Brabantse WielerFederatie

Heet, heter, heetst… Alphen d.d. 9 juli 2023

Al enkele weken is het koers in tropische temperaturen. Hadden we vroeger enkele van deze wedstrijden per seizoen in de hitte, nu schijnt er geen einde aan te komen. Voor enkele renners misschien wel de reden om niet te starten en bovendien kan het dreigende onweer wat voorspeld was, ook meegespeeld hebben. Desondanks hadden we door samenvoeging van de 50- en de amateurs twee pelotons aan de start, in deze mooie omloop van 4 km. in het buitengebied van Alphen. De winnaars van de dag waren bij de 50+Tom Nelen, in de 60+ was het Bert Havenaar die ook mee op het podium mocht, waarna Wim van Roey tekende voor de overwinning bij de combi van 50-/amateurs.

De daarna gestarte wedstrijd voor de ‘locals’ had alle geluk van de wereld om net voor het onweer te finishen (alleen de prijsuitreiking werd een natte boel).

In totaal hadden zich 101 renners zich aangemeld en daar was de organisatie, die na vele jaren weer in is gestapt, verdomd blij mee. De sfeer ter plaatse was prima. Als BWF zeggen wij dan ook Buurtschap ‘TerHonksa’ graag weer tot volgend jaar.

Cat. 50+

In deze categorie is het volgens de reglementen toegestaan dat er jonge renners van 15 en 16 jaar mee mogen koersen, nou dat hebben de “oudjes” geweten vandaag. Vanaf de start was het de jonge Bob Overdevest die de strijd aanging met de “oudere” Guido Vermeiren voor de leidersprijs en het 3-ronden klassement. Uiteindelijk ging het 3-ronden klassement naar Bob en was Guido met al zijn koersinzicht de betere in het leiderprijsklassement. Door al deze bedrijvigheid hadden we na enkele ronden een kopgroep van vijf renners met de eerder genoemde renners aangevuld met Peter Heymans, Cas Graafmans en Tom Nelen, daarachter nog eens acht man met de jonge Loek Graafmans. Het overige peloton was verdeeld in twee groepen over het parkoers.

De winnaar zat van voren en eigenlijk kon je het gewoon aanvoelen: Tom Nelen had zich redelijk rustig gehouden tijdens de koers om naar de finish toe genadeloos uit te halen en zo de wedstrijd naar zich toe te trekken. Guido Vermeiren was in de sprint ook hier weer net te sterk voor onze jonge Bob, die later zei dat hij graag in Brabant traint en wedstrijden rijdt, daar het in Zuid-Holland te druk en volgebouwd is.

Loek Graafmans won overtuigend de sprint voor de 6e plaats, voor Kees Raats en Bert Havenaar en de vijf andere achtervolgers.

Cat. 50-/amateurs

Met 38 renners aan de start van deze 2 gecombineerde categorieën zag het er top uit. Hier is het verslag een stuk eenvoudiger, want vanuit de start reden er acht renners weg die pas na de finish weer gezien zijn door de concurrentie. Dat wil niet zeggen dat er niet gekoerst is, maar de besten van de dag hadden elkaar snel gevonden, denken wij dan. Het is raar maar waar, ook in deze kopgroep een jonge vent (van amper 17 jaar) die elke doorkomst de punten voor de leidersprijs en het 3-ronden klassement weet te pakken. Zijn naam: Martijn Braspenning uit Prinsenbeek. Een renner om rekening mee te houden in de toekomst, hopelijk gaan we hem meer zien bij de BWF. Ook hier weer een verbrokkeld peloton, door wat premies aan te kondigen was er wel extra activiteit te zien, maar ‘de winnaar zit toch al vooraan’, is er misschien gedacht.

Het was Wim van Roey zelf die nog de laatste premie op zak stak en van kop af aan de laatste ronde inging en zeker met zijn maatje Thomas Leys had gesproken van …”als jij nou die laatste ronde alles geeft dan kan ik zeker en vast die andere mannen wel aan in de sprint”. En dat gebeurde ook, het was eerst en wederom de jonge Martijn Braspenning die zijn ziel en zaligheid in de sprint gooide, maar toch net tekort kwam. Slimme Wim kon al enkele meters voor de streep de handen in de lucht steken, voor Martijn en Ward van Doorn. Teun Nagel won de sprint van de achtervolgende groep, net voor Jan Dingemanse voor de 9e plaats.

Zie op onze website onder Mylaps de gehele uitslag.

Locals

De wedstrijd voor de locals die startte met elk 3 man in een team, telde een peloton van 33 renners groot en dat is niet slecht voor een eerste keer. Maar, eerlijk is eerlijk, hier zijn de onderlinge verschillen vele malen groter dan bij de voorafgaande wedstrijden. Direct na de geneutraliseerde inrij ronde werden de mannen weggeschoten door de burgemeester van Alphen Chaam (mevrouw Schuitmaker) die het helemaal fantastisch vond wat hier georganiseerd is door het buurtschap en zij wenste iedereen een veilige en mooie koers toe.

Voor een tiental renners kon het niet snel genoeg gaan en die hadden zich binnen 1 ronde al verzekerd om podium te gaan rijden en uit te gaan maken welk team de overwinning naar zich toe kon trekken. Uiteindelijk ging de overwinning naar team 9 met Wouter en Teun de Jong uit Baarle Hertog en Niels Wouters uit Alphen. Als 2e kwam team 5 met Lars Nefs (hij was de eerste die over de finishlijn reed) en Marcel Smeekens uit Rijen en Timo Bernaards uit Alphen.

We konden nog net de bloemen uitreiken daar god Thor en god Zeus zich niet meer in kon houden met donder, bliksem en regen. Wel bleef het nog lang gezellig in en rond de permanence bij hoofdsponsor ‘De Jong Cheese’. Zie ook de foto hierboven van de 50-/amateurs.

Volgende week zondag 16 juli zijn we te gast bij wéér een nieuwe A-wedstrijd op onze kalender in Klein Zundert op een parkoers van 1.900 meter asfalt. Komt allen en schrijf op tijd in. Tot dan!

Deel dit bericht