Brabantse WielerFederatie

Mooie sluitingswedstrijden in Nispen “Borteldonk” d.d. 17 september 2023.

Zondag 17 september jl. stond alweer de sluitingswedstrijd van de BWF op het programma. Weer is er een seizoen voorbij! De animo voor deze prachtige wedstrijd in het buitengebied van Nispen was volop aanwezig, zodat drie mooie pelotons streden om de vetste prijzen. Het weer was goed om te koersen, hoewel de cat. 50+ rekening moest houden met een nog nat wegdek (het resultaat van een fikse bui enkele uren daarvoor). De winnaars werden: in de cat. 50+ de Nederlands Kampioen Chris Maas , in de cat. 50- was Benny Mertens veruit de sterkste en bij de amateurs was het Thomas Verdonck die de rapste was in de massasprint.

Cat. 50+

Een mooie groep van ruim 30 renners begon aan de wedstrijd. Het abonnement van de eerste aanval was nog niet helemaal op voor Guido Vermeiren en hij vertrok direct na het startschot. De rest moest gelijk aan de bak om hem terug te pakken. Het ging dus vanaf de start vrij hard en door een ongelukkige manoeuvre was er gelijk in het begin van de wedstrijd al een valpartij met een zes à zeven renners/rensters. Flinke materiele schade was het gevolg, maar gelukkig geen fysieke schade.

Voor in het peloton had niemand wat gemerkt van de valpartij en de betere renners bleven aanvallen. Het was NK-kampioen Chris Maas die in ronde 2 de stoute schoenen aantrok en flink door trok. Meteen sprongen daar Peter Heymans, Ton Berends en Guido Vermeiren achteraan en de goede trein was vertrokken. Het peloton had al snel in de gaten dat ze reden voor plek 5. Intussen scoorde de leider van het YARN leidersklassement, Guido Vermeiren, ook de meeste punten voor de leidersprijs. Daarachter gaf het peloton steeds meer terrein prijs, met daarachter nog een groepje met de eerste dame, Suzanne Leeuwenburg, die ondanks haar val stug door bleef rijden. Deze situatie bleef zo tot in de laatste ronde.

Het was Chris Maas die door tactisch lang te blijven wachten de sprint won voor Guido Vermeiren, Ton Berends en Peter Heymans. De pelotonsprint was voor Frank Suys. De leiderstrui van het YARN klassement bleef om de schouders van Guido Vermeiren, die de trui mee naar huis kon nemen.

Cat. 50-

Ook hier een mooi peloton van ruim 40 renners, die aan elkaar gewaagd waren. De beste renners uit deze categorie waren gepromoveerd of uit eigen wil ingeschreven bij de amateurs. Het was Thomas Verheyen die de eerste doorkomst voor zijn rekening nam, maar toen kwam de one-man show van Benny Mertens. Hij sprong weg in ronde twee en in zijn eentje bleef hij het complete peloton de gehele koers voor met een gemiddelde snelheid van 44,3 km/uur. Dat is nog eens vlammen. Eerder in het jaar in Achtmaal was hij samen met een landgenoot ook al in de eerste ronde vertrokken en hebben ze dit duo ook niet meer teruggezien. Als je zo hard kunt fietsen overstijg je het 50- niveau en daarom dient Benny dus bij deelname volgend jaar altijd in te schrijven bij de cat. amateurs.

Het peloton stond zeker niet stil, want die haalden ook een gemiddelde snelheid van 40 km/uur. Dus extra knap om zo’n compleet peloton de gehele wedstrijd voor te blijven. Af en toe kwam het peloton wel dichter maar Benny gaf geen krimp en bleef de pedalen ranselen. Hij kon z’n overwinning dan ook uitgebreid vieren. Een kleine 30 seconden daarachter kwam een compleet peloton naar de finish en was het Thomas Verheyen, die YARN klassementsleider Jan Dingemanse verwees naar plaats 3 in de uitslag. De rest van de uitslagen vinden jullie op onze website.

Cat. Amateurs

Ook hier een goed peloton van een kleine 40 renners. De wegen rond Nispen waren inmiddels allemaal droog dus kon de strijd beginnen. Velen waren aan elkaar gewaagd en het werd een beweeglijke wedstrijd met constant aanvallen, maar het tempo lag ook hier zo hoog dat wegrijden haast onmogelijk was. Hierdoor bleef het peloton lang bijeen en was het Kevin Aernouts die slim de nodige puntjes pakte voor de leidersprijs. Jeroen Das reed even voor het peloton uit maar werd weer opgeslokt. In de voorlaatste ronde waren het drie sterke mannen die een 50 meter voorsprong hadden op het peloton. Dit waren Sander van Dingenen, Thomas van Opstal en Jeroen Das. Dit leek te slagen, maar ook hier weer wilde het peloton daar geen genoegen mee nemen en liep alles weer samen.

Even voor de laatste bocht kon de jury al zien dat een compleet peloton op die laatste bocht af stevende. Gelukkig bleef iedereen overeind en was het Thomas Verdonck die de snelste benen had, voor Senne Schuybroek en Jimmy de Bruyn. Zie de mooie finishplaat boven dit artikel.

Door een administratieve fout op de jurywagen staat er niet de juiste uitslag in my-laps. Sorry voor het ongemak; nrs. 1 en 2 in de uitslag moet omgekeerd zijn in my-laps.

Sander van Dingenen had Hein Biemans nog van de troon kunnen stoten voor het YARN leidersklassement, maar hij haalde niet genoeg punten om hem van deze titel af te houden, dus bleef Hein Biemans de winnaar van het YARN klassement.

Afsluiting

Alle renners en rensters dank voor jullie sportieve deelname dit jaar! We gaan volgend jaar weer proberen om zeker net zo’n mooi programma te verwezenlijken als dit jaar. Daarbij is alle hulp altijd welkom, dus als je zelf wilt of iemand weet: laat het ons weten!

Een goede en sportieve winter toegewenst en tot volgend jaar. Vanaf December kunnen de licenties voor 2024 weer aangevraagd worden.

Hartelijke groet van het BWF bestuur, medewerkers en vrijwilligers.

Deel dit bericht