5 nieuwe Nederlands Kampioenen op Rijsbergen ‘Pannenhoef’ d.d. 22 juli 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

We hebben weer een prachtige dag wielersport mogen beleven. De organisatie “Wielerpromotie West Brabant” (onder leiding van onze voorzitter René Haast, die de permanence ‘aan huis’ had) -in samenwerking met de BWF- stond garant voor de organisatie van een mooi NK WFN op de omloop ‘Pannenhoef’ te Rijsbergen, een ronde van 5.200 meter lengte. Ondanks de vakantieperiode en de hitte kwamen in totaal bijna 250 renners aan de start, uit heel het land. De dag verliep zonder incidenten (op twee kleine valpartijen na) en we hebben vijf mooie nieuwe kampioenen kunnen huldigen: Ron Paffen (60+), John de Leeuw (50+), Arjan Elferink (40+), Suzanne Mulder (dames) en Jeroen Rombouts (amateurs <40 jr). De uitslagen staan op deze website en tevens mooie wedstrijd- en podium foto’s van alle categorieën. Hieronder het wedstrijdverslag per categorie.

Categorie 60+: Ron Paffen verslaat zijn zes medevluchters

De eerste categorie mag om 10.00 uur het spits afbijten en in totaal 24 fanatieke 60+ renners gaan van start. Aanvankelijk rijden de renners in gesloten formatie hun rondjes. Na vier ronden rijdt een groep van negen renners weg: Maas van Beek, Gijs Nederlof, Jac Roemerman, Kees Christianen, René Haast, Willem Hus, Peter van der Geest en Dick van Loon. Intussen vormde zich een achtervolgende groep met o.a. Barend Verhagen, Ron Paffen, Alfons van Geel, Hans Lap, Cor Gerritsen, Ad Prinsen, Johan Brouwers, Jan Goossens. Deze twee groepen lopen vervolgens samen. De finale wordt ingeluid. Steeds groepjes van wisselend samenstelling. Barend Verhagen houdt echter het tempo hoog, waardoor alle pogingen teniet worden gedaan. Zeven renners weten uiteindelijk weg te rijden:  Peter van der Geest, Willem Hus, Gijs Nederlof, Kees Christianen, Ron Paffen, Alfons van Geel en Barend Verhagen. In de eindsprint was Ron Paffen heer en meester en klopte zijn medevluchters. Willem Hus pakte het zilver, Peter van der Geest het brons. Achter de eerste kopgroep wint Cor Gerritsen vervolgens de sprint voor de achtste plaats, voor René Haast en Piet Kralt.

Uitslag 60+:  

 1. Ron Paffen (Milsbeek)
 2. Willem Hus (Voorburg)
 3. Peter van der Geest (Lepelstraat)
 4. Alfons van Geel (Rijsbergen)
 5. Barend Verhagen (Woerden)
 6. Gijs Nederlof (Kamerik)
 7. Kees Christianen (St. Willebrord)
 8. Cor Gerritsen (Middelbeers)
 9. René Haast (Rijsbergen)
 10. Piet Kralt (Rijnsburg)

Categorie Dames: Suzanne Mulder klopt haar twee medevluchters

Op 2 minuten achter 60+ categorie starten de dames, 19 in getal. De eerste drie omlopen worden bij de vrouwen in gesloten formatie verreden. Hedwich Bekius demarreert en pakt een klein gaatje. Een ronde later sluiten Sophie van der Horst en Suzanne Mulder aan. Deze drie werken goed samen en bouwen hun voorsprong steeds verder uit. Zij gaan samen de laatste ronde in. Het peloton wordt echter op een lint getrokken door de Amsterdamse Lieke Coumans en snoept seconden af van de achterstand. De drie houden echter wel stand. In de slotronde wordt nog een aanval verwacht van Van der Horst en Bekius, die immers ploeggenoten zijn. Maar die aanval blijft uit. Mulder gaat al vroeg de sprint aan. “Ik verwachte dat ze er overheen zouden komen. Maar er kwam niemand “ aldus Mulder. Mulder dus de nieuwe kampioene. Het zilver is voor Van der Horst en het brons voor Bekius. Lieke Coumans wint daarachter de sprint van de groep voor plaats 4, voor Daniëlle de Hoog.

Uitslag Dames:

 1. Suzanne Mulder (Den Haag)
 2. Sophie van der Horst (Delft)
 3. Hedwich Bekius (Rotterdam)
 4. Lieke Coumans (Amsterdam)
 5. Daniëlle de Hoog (Pijnacker)
 6. Petra van Leeuwen (De Kwakel)
 7. Chantal Verstraten (Dordrecht)
 8. Eline Hoppezak (Nieuwerkerk aan de IJssel)
 9. Lisette de Hoog (Pijnacker)
 10. Bianca Broosus (Anna Jacobapolder)

Categorie Masters 40 – 49: Arjan Elferink troeft nipt Robert de Poel af

Na een korte pauze en de huldiging van de voorgaande twee podia, kunnen om 12.00 uur de mannen in de categorie 40 – 49 van start. In totaal 50 deelnemers verschijnen aan de start. Stephan Lotz is de eerste aanvaller. Hij wordt al snel weer ingerekend. Johan Olsthoorn en Dirk Loekemeijer springen weg. Ook deze poging kent geen lang leven, evenals de volgenden. Hierdoor wordt het wel een levendige koers, waarin zich uiteindelijk een redelijke groep losscheurt van het peloton. De uitval van Robert de Poel en Johnny van der Klooster blijkt vervolgens de juiste. Arjan Elferink ziet hen wegrijden, maar zit ingesloten. Als hij een gaatje ziet, sprint hij er alsnog achteraan. Hij moet diep gaan en kan de aansluiting bewerkstelligen. Met nog drie ronden te rijden hebben ze elkaar gevonden: Johnny van der Klooster, Robert de Poel en Arjan Elferink. Goed samenwerkend kunnen ze de aanstormende groep voorblijven. Johnny van der Klooster schiet echter uit zijn pedaal en ziet daarmee een podium plaats in rook opgaan (wordt uiteindelijk 15e). In de sprint à deux is Elferink nipt de sterkste. Ruben Mijnsbergen wint de sprint van de groep daarachter en pakt daarmee de bronzen medaille.

Uitslag Masters 40-49:

 1. Arjan Elferink (Veenhuizen)
 2. Robert de Poel (Dordrecht)
 3. Ruben Mijnsbergen (Rotterdam)
 4. Jeroen Wesselius (Zoetermeer)
 5. Menno Gobielje (Gouda)
 6. Jos Hoefnagels (Hulst)
 7. John Roos (Middelharnis)
 8. Brian Burggraaf (Velsen noord)
 9. Haiko Peters (Oosterhout Gld)
 10. Martijn Broekman (Tricht)

Categorie Masters 50-59: John de Leeuw klopt oppermachtig zijn zeven medevluchters

Kort achter de 40+ starten de mannen van de 50+, in totaal een peloton van 70 man groot. Daaronder ook de kersverse BWF kampioen John de Leeuw. Die had zijn zinnen op dit kampioenschap gezet. Sinds november vorig jaar is hij in voorbereiding. Veel duurtrainingen en bezoek sportschool hebben het gewenste resultaat opgeleverd; gezond leven en 9 kilo lichter hadden resultaat.

Ton van Korven is de eerste aanvaller. Even rijdt hij voor de groep uit. Zijn poging wordt overgenomen door Kees van der Sande. Ook hij krijgt geen medestanders mee en staakt zijn poging. Van Korven doet een nieuwe poging, nu in gezelschap van Rini van Zundert. Ook deze aanval strandt. Onder impuls van John de Leeuw maken Peter de Koning, Ruud Havermans, Chris Maas, Matthieu Hendriks, Richard Marinnissen, Jan Hekman en Adri-Jo van den Dries zich tegen halfkoers los van de groep. Zij verstaan elkaar goed en bouwen hun voorsprong verder uit. In de laatste ronde op de Pannenhoefsebaan (een recht stuk weg van 1,8 km met wind op kop) probeert John de Leeuw te ontsnappen. Zijn kompanen laten hem echter niet begaan en strijken de plooi glad. Met nog 1,5 km te rijden demarreert Peter de Koning. De Leeuw voelt zich ijzersterk en rijdt naar De Koning toe. Eenmaal aangesloten trekt hij vol door en slaat een gat van enkele fietslengtes, om vervolgens onbedreigd te winnen. Jan Hekman pakt de tweede plaats en Matthieu Hendriks de derde. Pal daarachter Ruud Havermans en Peter de Koning; in de 50+ categorie doen de BWF mannen het dus goed.

Uitslag Masters 50-59:

 1. John de Leeuw (Breda)
 2. Jan Hekman (Norg)
 3. Matthieu Hendriks (Lekkerkerk)
 4. Ruud Havermans (Nieuw Vossemeer)
 5. Peter de Koning (Brecht)
 6. Richard Marinnissen (Middelburg)
 7. Adri-Jo van den Dries (s-Heerenhoek)
 8. Andre Traas (Ovezande)
 9. Peter Fils (Pijnacker)
 10. Andre Grootveld (Zoetermeer)

Categorie Amateurs <40 jr: Jeroen Rombouts dankzij teamwerk ploeg TSWV de Meet, Nederlands Kampioen bij de amateurs.

De jonge mannen mogen, na de huldigen van de voorgaande categorieën, om 14.30 uur van start. De temperatuur is inmiddels tropisch geworden, maar dat weerhoudt 82 fanatiekelingen er niet van om de koers aan te gaan voor 93 km.

Frank Visser en Tim Christen gooien de knuppel in het hoenderhok. Zij houden een ronde stand. Koen Wulterkens en Wesley Theunissen zijn de volgende uitlopers, maar het is nog niet het moment. Vervolgens springen Nol van Loon, Johnny Kleingeld, Koen Wulterkens, Marco Kuivenhoven, Tim Breugem, Wesley Theunissen en Jan Kloppenburg. Maar ook deze ontsnapping gaat niet door.

Maar dan gebeurt er iets moois. Al redelijk vroeg in de wedstrijd komen drie ploeggenoten (van de Tilburgse Studenten Wielren Vereniging ‘De Meet’) aan de leiding. Jeroen Rombouts springt eerst weg. Nol van Loon maakt de oversteek. Even later gevolgd door Bram Dissel. De ploeggenoten hebben elkaar gevonden en willen natuurlijk hard voor elkaar werken. In het peloton wordt geen vuist gemaakt, terwijl daarin toch ook ploegen aanwezig zijn. De voorsprong loopt zo uit tot 1 minuut 20 seconden. Samen komen ze naar de meet. Rombouts is net iets eerder en wordt zo de nieuwe kampioen van de WFN. We hoorden later dat de andere twee renners recent al koersen wonnen en het nu dus de beurt was aan Jeroen. Een prachtige en knappe teamprestatie, die ter plekke door het team en haar supporters ruim gevierd werd.

Achter het drietal springen in het slot van de koers nog Timo Fransen en Ivo Hegge weg, die samen naar plek 4 en 5 rijden, waarachter de sprint van het peloton wordt gewonnen door Stef van der Heijden. Bij de amateurs is de uitslag opgemaakt tot plek 21, de rest erachter finishte in dezelfde pelotonsprint of dnf.

Uitslag Amateurs:

 1. Jeroen Rombouts (Tilburg)
 2. Nol van Loon (Breda)
 3. Bram Dissel (Tilburg)
 4. Timo Fransen (Weert)
 5. Ivo Hegge (Nieuwkuijk)
 6. Stef van der Heijden (Nijmegen)
 7. Martijn de Groot (Gorinchem)
 8. Jermo Le Fevre (Purmerend)
 9. Thomas Rieff (Maastricht)
 10. Jonathan Espigares (Ridderkerk)

Na de huldiging van het podium ‘De Meet’ kon de organisatie alles gaan opruimen en was er nog een gezellige nazit. Iedereen enorm bedankt voor alle inzet, op deze warme maar gezellige dag!

De BWF gaat nu verder met de Zomercompetitie in Rucphen, de komende 4 weken. Aldaar zijn alle renners welkom.