Brabantse WielerFederatie

Omloop Liesbos onder tropische omstandigheden d.d. 11 juni 2023

Wat een geweldige goede opkomst van renners hadden wij in deze aantrekkelijke koers. In totaal kwamen er 137 renners aan de start en dat is zeker de verdienste van organisator Hans Voesenek en zijn team. Waarschijnlijk heeft het er ook mee te maken dat er in de schaduw van de bomen gereden kon worden en de bizarre hoeveelheid prijzen en premies die er te verdienen waren. De winnaars van deze dag waren Tom Nelen (50+), Maurik Morbee (50-) en Philippe DeLa Montagne (Amateurs).

Wat een mooie dag en prachtige opkomst. Komende zondag, 18 juni, zijn we te gast in Roosendaal, alwaar we het BWF kampioenschap gaan rijden. Dat belooft ook weer wat moois te worden en we zien ook daar dus graag mooie deelnemersaantallen. Schrijf op tijd in en graag tot dan.

Cat. 50+:

Met 48 renners stond er toch een mooi peloton klaar voor deze categorie; hierbij 7 zestig plussers en 1 dame. We weten dat er vanaf het begin wordt geknald bij deze mannen en dat zorgt al vanaf de eerste ronden voor schiftingen, zeker als je met een 3-ronden klassement begint. Het zal niemand verbazen dat Tom Nelen hier met de hoofdprijs terug naar Belgiƫ reed, Tony Verschuuren en Stan Janssen pikten ook nog een graantje mee.

In de hele koers en altijd voor rijdend is Erwin Bollen een van de smaakmakers net als de latere winnaar Tom Nelen en Marcel Lambregts.

Tot drie ronden voor het einde gebeurde er van alles, maar definitief lag de koers in een plooi toen vijf mannen het hazenpad kozen: Tom Nelen (pakte zo ook de leidersprijs), Erwin Bollen, Patrick Bol, Guy Smet en Martijn Colsen. Zij waren gevlogen en zoals de namen staan vermeld was dit ook de sprint uitslag. Marcel Lambregts won vervolgens de pelotonsprint, net voor eerste 60+ renner: Ron Veeke.

Cat. 50-:

Ook hier dus een flink aantal mannen (46) aan de start, die meteen de gashendel opendraaiden, want er was direct het 3-ronden klassement en punten voor de leidersprijs te verdienen. Marcel van der Meulen haalde de meeste punten op, gevolgd door Jan Dingemanse en Yannis van Son.

Tot half koers was er nog van alles mogelijk en zo pakten vele renners een mooie premie mee. En dan zie je in een keer dat er een groep wegrijd, mannen met veel power en die waarschijnlijk beter tegen de hitte bestand zijn. De groep van 9 renners is gevlogen en gaat bepalen wie hier met de grootste bos bloemen naar huis gaat. Voor het peloton was de 10e plaats het hoogst haalbare vandaag, maar Jan Dingemanse was er heel blij mee.

Natuurlijk zit je als jury een prognose te maken: ‘wie is de snelste sprinter van deze kopgroep’. De uitslag was hoe dan ook een verrassing, zeker als je naar plaats 2 kijkt: Ben van Baelen is terug en hoe. Alleen Maurik Morbee was iets sneller dan Ben en won verdiend, daar hij ook de leidersprijs mocht ophalen. Als 3e kwam de Mauro Cooman over de finish.

Cat. Amateurs:

Als organisatie klap je tegenwoordig met 43 amateurs aan de start echt wel in je handen en als jury is het een genot om naar te kijken. Misschien ligt het ook wel aan ons dat er vanaf het begin hard wordt gekoerst, daar wij de renners vooraf vermelden wat er naast de overwinning te verdienen is aan premies en klassementen. Dus in deze wedstrijd was het niet anders; volle bak vlogen ze er in. Het 3-ronden klassement ging naar Tim Angenent, voor Thomas Verdonk en de latere winnaar Philippe DeLa Montagne. Jeroen Das was vandaag helemaal gefocust op de leidersprijs, daar hij vanaf het begin al punten mee pakte.

Alleen wegrijden lag niet voor de hand, zeker met de hitte en toch wel aanwezige droge wind moesten we wachten tot de 7e ronde en ja toen waren ze gevlogen: 6 man vormden de kopgroep. Jeroen Das (leidersprijs), Hein Biemans, Marnix van Hoeck, Robin Verheyden, Anton Hulselmans en Philippe DeLa Montagne. Voor Anton Hulselmans ging het allemaal te snel en hij viel terug in het jagende peloton.

De voorsprong van de kopgroep daalde zienderogen. Met nog anderhalve ronde te doen demarreerde DeLa Montagne hieruit en reed zo allen naar de overwinning toe, terwijl zijn 4 kompanen werden opgeslokt door het razende peloton.

De sprint voor de 2e plaats ging naar Leroy Provenza (hij gaf bij het interview nog de complementen voor het mooie parkoers en organisatie), voor Jeroen Rombouts die op zijn beurt de complimenten gaf voor het vele sleurwerk van uittredend BWF kampioen Rino Sprangers.

 

Deel dit bericht