Drie sterke winnaar in St. Willebrord d.d. 29 april 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Op het echte criteriumrondje, rond de kerk, in het centrum van St. Willebrord konden we na afloop constateren dat de sterkste mannen in de koers ook op de hoogste trede stonden van het erepodium. Jammer dat de weersomstandigheden en –verwachtingen roet in het eten van de organisatie gooiden, maar ondanks het mindere aantal vertrekkers kreeg elke categorie een verdiende winnaar. Bij de 50+ was het in navolging van de vorige twee weken wederom John de Leeuw, bij de 50- was het Joachim Raeymaekers en bij de amateurs Sil van de Ven. Op deze site weer mooie koersfoto’s van onze Ad, de klassementen zijn ook alweer bijgewerkt.

50+

Door de gestaag neervallende regendruppels voor de start en in het begin van de koers waren er beduidend minder vertrekkers dan normaal naar ’t Heike afgereisd. Dit weerhield de wel aanwezige renners er niet van om meteen vanuit de start flink op de pedalen te gaan staan. De gebruikelijke eerste aanvaller is bijna altijd Johan Pemen; hij is zeker niet bang op een nat wegdek en spoot vanuit het vertrek weg, direct achtervolgd door John de Leeuw en enkele anderen. De renners die te voorzichtig waren in de paar bochten waren meteen gezien, alleen Andy van Loon kon in de tweede ronde nog net de oversteek maken. Na vier ronden waren er zes koplopers met daarachter het peloton. Goed samenwerkend en goed sturend in de bochten werd iedere ronde de voorsprong vergroot, totdat ruim halfkoers ze aan de achterkant van het peloton weer aansloten. Dus zes renners met een ronde voorsprong. Het peloton haakte aan en tot aan het afsprinten van het peloton, vier ronden voor het einde, gebeurde er niet zo veel. Ruud Havermans reed in de laatste ronde nog weg uit het peloton, evenals Chris Geerts en Peter van der Geest. Daarna kon de oorspronkelijke kopgroep onder elkaar gaan uitmaken wie op het podium zou komen. De enige 60+ renner daarin, Johan Brouwers, waagde nog een uitval, maar ook dat werd geneutraliseerd. In de laatste ronde werd flink aangevallen en was het de bijzonder sterke John de Leeuw die Tonny Berends klopte, met kort daarachter Andy van Loon.

Het 60+ podium werd bezet door Johan Brouwers, Chris Geerts en Peter van der Geest. De enige deelnemende dame, die op de foto kon, was Lotte Overdevest.

Uitslag 50+:

1. John de Leeuw
2. Tonny Berends
3. Andy van Loon
4. Niky Deijkers
5. Johan Brouwers
6. Johan Pemen
7. Ruud Havermans
8. Chris Geerts
9. Peter van der Geest
10. Sjaco Hoondert

50-

Ook in deze categorie viel de beslissing al in de beginfase. In de eerste ronde was het Stefan Koevoets die alleen doorkwam. In de derde ronde was er een duo wat aan kop reed en wel Jochim Raeymaekers en Menno Zoontjes. Met een jagend peloton op hun hielen gaven deze twee hardrijders geen krimp en beiden flink doortrappend breidden zijn hun voorsprong elke ronde met een paar meter uit. Een paar ronden later probeerde Ben van Baelen nog de oversteek te maken, maar hij kwam net te laat en viel terug in de grote groep. Deze situatie bleef onveranderd tijdens de gehele koers. Intussen was het toch droog geworden en kwam er steeds meer snelheid in het peloton, maar ook bij de koplopers en wel zodanig dat zij op ongeveer tweederde van de koers ook weer aansloten bij de staart van het peloton. Het peloton sprintte ook hier vier ronden voor het einde af en het waren drie Tilburgers die vooraan zaten: Roberto Secci, Wouter Jaegers en Thomas van Versendaal. Daarna was het de beurt aan de twee koplopers om uit te maken wie de winnaar zou worden. Het was overduidelijk Joachim Raeymaekers die bijzonder krachtig naar de overwinning reed.

Uitslag 50-:

1. Joachim Raeymaekers
2. Menno Zoontjes
3. Roberto Secci
4. Wouter Jaegers
5. Thomas van Versendaal
6. Ben van Baelen
7. Wiebe de Jong
8. Merijn Brouwer
9. Edwin Kas
10. Machiel Jochems

Amateurs

Inmiddels was het al wat langer droog en konden de amateurs vertrekken op een droog parcours. Helaas echter was er toch maar een gering aantal vertrekkers en werd even overleg gepleegd tussen organisatie en jury. Gekozen werd voor een ingekorte wedstrijd, met als primeur: een afvalkoers over de laatste acht ronden. Telkens moest de renner die als laatste de finish passeerde de wedstrijd verlaten en werd hij op die plaats geklasseerd. Er werd vertrokken en het was Sil van de Ven die goed in zijn oren had geknoopt wat de leidersprijs was. Telkenmale passeerde hij als eerste de finishlijn en in de vijfde ronde kwam hij samen door met Roel van Gameren. In de achtervolging zaten vier man, met plaatselijk favoriet Jerry Kallenfels, maar het duo aan de leiding liep toch gestaag verder uit. Ook zij herhaalden het huzarenstukje van de vorige categorieën, om alles op een ronde achterstand te zetten. Daarna begon acht ronden voor het einde de afvalkoers, wat wel mooie sprints opleverde iedere ronde, want niemand wou als laatste overde finish komen, maar zo werkte het wel. Degene die de laatste pelotonsprint won was Jerry Kallenfels (en daarmee derde in de wedstrijd). Daarna was het aan het leidende duo wie op de hoogste trede van het podium mocht plaats nemen. Het was Sil van de Ven die nog de snelste benen had en zijn medevluchter gedecideerd achter hem liet.

Uitslag amateurs:

1. Sil van de Ven
2. Roel van Gameren
3. Jerry Kallenfels
4. Erik Groeneveld
5. Michiel Groeneveld
6. Jasper van der Eng
7. Patrick van Luijk
8. Rik de Vree

Volgende week zijn we te gast in Oud-Gastel (de klassieke “Ronde van De Stoof’’). Dit is wederom een A-programma, met aansluitend om 15.15 uur als extra de ID-renners. See you there!