elkaar zijn gebleven, daar het waarschijnlijk niet makkelijk zou zijn om het hazenpad te kiezen en alleen door weer, wind en regen te moeten fietsen. Conclusie, het was rijp voor een massasprint en laat dat nou precies naar de hand zijn van Ron Paffen die ook de snelle Chris Maas en Ralph Greupink meenam op het podium. De leidersprijs ging naar Ernst Fidom.

Cat. Dames:

Vertrokken 1,5 minuut na de 60+ om zo lekker en vrij te kunnen koersen. Ook hier geen echt aanvallende rensters om er alleen op uit te trekken, dus zagen we elke ronde een compleet pelotonnetje aan ons voorbij trekken. Afwachten op de naderende groepssprint dan maar. Deze werd vrij gemakkelijk gewonnen door Eltina van Wijk, voor Nathalie Nelemans en streekrenster Chantal Van Straten. De leidersprijs was een prooi voor Florine Hehewerth.

Cat. 50+:

Een goed gevuld peloton ging op pad en maakte er een levendige koers van met regelmatig kleine groepjes die zich los wilde maken van de rest, maar het peloton gaf zich niet gewonnen. Edgar van Meer probeerde het even om solo te gaan maar was niet bestand tegen de grote groep en alles lag in het verschiet om ook in deze koers af te stevenen op een massasprint en die kwam er ook. Hier was het John Oudshoorn die de rest achter zich liet en dat waren niet de minsten; hij verwees Edwin Raats en Roy Bogaert naar twee en drie op het podium en mocht trots het rood-wit-blauw aantrekken. De leidersprijs werd gewonnen door Andre Slager.

Cat. 40+:

Zou het een keer niet op een massasprint uitlopen deze koers? Gelukkig, eindelijk hadden we een kopgroep die na drie ronden was ontstaan achter op het parkoers: Wout Roos, Jules Bremers, Roy Steuten, Kristiaan Michels en Edward Sol (dit was volgorde van binnenkomst). Deze mannen werden pas na de finish weer gezien door de rest. Zoals gezegd was de trui er voor Wout Roos en de leidersprijs ging naar Edward Sol.

Cat. Amateurs:

Het hoofdgerecht van de dag was er een om je vingers bij af te likken; een prachtige koers gezien. Na enkele ronde zagen we vier mannen vooruit rijden: Thieu Henskens, Daan van de Broek, Jos van der Heyden en Niels den Hollander. Zij bouwden een voorsprong op van dik 25 seconden en hielden dat enkele rondes vol. Het peloton pakte deze mannen op een gegeven moment weer terug en daarna zagen we rondes lang een complete groep die op de finishlijn sprintte voor de premies en leidersprijs. Die leidersprijs ging uiteindelijk naar Thieu Henskens.

Met nog vier ronden te doen hadden we weer een kopgroep van vier renners: Koen Wulterkens, Mike Kruithof, Berend Westerbeek en Jeroen Slootmans. Zouden deze mannen dan voor de overwinning gaan? Wij dachten van wel, met 45 seconden voorsprong, maar het peloton dacht er toch anders over. Nog twee ronden en plots was de voorsprong gehalveerd tot 22 seconden, gaan ze het houden was weer de vraag? De bel, de laatste ronde en hadden de koplopers nog 15 seconden over op een groepje van vijf renners en 24 seconden op de grote groep. Buiten ons oog is uiteindelijk alles weer samen gelopen en stormde een groot peloton voor de overwinning op ons af.

Het was Germon Peeters die op een reusachtig verzet zich losmaakte van de rest en Mischa Beks en Bjarne Maton meenam op het podium. Zie de prachtige plaat van onze fotograaf boven dit stukje. In het interview na de koers sprak Germon dat hij echt naar dit kampioenschap had toe geleefd en getraind en zijn droom waarheid is geworden.

NK Geüniformeerde beroepen:

Dit is een koers voor renners die beroepsmatig bij de politie, brandweer en leger zitten en zo hun eigen NK kunnen rijden. Vele aanmeldingen, maar ook vele afmeldingen vanwege het slechte weer namen we helaas waar. Met een klein pelotonnetje, waarvan de latere winnaar Martijn Alberts en Wout Roos al een wedstrijd hadden gereden in hun eigen categorie die dag, gingen we van start. Tot op twee ronden bleef ook hier alles bij elkaar en zagen we vervolgens Martijn wegrijden om zo met een grote voorsprong kampioen te worden voor Wout Roos en Ewald van Soest. Martijn pakte ook nog de leidersprijs mee naar huis.

Een ding staat als een paal boven water, je moet wel komen koersen om te kunnen winnen en dat hebben alle winnaars vandaag gedaan. Voor de volledige uitslagen zie Mylaps (ook via onze website: wedstrijden / uitslagen voor de juiste link).

Zondag 23 juni a.s. zijn we te gast in Alphen aan het Sas voor een A wedstrijd.

Deel dit bericht