Brabantse WielerFederatie

Heerlijke nieuwe koers in Klein-Zundert d.d. 16 juli 2023

Wat een heerlijke temperatuur, moeten veel renners gedacht hebben zondagochtend, gelukkig niet zo warm meer als de afgelopen weken. Maar ze kregen er wel iets anders voor terug: wind, heel veel wind. Dat hebben ze geweten, in deze ook weer nieuwe koers op onze BWF wieleragenda. De organisatie (de mannen van Favo Reclame) had een prachtig parkoers uitgetekend in het open landschap van Klein Zundert, waar de grote motoren zich helemaal konden uitleven. In alle drie koersen hebben we renners gezien die het kopwerk niet schuwden; op sommigen stond geen maat vandaag (een beetje als Wout Poels in de vandaag gewonnen Touretappe). Bij de 50+ was Cas Graafmans de triomfator, bij de 50- zagen we een heel sterke Yannis van Son winnen en bij de amateurs de verrassende Hein Biemans.

Cat. 50+:

Met bijna 40 renners hadden we een mooi peloton hier, daarvan waren 10 renners ouder dan 60+ (een apart podium binnen de 50+). De koers werd geopend door de man uit het Rotterdamse, Theo Leenderts, die drie maal als eerste over de finish kwam en zo direct het 3-ronden klassement mocht ophalen, voor Ton Berends en Erwin Bollen. De toon was gezet voor Cas Graafmans (ook leidersprijs) en Guido Vermeiren, zij ontsnapten uit het peloton en vergrootten elke ronde hun voorsprong. Het was Cas Graafmans die van deze twee de sprint om de eindzege zou winnen.

Wat later in de koers kwam Erwin Bollen alleen te zitten tussen de kop en het peloton en strandde op uiteindelijk 25 seconden om de aansluiting vooraan te maken. Ook Patrick Bol en Peter Heymans ontsnapten nog uit de grote groep en streden om plaatsen 4 en 5. Sterke Theo Leenderts had zijn goede benen weer terug en die sprintte naar plaats 6, voor Ton Berends, Tom Nelen, Marcel Lambregts en Chris Maas (die tevens de eerste 60+ renner werd).

Cat. 50-:

Een 33 renners had vooraf ingeschreven om hier lekker uit de bol te gaan. Dat waren zeker de gedachten van Ben Coremans en hij pakte meteen in het begin van de koers zomaar het 3-ronden klassement mee naar Etten Leur. Yannick Sprangers moet toen dezelfde gedacht hebben, van ‘dat kan ik ook’ en hij kwam daarna 7 maal als eerste over de finish en stelde zo de leidersprijs veilig.

Een verbrokkeld peloton zagen we langs ons voorbij trekken. Die streden om de vele premies, waarvan de dikste superpremie naar Daan van den Broek ging, net voor Marcel de Laat en de latere winnaar Yannis van Son.

De wedstrijd lag in een plooi toen een kopgroep van 10 renners ontstond, die wel af moest rekenen met een ijzersterke Yannis van Son. Hij reed de laatste vier ronden solo en won zo knap de wedstrijd. Voor de overige podium plaatsen was het Daan van den Broek (2e) en Michael Peeters (3e). Zie de foto boven dit artikel.

Cat. Amateurs:

Wat een mooie categorie is dit toch en wat een strijdlust hebben deze renners; niet afwachten, maar zelf de aanval kiezen ook al doet het veel pijn.

De man van de wedstrijd is ongetwijfeld Peter de Winter: vanaf de vijfde ronde bleef hij 19 ronden lang solo rijden op kop van de koers. Misschien een beetje overmoedig, maar hij wist zich toch nog keurig te handhaven nadat hij was ingelopen door de dan ontstane kopgroep; chapeau! Het is vanzelfsprekend dat hij ook de dikste envelop van de leidersprijs op mocht gaan halen, voor Hein Biemans en Jip Damen. Verder legde hij door zijn actie ook beslag op de superpremie en het 3-ronden klassement. Lucratieve middag voor Peter.

De laatste fase van de koers zien we ook hier weer een verbrokkelend peloton, met een kopgroep waarin Hein Biemans en Sander van Dingenen nog zeer actief zijn om de overige prijzen in de leidersprijs klassement te kunnen pakken.

Uiteindelijk wordt de sprint van de kopgroep gewonnen door Hein Biemans die de berensterke Peter de Winter naar de 2e plaats verwijst en Lander Sels naar de 3e podium plaats.

Voor de volledige uitslagen kunt u terecht op Mylaps op de BWF site.

Wij danken de fantastische organisatie, de vele sponsors en alle vrijwilligers voor deze zeer aantrekkelijke wedstrijd en hopen volgend jaar hier weer terug te kunnen komen.

 

Deel dit bericht