Brabantse WielerFederatie

Prachtige koersen met ideaal weer in Galder d.d. 23 april 2023

Galder, dat is die grote ronde door het mooie buitengebied en deels door het leuke grensdorp daar. Al vele jaren een vaste waarde op onze kalender. Met gemiddeld 33 coureurs aan de start per wedstrijd hadden we een leuk gemiddelde aan deelnemers, maar dat kan beter, zeker op deze omloop die alles te bieden heeft voor een prachtige koers. Met Tom Nelen (50+), Yannes van Son (50-) en Hein Biemans (Amateurs; zie de finishfoto hierboven) hadden we representatieve winnaars, die er echt voor zijn gegaan. Wat ons ook opviel is dat in twee wedstrijden de BWF kampioen mee op het podium stond en dat is leuk.

Cat. 50+:

Na eerst diverse demarrages, van o.a. de 15 jarige Bob Overdevest, tekende de koers zich snel af; vier man in de aanval. Zij zouden onderling uitmaken wie er als winnaar gekroond zou worden. Tegenstand kwam er van een groepje van drie renners: Peter de Koning (wie anders dan hij), Bob Overdevest en André Slager. Het peloton streed daarachter voor de achtste plaats.

Uiteindelijk reed Tom Nelen naar de overwinning en bij het gebruikelijke interview sprak hij dat de conditie weer helemaal op niveau was, na zijn wintersport vakantie. Chris Maas reed zeer verdienstelijk naar de tweede plaats en was wederom ook de eerste zestig plusser, Guido Vermeiren ging als derde het podium op en Guy Smet sprintte naar de meest ondankbare plaats als vierde.

Chantal Verstraten was de enige dame in koers.

Cat. 50-:

Deze wedstrijd tekende een gelijkwaardig beeld als in de vorige categorie: diverse aanvallen van de meest actieve renners, die helaas tot niets leidden, omdat iedereen nog fris zat. Ja, en dan is het zover, zien we ineens elf renners doorkomen met een mooie voorsprong, die fel verdedigd wordt.

Nadat Dennis Timmermans nog een premiesprint won, zagen we hem een ronde verder lossen uit de kopgroep? Maar dat hij karakter heeft bleek uit het feit dat hij het aanstormende peloton nog net voorbleef in de laatste ronde.

Terug naar de sprint van de tien koplopers, die breed over de weg aangestormd kwamen, mede door de sterke rugwind. We zagen dat, ondanks dat hij bijna stilviel, Yannis van Son de overwinning pakte. Hier had hij veel geluk, want Joachim Raeymaekers en Jan Dingemanse kwamen hard opzetten; lag de streep een meter verder dan hadden we een ander podium gehad.

Amateurs:

Dat deze mannen algemeen jonger zijn en meer snelheid in de benen hebben is wel duidelijk als we naar de ronden tijden kijken, dat scheelt toch wel een halve minuut en meer met de voorgaande koersen.

Martijn Alberts was de eerste aanvaller van de dag en pakte zo een mooie premie mee, en daar bleef het wat hem betreft niet bij. Ook hier, na enkele ronden koers, drie man in de kopgroep: Sam de Beule, Rino Sprangers en wederom Martijn Alberts.

Helaas voor deze dappere groep, kwam alles weer samen en met nog vijf ronden te gaan hadden we compleet peloton en kondigde de jury een premie aan om de koers weer open te breken. Dit was koren op de molen voor Philippe de la Montagne en hij pakte lekker uit met een mooie demarrage.

Met nog twee ronden op het bord zagen we vervolgens een kopgroep van zeven renners -met weer Martijn Alberts- voorbij rijden en die gingen het uitmaken wie de koers zou gaan winnen. De grote motor in deze kopgroep was, naar eigen zeggen, Willem van den Borne, die zich opofferde om niet ingelopen te worden door het peloton, wat hem misschien wel de overwinning heeft gekost. Uiteindelijk sprintte de kopgroep af met het peloton op slechts zestig meter achterstand!

De man met de beste papieren was Hein Biemans en die won verdienstelijk de sprint, voor Arian Oostbroek en Willem van den Borne. En Martijn Alberts? Wel, die finishte uiteindelijk als vierde.

Zondag 30 April zijn we te gast in Oud Gastel “De Stoof”, met wederom een A-wedstrijd op een grote en prachtige omloop, dus schrijf je vooral in en ga lekker koersen daar.

Deel dit bericht