Alsnog, en geslaagd: de Ronde van Galder d.d. 30 juni 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Na de snikhete zaterdag was het deze zondag met 23 a 24 graden geen vervelend koersweer. Omdat cafe Moskes helaas onverwacht gesloten is, zat de inschrijving in de loods bij de start. In totaal 95 renners passeerden daar de inschrijving. Zij lieten zich niet afschrikken door eikenprocessierupsen. De overlast daarvan was gelukkig vrij minimaal rond het parcours. Wat wel altijd lastig is op deze grote ronde in dit toeristisch gebied, is eigenwijze automobilisten of fietsers die gewoon de aanwijzingen negeren; de verkeersregelaars hadden hun handen vol vandaag. Maar alles is zonder incidenten afgerond. Uiteindelijk zouden zegevieren: Chris Maas (50+), Ronald van Elsen (50-) en Anthony Kets (amateurs). Uitslag en foto’s vindt u alweer op deze site en de Wim de Vos-klassementen worden weer ge-update.

Cat. 50+:

Om 10.30 was het rond 23 graden en ronduit bewolkt, toen een mooie groep van in totaal 38 man en 1 dame klaar stond voor de 50 km. Niky Deijkers liet al bij de eerste doorkomsten zien dat hij zijn zinnen had gezet op de leidersprijs van ‘’Den Ouden Stucwerk’’. Uiteindelijk zou blijken dat hij 6 van de 11 doorkomsten voor zijn rekening nam; de leidersprijs dus voor Niky. In de laatste ronde ging Jan van de Nobelen er vandoor, waar Pieter Mies naar toe sprong. Maar het was vervolgens Chris Maas, samen met Tony Verschuuren, die daar overheen denderden. In de aankomstlijn wachtte Tony net te lang met aanzetten van zijn sprint. Hij kwam nog tot bijna langszij, maar het was duidelijk Chris Maas die de winst pakte. Tony Verschuuren op 2. Daarachter nog nét Pieter Mies naar plek 3; hij hield een half wieltje over op de aanstormende Johan Pemen (4) en de rest van het peloton. Aangezien Kees van de Sande 10e werd, pakten Niky Deijkers en Johan Pemen weer wat puntjes terug in het klassement. Wordt dat daar nog spannend de komende weken?

Het 60+ podium werd deze week gevuld door Barend Verhagen (mooi 8e in de uitslag), Cor Gerritsen (16e) en -de organisator van vandaag- Rene Haast (17e). De enige dame, Daisy Goedhardt, mocht mee op de foto, bloemen en prijzengeld incluided.

Uitslag 50+:

 1. Chris Maas,  Papendrecht
 2. Tony Verschuuren,  Fijnaart
 3. Pieter Mies,  Prinsenbeek
 4. Johan Pemen,  Rijsbergen
 5. Ralph Greupink,  Zoetermeer
 6. Niky Deijkers,  St.Willebrord
 7. Kees Raats,  Roosendaal
 8. Barend Verhagen,  Woerden
 9. Richard Marinissen,  Middelburg
 10. Kees van de Sande,  St. Willebrord

Cat. 50-:

Om 12.00 uur stonden er 32 man klaar voor hun 50 km. Daaronder weer 15 Belgische deelnemers. Zouden we dan weer toegaan naar een Belgisch podium? In de eerste ronden kwam Frank Mertens steeds als eerste door en pakte al snel zijn punten voor de leidersprijs van ‘’Den Ouden Stucwerk’’. Vanaf de zesde ronde reed hij samen voorop met Nico van den Berg. In het peloton hollen en stilstaan, maar geen echte jacht. In de achtste ronde maakte Ronald van Elsen de oversteek naar de leiders. Ronald is een oude bekende van de BWF, die echter dit jaar pas weer voor de eerste keer meedeed. En niet onverdienstelijk, want nadat hij zich twee ronden voor het einde bij de leiders voegde, wist hij vervolgens ook de eindsprint te winnen! Plek 2 was voor Frank Mertens, die ook de leidersprijs mee naar huis nam en Nico van den Berg finishte op 3. En zo was er inderdaad wederom een geheel Belgisch podium in deze koers. Op de foto’s vergezeld van de nodige kinderen.

Vanuit het peloton was kort voor het einde nog Berco van Gool ontsnapt, die net genoeg marge overhield voor plek 4, voor het aanstormende peloton, waarvan Roberto Secci zijn sprintbenen weer toonde (5), voor Toon Mertens en Yannick Sprangers en andere gekende snelle mannen. Zo loopt Roberto met de punten voor de Wim de Vos-leiderstrui weer ietsje uit.

Uitslag 50-:

 1. Ronald van Elsen, Beerse (B)
 2. Frank Mertens,  Hoogstraten (B)
 3. Nico van den Berg,  Rumst  (B)
 4. Berco van Gool,  Breda
 5. Roberto Secci,  Tilburg
 6. Toon Mertens,  Oostmalle (B)
 7. Yannick Sprangers,  Brecht (B)
 8. Bjorn Tsoi,  Kapellen (B)
 9. Jens Daems,  Reet (B)
 10. Edwin Kas,  St. Willebrord

Cat. Amateurs:

Hier verschenen om 13.30 uur 24 starters voor hun 60 km. Inmiddels scheen de zon uitbundig en was het toch vrij warm geworden. In combinatie met het hoge tempo toch weer een pittige wedstrijd. Achteraan loste er halfkoers een drietal, maar de 21 andere renners beukten door richting de finish om uiteindelijk met ruim 44 k/u gemiddeld te eindigen. In de strijd om de leidersprijs van ‘’Den Ouden Stucwerk’’ was het lang spannend, doordat meerdere renners hun punten pakten, maar tussen de kanshebbers Philippe de la Montagne en Richard van Schie, ging het uiteindelijk naar Richard. Hij is een topschaatser, die het op de fiets ook zeer goed doet. Philippe de la Montagne reed samen met Joost Aelmans de laatste vijf ronden knap vooruit. Het leek er zeker op uit te draaien dat zij samen voor de winst zouden rijden. Meer het peloton draaide in de laatste ronde het gas open en op 300 meter voor de finish werden de mannen bijgehaald! De daarop volgende groepssprint werd een prooi voor de sterke Anthony Kets (2 dagen eerder nog winnaar in Kruiningen). Met pal daarachter op plek 2: Mike Kruithof en op 3: Peter Behiels. Het is daarmee duidelijk dat Mike de leiderstrui van Wim de Vos Fietsen nog wel even zal dragen. Ook hier gezellige podiumfoto’s inclusief de nodige kids.

Uitslag Amateurs:

 1. Anthony Kets,  Berendrecht (B)
 2. Mike Kruijthof,  Dordrecht
 3. Peter Behiels,  Oostmalle (B)
 4. Joachim Raeymaekers,  Essen (B)
 5. Roy Guequierre,  Tholen
 6. Lars Adriaansen,  Steenbergen
 7. Jurgen Verbocht,  Roosendaal
 8. Guus de Graauw,  Etten-Leur
 9. Jeffrey van den Hoven,  Raamsdonksveer
 10. Richard van Schie,  Breda

Komende zondag een B-koers op de bekende Ronde van Hoeven, het parcours van 4.100 meter waar we al meer dan 25 jaar komen. Wees welkom! Maar… zoals bekend : in de 50- alleen amateurs met een BWF-licentie.