Brabantse WielerFederatie

Superkoers in Achtmaal d.d. 14 mei 2023

Na vele jaren is de BWF koers weer terug in het landelijke Achtmaal, en wat hebben wij daar genoten van drie prachtige wedstrijden op een top parkoers van 3.100 meter lengte. Eén ding staat als een paal boven water: wat was er daar voor de renners veel te verdienen in de diverse klassementen, zoals een drie ronden klassement van drie prijzen, een superpremieronde met drie prijzen, een leidersprijs met drie prijzen, de vele premies en daar boven op ook nog prachtige bloemen en bekers voor het podium, helemaal top geregeld dus door de mannen van FAVO Reclame. We hebben echte winnaars gezien vandaag; bij de 50+ was het (wederom) de zestiger Chris Maas, bij de 50- Benny Mertens en bij de amateurs Tom van den Borne die plaats mochten nemen op het hoogste schavotje.

Cat. 50+

32 renners aan de start. Ondanks de gerijpte leeftijd van de renners blijft dit altijd een enerverende koers om te volgen; mannen met veel ervaring en koersinzicht, zeg maar. Deze keer bleef alles redelijk dicht bij elkaar en zagen we de meest actieve mannen als Tom Nelen, Guido Vermeiren en Kees van Prooijen om de klassementen strijden. Voor de einduitslag deden deze mannen niet meer mee, omdat het meeste kruit al verschoten was in aanloop naar de finish.

Met een vrijwel compleet peloton werd de sprint ingezet en was het heel verrassend Chris Maas (60+) die nipt de overwinning pakte voor de man uit Schijf (en ook 60+), Ron Veeke. Als derde noteerden wij de jonge 50+ renner Cas Graafmans, die altijd als laatste van start gaat maar in de koers echt wel op stoom gaat komen. Janneke Daems was de enige dame en die kreeg ook nog een bos prachtige bloemen mee naar huis.

Cat. 50-

Hier 51 renners. Zo willen we het graag zien, een dik peloton met klasbakken uit België en Nederland, mannen met power en snelheid in de benen. En dat hebben we gezien vanuit in de jurybus. De eerste doorkomst was voor Marcel van der Meulen en hiermee pakte hij de derde prijs mee van het leiderprijs-klassement, want bij de tweede doorkomst zagen we twee renners: Benny Mertens en Lander Sels. Die hadden een voorsprong op het peloton die zij nooit meer weg hebben gegeven. Wat het peloton ook probeerde, de twee mannen waren gevlogen, ondanks een kleine hindering door een verdwaalde camper die voor wat op onthoud zorgde.

Vanzelfsprekend gingen er veel premies naar de kopmannen toe, maar ook voor het peloton waren er volop premies en deed men nog steeds mee voor de derde plaats in de diverse klassementen. De jarige Dennis Mijnsbergen (40) pakte een aantal premies mee en kon na de koers zijn ploegmakkers zo trakteren op een heerlijk flesje sap.

De eindsprint van de koplopers was met volle overgave voor Benny Mertens, voor Lander Sels en dan is het wachten op het peloton met de vele snelle mannen die ook graag mee op het podium willen. Voor ons was het toch onverwachts Sven Vonk, die renners als Jan Dingemanse, Joachim Raeymaekers en Paul Elsten het nakijken gaf.

Cat. Amateurs

Ook hier weer een goede opkomst met 35 renners. Mooi peloton met veel klasbakken, mooi weer, veel premies, dat gaat wat worden daar in Achtmaal en dat werd het ook! Direct vanuit de start volle bak met die mannen, dus alle hens aan dek zeg je dan. Na twee doorkomsten werden de eerste contouren al duidelijk; een dertiental renners hebben zich los kunnen rijden uit de groep en gaven volop gas om weg te blijven. De meest actieve renners zijn hier de broers Tom en Willem van den Borne, Joeri Lambrechts, Maurik Morbee, Peter de Winter en Marnix van Hoeck. De voorsprong liep op tot maar liefst twee minuten en ja dan weet je: de winnaar zit van voren (ondanks de verwoede aanvallen van het peloton om het gat te dichten). Uiteindelijk werd de eindsprint gewonnen door Tom van den Borne, voor Marnix van Hoeck en broertje Willem van den Borne.

Zonder meer kunnen wij zeggen dat we een geweldige koersdag hebben gehad daar in Achtmaal, met mooie winnaars, top organisatie, heerlijke temperatuur en vooral ook een uitstekende sfeer. Op naar volgend jaar, dezelfde locatie en organisatie.

Zondag 28 mei a.s. zijn we te gast in Hoeven, met een B koers (dus 50+ en 50-). Ook dit is een echte BWF klassieker, op een prachtige grote omloop van 4.100 meter. Dit is toch wat je wilt als renner, dus schrijf op tijd in, we zien je graag aan de start!

Deel dit bericht