Brabantse WielerFederatie

Geslaagde Tour de Leur d.d. 29 mei 2022

Het BWF programma werd deze zondag verreden in Etten-Leur. Helaas een iets lagere opkomst, wat misschien ook lag aan de sombere weersvoorspelling. Op een rondje met alleen maar klinkers en een paar extra bochten werd het een pittige wedstrijd. Daarbij vielen met regelmaat nog wat spetters en hierdoor werd het ook niet makkelijker. Maar ondanks dit alles verliepen de wedstrijden vlot en zonder ongelukken (de EHBO kon gelukkig werkloos huiswaarts keren). De eveneens gelukkige winnaars waren:  Edwin Raats (50+), Bjorn Tsoi (50-), Glenn van Nierop (Amateurs) en Nicolas de Cuyper (ID-renners).

Cat. 50+:

Deze categorie mocht de spits afbijten. Mede door de mooie premiepot werd er direct de pees over gelegd. Vanuit het startschot schoten Johan Pemen en Roger van  de Waarden weg. Kort daarop sloten Edwin Raats en de nieuweling Rens Schalk hierbij aan. Ook Ton Berends, Tom Nelen, Stan Jansen en Tony Verschuuren maakten de oversteek. Nog enkele renners probeerden dit ook, maar vielen weer terug. Hierdoor kregen we drie groepen op het parcours. Een kopgroep van 8, daarachter een groep van 4 en vervolgens een groep van 8 renners. Tijdens deze schermutselingen begon het ook nog te regenen.

De eerste groep, met de sterkste renners, bleef vooruit, terwijl de derde groep rondenlang jacht maakte op groep twee. Uiteindelijk sloten ze hierbij ook aan. Uit dit samengekomen peloton probeerden regelmatig renners te ontsnappen, waarbij een paar dit ook lukte. In de kopgroep scoorde Edwin Raats voortdurend punten voor de leidersprijs, die hij ook later op zak mocht steken. Het 3-ronden klassement was een prooi voor Roger van de Waarden. De superpremie was voor Stan Jansen. Daarnaast scoorden nog diverse renners een of meerdere premies zowel in de kopgroep als in het peloton. In de finale moest Ton Berends de kopgroep laten gaan, dus bleven er nog 7 man over. Het kwam aan op een eindspurt van deze 7, waarbij Edwin Raats de sterkste bleek.

Uitslag 50+:

 1. Edwin Raats,  Helmond
 2. Roger van de Waarden,  Tilburg
 3. Rens Schalk,  Etten-Leur
 4. Tom Nelen,  Essen (B)
 5. Stan Jansen,  Siebengewald
 6. Johan Pemen,  Rijsbergen
 7. Tony Verschuuren,  Fijnaart
 8. Ton Berends,  Zwijndrecht
 9. Kees van Prooijen,  Den Haag (1e 60+)
 10. Govert Tukker,  Schoonhoven
 11. Martijn Harteloh,  Dordrecht
 12. Rene Haast,  Rijsbergen  (2e 60+)
 13. Kees Raats,  Roosendaal
 14. Sjaco Hoondert,  Goes
 15. Andre Slager,  Dordrecht
 16. Henk van Lijsdonk,  Achel (B)
 17. Roland van Erp,  Best
 18. Ron Veeke,  Schijf
 19. Andy van Loon,  Oud Gastel
 20. Rocky van Zundert,  Teteringen

Cat. 50-:

Ook bij deze categorie een levendige wedstrijd. Maar hier waren de renners meer aan elkaar gewaagd. Men probeerde wel te ontsnappen, maar evenzovele malen werden die plooien weer glad gestreken. In de finale zagen we de plaatselijke favorieten Jan Dingemanse en Ben Coremans, apart van elkaar, nog een verdienstelijke poging doen om een massasprint te ontlopen, maar ook zij werden tot de orde geroepen.

Dus moest de massasprint uitsluitsel geven wie op het podium mochten plaatsnemen. Een kolfje naar de hand voor de renners met de rappe benen dus. We zagen de BWF kampioen Bjorn Tsoi als eerste door de laatste bocht komen en dan weet je: er is geen houden meer aan. Hij won dus, voor Joachim Raeymaekers en Jan Dingemanse. De leidersprijs ging nipt naar Nick van Diest. Het 3-ronden klassement was voor  Tom Jansen.

Uitslag 50-:

 1. Bjorn Tsoi,  Kapellen (B)
 2. Joachim Raeymaekers,  Essen (B)
 3. Jan Dingemanse,  Etten-Leur
 4. Roberto Secci,  Tilburg
 5. Tom Jansen,  Essen (B)
 6. Ben Coremans,  Etten-Leur
 7. Ben Suykerbuyk,  Essen (B)
 8. Iroy Cosse,  Wouwse Plantage
 9. Brent Broosus,  Huybergen
 10. Ramon van de Sande,  Halsteren
 11. Pim Dictus,  Hoeven
 12. Anne-Willem van der Meulen,  Den Haag
 13. Nick van Diest,  Alphen aan de Rijn
 14. Sam Cordy,  St. Job int Goor (B)
 15. Yannick Mommers,  Etten-Leur
 16. Erik Rombouts,  Loenhout
 17. Ben van Baelen,  Essen (B)
 18. Yannick Sprangers,  Brecht (B)
 19. Ronald Kolkman,  Meteren
 20. Ralph Luijsterburg,  Roosendaal

Cat. Amateurs:

Bij de amateurs zagen we ook wat aanvallen in de beginfase, maar deze leidden niet tot een afsplitsing. Na ongeveer een derde van de wedstrijd viel er plots wel een afscheiding. Of dat dit kwam door het natte wegdek of een andere reden konden we helaas niet ontdekken. Zes renners sloegen een gaatje. Zij werkten goed samen en reden ronde voor ronde een beetje verder weg van de rest. Deze zes waren: Stefan Laurijssen, Thomas Leys, Rino Sprangers, Roy de Rijck, Glenn van Nierop en Dennis Willems. Daarachter een zevental met toch ook bekende hardrijders, maar zij zagen de kopgroep niet meer terug.

Glenn van Nierop scoorde de meeste punten voor de leidersprijs en het 3-ronden klassement was ook al voor hem  (voor Max Goris en Roy de Rijck). De koplopers keken in de finale allen de kat uit de boom, totdat in de voorlaatste ronde Thomas Leys nog een verwoede poging deed om een spurt te vermijden. Dit plannetje lukte niet, zodat de kopgroep op de finishlijn aanstormde. Glenn van Nierop kwam als eerste uit de laatste bocht en dan is het nog maar 100 meter. Hij kon dan ook niet meer worden bijgehaald door Roy de Rijck en Dennis Willems (zie de finishfoto hierboven).

Uitslag Amateurs:

 1. Glenn van Nierop,  Wieringerwaard
 2. Roy de Rijck,  Essen (B)
 3. Dennis Willems,  Boxmeer
 4. Rino Sprangers,  Rijkevorsel (B)
 5. Stefan Laurijssen,  Oud Gastel
 6. Thomas Leys,  Vosselaar (B)
 7. Wim van Roey,  Beerse (B)
 8. Max Goris,  Hoogerheide
 9. Guus de Graauw,  Chaam
 10. Mike Kruithof,  Dordrecht
 11. Ronald Withagen,  Ossendrecht
 12. Robbert Schaap,  Leidschendam
 13. Arie van ’t Geloof,  Dirksland

Cat. ID renners:

Hier helaas maar weinig deelnemers, maar deze kwamen wel van heinde en ver. De deelnemers waren mooi opgedeeld in twee dames en twee heren. De heren hadden de meeste snelheid en gingen dan ook gezamenlijk voor de eindzege. In een mooie spurt won Nicolas de Cuyper voor Yssel Nikkels.

Uitslag ID renners:

 1. Nicolas de Cuyper,  Lokeren (B)
 2. Yssel Nikkels,  Goirle
 3. Silke Bastiaensen,  Tielen (B)
 4. Hanne Vermeyen,  Geel (B)

Volgende week hebben we een primeur. Een koers in Beerse (België), georganiseerd door een paar van onze vaste BWF deelnemers uit die regio.  Schrijf allen tijdig in voor deze mooie koers en tot volgende week.

Deel dit bericht