De nieuwe Wielerronde van Bergen op Zoom d.d. 16 september 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Vandaag trokken we een heel eind westwaarts, richting Zeeland. Naar Bergen Op Zoom, gelegen aan de rand van de Brabantse Wal. De plaatselijke organisatie (team ‘’Fietskledingvoordeel’’, met o.a. onze BWF-renners Dennis Mijnsbergen en Bas den Ouden) had het uitstekend geregeld en gezorgd voor een mooi parcours van 4,5 km. in de bosrijke omgeving rond Stayokay. De kraampjes met wielerspullen en de vele recreanten/toeschouwers zorgden voor een leuke, gezellige ambiance rond de finish!

Door het mooie weer waren er in deze recreatieve omgeving ook veel mountainbikers, wielertoeristen, fietsers, wandelaars en ruiters actief. Deze bedrijvigheid op en naast het parcours zorgde ervoor dat de verkeersregelaars er de handen af en toe meer dan vol aan hadden en natuurlijk zijn er altijd mensen die niet willen luisteren en instructies negeren. Maar alles is, behoudens twee jonge renners die bij de start al tegen elkaar op fietsten en die éne pleister die de EHBO heeft moeten plakken, vlekkeloos verlopen!

Het prachtige weer, het mooie parcours in de bossen en de flinke premies zorgden voor veel strijd in iedere categorie. In totaal waren er 135 deelnemers verdeeld over onze drie categorieën. De 50- spande de kroon met maar een peloton van maar liefst 78 renners. Leuk om te zien dat een aantal jongemannen hier hun eerste koers beleefden.

In de 50+ categorie won Ruud Havermans, na een demarrage in de laatste kilometer. Bij de 50- renners won Anthony Kets de sprint van zijn vluchtmakker. Bij de amateurs won Jelle Veraart licht afgescheiden voor Steven de Jongh, die even zijn rol als ploegleider van Trek-Segafredo opzij had gezet, om wat te sparren met onze amateurs!

50+ categorie

Onder een zonnige hemel gingen 30 deelnemers van start voor 11 ronden van 4.500 meter. Onder hen één Nieuweling, Thomas Verdonck (zoals jullie weten rijdt de 50+ gecombineerd met Nieuwelingen, dames en ID renners).

De mooie premies zorgden meteen voor een flinke strijd, met vanaf de start al een heel erg actieve Ruud Havermans. In de eerste ronde nam hij met Niky Deijkers al een lichte voorsprong. En enkele ronden later had hij zich met Raphael Gabriels afgescheiden van het peloton. Vervolgens pakte Thomas Verdonck, de Nieuweling, iets voor halverwege de wedstrijd de superpremie en dit was de inleiding voor het ontstaan van de kopgroep. Naast Thomas Verdonck bestond die uit Ruud Havermans en Pieter Mies. Gezamenlijk samenwerkend slaagden deze twee sterke mannen en sterke jongeling erin om het peloton voor te blijven. Ze pakten met zijn drieën de overgebleven premies en zouden gaan strijden voor de overwinning.

Vanuit het peloton werden nog wel pogingen ondernomen, door o.a. Gabriels en Johan Bosters, maar ze zouden niet meer aansluiten. De vraag was of het jonkie wellicht de oude ervaren rotten zou kunnen verslaan? Helaas voor Thomas, maar Ruud Havermans kwam licht afgescheiden als eerste op de finish afgestevend, op 100 meter gevolgd door Thomas Verdonck, die weer tientallen meters voor Pieter Mies finishte. John Haast was de snelste van het peloton en eindigde als 4e, voor Johan Pemen en Henk Ceelen. Peter van der Geest werd 10e en daarmee de eerste op het 60+ podium, voor Christ Christianen en Rene Haast.

Uitslag 50+:

 1. Ruud Havermans
 2. Thomas Verdonck
 3. Pieter Mies
 4. John Haast
 5. Johan Pemen
 6. Henk Ceelen
 7. Niky Deijkers
 8. John de Leeuw
 9. Henk van Lijsdonk
 10. Peter van der Geest

50- categorie

Een mooi groot peloton van 78 renners aan de start in deze categorie, met daarbij 11 Bergenaren en enkele nieuwe deelnemers. Zij kregen 12 ronden, waarvan de eerste ronde geneutraliseerd, voor de kiezen. Helaas haakten/botsten twee nieuwelingen tijdens de eerste ronde al in/op elkaar en waren meteen gelost en uitgeschakeld (gelukkig zonder erg). Het tempo in het peloton werd hooggehouden en ondanks de vele pogingen van o.a. Tom de Backer, Bas Dircken, Mick Dhayere en John Verschuuren (winnaar Superpremie) slaagde geen van de renners erin om lang vooruit te blijven. Wel losten steeds meer renners aan de achterkant van het peloton. Na 2/3 wedstrijd zaten er al flink wat renners op het tandvlees en toen besloten Anthony Kets en Mick Dhaeyere het te proberen. Eendrachtig samenwerkend bleven ze vooruit, pakten de laatste premies en zouden sprinten voor de overwinning. Anthony Kets bleek de sterkste en won, voor Mick Dhayere. De pelotonsprint werd gewonnen door Simon Jansen, die als derde (en eerste Nederlander) mee op het podium mocht, voor de Belgen Toon Mertens en Jelle Andries.

Uitslag 50-:

 1. Anthony Kets
 2. Mick Dhaeyere
 3. Simon Jansen
 4. Toon Mertens
 5. Jelle Andries
 6. Davey Jansen
 7. Wiebe de Jong
 8. Martien de Bruijn
 9. John Verschuuren
 10. Etienne Belde

Amateurs

Bij de amateurs stonden er 27 deelnemers aan het vertrek voor een wedstrijd van 13 ronden, oftewel ongeveer 60 km. Onder de deelnemers ook de voormalig beroepsrenner (o.a. Rabobank en Quick-Step) en tegenwoordig ploegleider van Trek-Segafredo, Steven de Jongh. En hij toonde dat hij het nog niet verleerd was.

Er werd vanaf het vertrek hard gereden en er was volop strijd om de premies. Richard van Schie, Steven de Jongh en Arjan Ootjes waren erg actief, maar het peloton bleef lang bij elkaar. Halverwege de koers leek er een serieuze ontsnapping te zijn; Lorenzo Arena, Guus de Graauw, Jelle Veraart, Teun Veken en Ronald Withagen vonden elkaar. Gezamenlijk bouwden deze vijf renners aan een mooie voorsprong van 20-30 seconden. Maar het peloton liet niet begaan en knabbelde iedere ronde weer iets van de voorsprong af en in de voorlaatste ronde sloot het peloton weer aan bij vier van de vijf koplopers. Echter Jelle Veraart besloot alleen door te gaan, in een ultieme alles of niets poging. Hulde voor Jelle, want het lukte inderdaad! Hij won, met een 10-tal seconden voorsprong. Daarachter liet Steven de Jongh zien dat hij het sprinten nog niet verleerd is: hij klopte Arjan Ootjers, Joachim Raeymaekers en de rest van het peloton met enkele fietslengten.

Uitslag amateurs: 

 1. Jelle Veraart
 2. Steven de Jongh
 3. Arjan Ootjers
 4. Joachim Raeymaekers
 5. Nick Riddy
 6. Philippe van Opstal
 7. Wout Mertens
 8. Sil van de Ven
 9. Guus de Grauw
 10. John Roos

De eerste kennismaking met de eerste wielerronde van Bergen Op Zoom smaakt naar meer!

De uitslagen en foto’s (van onze eigen fotograaf Ad de Bruijn) staan op deze site. Ook zijn de klassementen al weer bijgewerkt. Overigens liep in Bergen op Zoom ook de bekende wielerfotograaf Jacco Quist rond, hou zijn kanalen ook maar in de gaten voor foto’s van de 50+ en de 50- !

Komende zondag zien we elkaar op het Pijnenburg-parcours in Tilburg. Een lekker lopend vast parcours van 2 km.  tussen het groen. We rijden een B-programma, dus met binnen de 50- alleen de vaste BWF-amateurs toegelaten. Het is de een-na-laatste koers van het seizoen alweer! De week erop een A-programma in Hoeven, de sluitingskoers, waar we ook de prijzen voor de klassementen gaan uitreiken en de top-10 zullen fotograferen. U kunt inHoeven ook uw vaste rugnummer inleveren en de 5 euro borg terug ontvangen. We hopen op nog twee zondagen met een gezellige grote opkomst!