De ‘Grote Prijs Keesje Haast’ te Rijsbergen succesvol (14 juli 2019)

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Onze voorzitter René Haast organiseert al enkele jaren, letterlijk vanuit zijn voortuin, de Ronde van Rijsbergen ‘Pannenhoef’; een mooi parcours van 5.200 meter asfalt. Met altijd een volle pot prijzen en premies (echter deze week een keer geen aparte leidersprijzen). Dit jaar is de wedstrijd omgedoopt tot ‘’Grote Prijs Keesje Haast’’, ter ere van de in januari 2019 overleden Cees Haast. Oud -renner uit Rijsbergen, in 1967 nog 14e in de Tour en 5e in de Ronde van Spanje. Een neef van organisator René Haast. Toevallig zendt NPO1 (‘’Andere tijden Sport’’) die avond een documentaire over Cees Haast uit. Leuk was dat de dochter en kleindochter van Kees Haast een rol als starter en ronde miss hadden. In totaal 109 renners deden mee met deze A-koers. De volgende 4 maakten het zegegebaar: Kees van de Sande (50+), Annick van Leuven (dames), Bas van Gestel (50-) en Tom van den Borne (amateurs). Uitslagen en foto’s staan op de site, klassementen zijn ook alweer bijgewerkt.

Cat. 50+ / dames:

Om 10.30 uur klonk het startsein voor 38 mannen, die 10 ronden zouden rijden (52 km). Met pal daarachter 5 dames, die een eigen wedstrijd zouden betwisten. Vanaf de eerste ronden lagen er vele premies klaar, waar iedere doorkomst hard voor gestreden werd. Maar uitlooppogingen werden steeds teniet gedaan.

In de laatste ronde ging Jan van de Nobelen er van door. Kees van de Sande en Tony Verschuuren sprongen er achteraan. Zij kwamen bij Jan, die vervolgens het wiel van Kees en Tony niet kon houden. Het tweetal stoomde door naar de finish. Een paarhonderd meter voor de meet was Kees zo leep om reeds te demarreren, waardoor Tony werd verrast en meteen enkele fietslengtes achter lag. Hoewel hij nog stevig opkwam, kwam hij toch net te kort. Uitslag dus: Kees van de Sande op 1, Tony Verschuuren op 2, Guido Vermeiren finishte daarachter op 3, voor Andy O’Hara (4) en Jan van de Nobelen toch nog op 5. Kees zette dus zijn leiderstrui van het Wim de Vos-klassement weer eens extra in de verf.

Het 60+ podium werd, toepasselijk, gevormd door Rijsbergse renners: Alfons van Geel (8e in de wedstrijd), René Haast (14e in de wedstrijd) en eentje uit Schijf: Freddy Aarts (19e in de wedstrijd).

En de dames? Die werden na enkele ronden ingehaald door het mannenpeloton en bleven daarin meerijden. Hoe zouden die dan gaan finishen? Het was de Belgische Annick van Leuven die in de laatste ronde handig naar voren schoof en op de aankomststrook de heren achter zich liet. Daarmee werd zij winnares, voor Chantal Verstraten (2) en Bianca van den Belt (3), Natalie Elst (4) en Ilona Struijs (5).

Uitslag 50+:

 1. Kees van de Sande,  St. Willebrord
 2. Tony Verschuuren,  Fijnaart
 3. Guido Vermeiren,  Rijkevorsel
 4. Andrew O’Hara,  Grave
 5. Jan van den Nobelen,  Bosschenhoofd
 6. John Haast,  Rijsbergen
 7. Johan Pemen,  Rijsbergen
 8. Alfons van Geel,  Rijsbergen
 9. Niky Deijkers,  St.Willebrord
 10. Ruud Schellekens,  Schijndel

Cat. 50-:

Om 12.00 was het de beurt aan een mooie groep 37 van de jongere mannen, waaronder 17 Belgen. De klassementsleider, Wiebe de Jong, bleek op vakantie, zodat de Wim de Vos trui vandaag niet schitterde. Ook hier in de eerste ronden felle strijd voor de vele premies die er klaarlagen. Wie we daar vooral weer heel actief voor bezig zagen, net als de afgelopen weken, was Bas van Gestel, die meerdere (super-)premies opeiste. Twee ronden voor het einde ontstond er een kopgroep van vijf man, waar ook Bas van Gestel onderdeel van uitmaakte, samen met Tom Nelen, Ben Coremans, Tom van de Peer, Hans van den Bogaert. Die vijf man waren ook nog samen, kort vooruit, bij het ingaan van de laatste ronde. Zouden zij het houden tot de meet? Wat bleek, in de laatste ronde staken er nog enkele renners over vanuit het peloton naar de kopgroep. Ten eerste Toon Mertens met Ben van Baelen, vervolgens ook Roger van der Waarden en Etienne Belde. Deze groep reed zo naar de meet, waarbij Bas van Gestel het mooi afmaakte! Een lucratief dagje voor hem. Tom van de Peer werd 2 en Tom Nelen 3, voor Toon Mertens (4). De rest van de kopgroep volgde. De sprint van het peloton werd gewonnen door Kevin van den Broeck, voor Roberto Secci.

Zo werd Roberto Secci 11e en daarachter pas Yannick Sprangers als 15e. Exact 4 punten verschil, dat zij in het klassement ook als verschil hadden. Zij staan nu dus ex aequo aan kop in het Wim de Vos-klassement. We hebben besloten dat Yannick Sprangers komende wedstrijd in de leiderstrui start, omdat hij -in tegenstelling tot Roberto Secci- al 3 podiumplaatsen heeft behaald. Mocht einde seizoen een toevallig ergens een gelijkstand aanwezig zijn, dan zal echter de uitslag in de laatste wedstrijd beslissend gaan zijn.

Uitslag 50-:

 1. Bas van Gestel,  Tilburg
 2. Tom van de Peer,  Westmalle (B)
 3. Tom Nelen,  Essen (B)
 4. Toon Mertens,  Oostmalle (B)
 5. Ben Coremans,  Etten-Leur
 6. Roger van der Waarden,   Tilburg
 7. Etienne Belde,  Bergen op Zoom
 8. Hans van den Bogaert,  Halle (B)
 9. Ben van Baelen,  Essen (B)
 10. Kevin van den Broeck,  Rijkevorsel (B)

Cat. Amateurs:

Om 13.30 uur stonden er 29 renners klaar voor hun 12 ronden (62,5 km). Daaronder een groepje van 3 broers uit Vosselaar (B); zouden die samen iets voor elkaar kunnen krijgen? Het zou blijken van wel! Aan de start ook Jeroen Rombouts, die hier vorig jaar nog mooi Nederlands Kampioen WFN werd.

Onderweg de nodige strijd voor de vele premies en natuurlijk de nodige uitlooppogingen. Maar alles bleef weer samen lopen. Tot twee ronden voor het einde; toen reden Roel van Gameren en Twan Kops weg. Zij reden een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, zodat zij wel in het zicht bleven op die lange asfaltbanen. Toch knap als je dan zo lang buiten schot blijft, maar uiteindelijk bij de allerlaatste bocht werden zij bijgehaald. Het peloton ging dus op weg naar een massasprint. Die werd overduidelijk gewonnen door Tom van den Borne. En heel leuk: op de tweede plaats kwam zijn eigen broer Willem van den Borne. Beide jongens uit Vosselaar (B). En dat blijkt vruchtbare wielergrond, want op plaats 3 in de uitslag: Wim van Roey uit …. Vosselaar! De speaker merkte op dat het vandaag wel het kampioenschap van Vosselaar leek.

Mike Kruijthof loopt met zijn 5e plaats weer verder uit in het Wim de Vos-klassement en zal die trui op de volgende A-koers (1 september te Nispen) weer kunnen dragen. En daarna nog in Hoeven en Terheijden, onze laatste twee A-koersen.

Uitslag Amateurs:

 1. Tom van den Borne,  Vosselaar (B)
 2. Willem van den Borne,  Vosselaar (B)
 3. Wim van Roey,  Vosselaar (B)
 4. Jonathan Espigares,  Ridderkerk
 5. Mike Kruijthof,  Dordrecht
 6. Simon Jansen,  Tholen
 7. Jeroen Rombouts,  Tilburg
 8. Stephen de Vries,  Gouda
 9. Nick Riddy,  Veghel
 10. Guus de Graauw,  Etten-Leur

Komende zondag ben je welkom op de B-koers op het bekende ‘thuisrondje’ Moleneinde Breda. Met dus in de 50- alleen amateurs met een BWF-licentie. De leidersprijs in beide categorieën zal dan bestaan uit een keuze uit een aantal toffe t-shirts met koers-design, ter beschikking gesteld door onze sponsor Addvo|arbeidsrecht advocatuur.