Brabantse WielerFederatie

Sterke winnaars en nieuwe BWF kampioenen; Roosendaal d.d. 18 juni 2023.

Zondag 18 juni stonden de BWF kampioenschappen op het programma, op exact hetzelfde parcours waar vorig jaar het NK WFN werd verreden. Dit schitterende parcours staat borg voor mooie wedstrijden; dit was dus ook nu weer het geval. Er werd gestreden om de dagzege en om de Brabantse trui (ook dit jaar weer geleverd door Yarn Cycling Wear). De winnaars in de wedstrijden waren in de cat. 50+ Johnny van der Klooster, in de cat. 50- Swen Vonk en bij de amateurs Joeri Lambrechts. De BWF kampioenen werden: in de 50+ Tom Nelen, die zijn kampioenstrui nog een jaar extra kan dragen. Bij de 50- werd Sam Cordy de nieuwe BWF kampioen en bij de amateurs was het Sander van Dingenen die een jaar lang het rood-wit mag dragen. Allemaal sportieve en sterke gasten uit ons buurland België. Er werd al een grap over gemaakt om onze organisatie maar om te dopen tot ‘Belgische Wieler Federatie‘.

Cat. 50+ :

Een mooi deelnemersveld van 35 man stond aan de start in het buitengebied van Roosendaal. Het was nu niet te warm en van de regen die er viel werd je niet eens nat, dus prima omstandigheden. Alleen was het even wachten om het digitale systeem op orde te krijgen, maar de renners konden ondertussen toch reeds vertrekken. De start was deze keer niet supersnel, maar toch werd er goed doorgereden. In de beginfase was het Peter Heymans die zijn oog had laten vallen op de leidersprijs. In het vervolg was het echter Johnny van der Klooster, die deze prijs binnenhaalde door in de juiste ontsnapping te zitten. Na wat schermutselingen in de eerste 7 ronden viel de slag in ronde 8. Drie sterke mannen vonden elkaar en dat waren niet de minsten. Dit waren Johnny van der Klooster (die eens vanuit Zeeland de overstap had gemaakt naar het mooie Brabant), Chris Maas (eigenlijk altijd present in de frontlinie) en Edgar van Meer. Deze drie rammelden de kilometers zo hard weg dat het peloton geen schijn van kans had om terug te keren.

Johnny van der Klooster was de grote motor in de kopgroep en onze speaker vergeleek hem al met een beroepsrenner, maar hij heeft het wielrennen altijd hobbymatig beoefend. Edgar van Meer was in de laatste ronden aan het eind van zijn latijn en moest toezien hoe de overige twee, Johnny en Chris, onder elkaar uitmaakten wie op het hoogste ereschavot mocht plaatsnemen. Het werd uiteindelijk Johnny van der Klooster, die na een megalange sprint vanuit de laatste bocht Chris Maas met enkele centimeters voorbleef op de finishlijn. Door een mankementje met zijn transponder in de laatste deel van de wedstrijd klopt de uitslag van Mylaps niet en moet Johnny van der Klooster op nr. 1 staan en de rest schuift allemaal een plaatsje naar achter.

Daarachter hadden zich nog vier renners losgemaakt die plek 4 t/m 7 in de wacht sleepten en daarna kwam het peloton, waarbij Tom Nelen de sprint won en weer de BWF kampioen werd, voor Theo Leenderts en Ralph Greupink.

Cat. 50 – :

Ook hier een heel mooie groep van 35 man en er werd vanaf het begin strijd geleverd. Het was Swen Vonk die goede benen had. Hij scoorde punt na punt voor de leidersprijs, maar een echte afscheiding kwam er nog niet. Wel moesten enkelen het peloton laten gaan door de enorme hoge snelheid die werd ontwikkeld door de grote groep (uiteindelijk veel DNF’s).

Daarna was het even de Lion Pack ploeg die de koers naar hun hand wilden zetten. Het was Rik Smets die enkele ronden voor de groep uitreed en zijn vlucht werd beschermd door zijn ploegmakkers. Even leek het erop dat dit zou slagen, maar de concurrentie dichtte toch het gat naar de koploper. Toen werd het de show van Swen Vonk; hij demarreerde en sloeg een kloof van 100 à 150 meter. Soepel de pedalen ronddraaiend kon hij deze voorsprong de laatste 3 ronden vasthouden, zodat hij nabij de finish lekker kon uitbollen om zijn overwinning te vieren.

Daarachter was het de rappe Sam Cordy die de sprint van het peloton won en meteen daarmee ook BWF kampioen werd. Op plaats 3 zagen we Maurik Morbee plaats nemen.

Dus in het BWF kampioenschap: (1) Sam Cordy. (2) Joachim Raeymaekers en (3) de uittredend kampioen Jan Dingemanse.

Cat. Amateurs :

Bij de 25 amateurs zagen we een levendig verloop van de wedstrijd. Iedereen wilde zijn beste beentje voorzetten. Dit resulteerde in diverse pogingen om te ontsnappen, echter werden de plooien altijd snel glad gestreken. Na zes ronden lukte het vier man om een afscheiding teweeg te brengen. Dit waren Frank Visser, de altijd actieve Thomas Leys, de sterke Jeroen Das en Roy de Ryck. Toch na 10 ronden kwam alles weer samen en dat bleef ook even zo. Intussen was Jeroen Das al aardig op weg om de leidersprijs binnen te halen. Echter in de finale was het Anthony Kets die alle punten binnenhaalde en gelijk kwam met Jeroen Das.

Twee ronden voor het einde vonden acht man elkaar en sloegen een onoverbrugbaar gat met het peloton. Ondanks pogingen om een sprint te ontlopen kwamen acht renners op de meet afgestormd. Hierbij bleek Joeri Lambregts de sterkste, voor Sander van Dingenen en Anthony Kets (die wel de leidersprijs binnenhaalde).

De nieuwe BWF kampioen werd Sander van Dingenen, voor Stefan Laurijssen en Thomas Verdonk.

Het waren weer zeer mooie kampioenschappen. Zondag zijn we present in Raamsdonkveer, waar alle BWF categorieën tegelijk starten om 10.30 uur. Je kunt altijd t/m zaterdagavond inschrijven dus doe dit dan ook tijdig.

Tot zondag!

Deel dit bericht