Felle strijd om prijzen en premies in warm Etten-Leur d.d. 27 mei 2018.

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

De organisatie in Etten-Leur was weer prima geregeld. Goed afgezette straten met vele dranghekken, zodat de renners voluit door de vele bochten konden zwieren. Per ronde was er zelfs een tiental bochten, maar deze waren redelijk goed te nemen. Er waren vele premies te verdienen, dus in alle categorieën vloog men er vanaf de start in. Toen de stofwolken waren opgetrokken (ook na enkele spatten regen rond de middag) bleken de winnaars John de Leeuw (50+), de plaatselijke renner Ben Coremans (50-) en Thomas Leys (amateurs).

50+

Men had het rondje en de bochten goed kunnen verkennen en zo zagen we enkele renners bij de start al ingeklikt staan, vasthoudend aan de dranghekken en de jurybus. Rinie van Zundert spoot als eerste weg, direct gevolgd door John de Leeuw. Johan Pemen sloot ook aan, evenals in ronde twee John Haast. Daarachter viel een klein gaatje, wat alleen door Niky Deijkers gedicht kon worden. Ook sloot 60-plusser Johan Brouwers bijna aan, maar hij gleed helaas onderuit in een van de bochten.

Dus vijf man voorop, die er geen gras over lieten groeien en zij bouwden hun voorsprong dan ook ronde na ronde wat verder uit. John de Leeuw pakte intussen de meeste punten voor de leidersprijs en het 3-ronden klassement. De superpremie was voor Johan Pemen. Nog vóór halfkoers vormde zich een achtervolgend groepje van drie renners: Kees Raats, Sjaco Hoondert en Peter de Koning.  Ook zij werden niet meer teruggehaald door het peloton.

Het peloton mocht een paar ronden voor het einde afspurten en het waren de 60-plussers Walter Marijnissen, Cor Gerritsen en Rene Haast die deze spurt voor zich opeisten (voor dat 60+ podium wordt dan toch wel even gestreden).

Daarna was het de beurt aan de kopgroep om elkaar te betwisten. Niky Deijkers probeerde het met nog ruim één ronde te gaan, maar John de Leeuw counterde. De kopgroep bleef intact en het was toekijken wie er als eerste uit de laatste bocht zou komen. Het was John de Leeuw die zoveel kracht op de pedalen zette dat hij wederom glorieus winnaar werd voor Johan Pemen en Rinie van Zundert. Van tevoren gooide een lekke band van John Haast helaas roet in zijn eten.

Uitslag 50+:

 1. John de Leeuw
 2. Johan Pemen
 3. Rinie van Zundert
 4. Niky Deijkers
 5. Kees Raats
 6. Peter de Koning
 7. Sjaco Hoondert
 8. Walter Marijnissen
 9. Cor Gerritsen
 10. Rene Haast

50-

Ook in deze categorie een vroege beslissing, maar nog niet in de eerste rondes. Deze beslissing viel in rondes vijf en zes, net voordat het 3-ronden klassement inging. Het was Thomas van Versendaal die de forcing voerde en vijf anderen sloten aan. Het 3-ronden klassement was voor Bas Dircken. In de kopgroep zaten verder klassementsleider Edwin Kas, plaatselijk favoriet Ben Coremans, good-old Govert Tukker, en jonkie Tristan van Hassel. Thomas van Versendaal pakte sterk rijdend ook de leidersprijs.

Precies halfkoers vormde zich een achtervolgend koppel vanuit het peloton, dit waren Werner van Zimmeren en Jason Nieuwkerk. Na een rondelange achtervolging, wat een sterk staaltje hardrijden inhield, sloten ook zij bij de kopgroep aan. De troostprijzen waren voor het peloton. De premies gingen uiteraard allemaal naar de kopgroep. De kopgroep was aan elkaar gewaagd en niemand kon een verdere afscheiding teweeg brengen, zodat men met acht man de laatste ronde in ging. Het publiek was benieuwd of de plaatselijke favoriet Ben Coremans de Tour de Leur op zijn naam zou schrijven. En zowaar, het werd Ben, die de aandringende Edwin Kas achter zich liet, alsmede Bas Dircken.

Uitslag 50-:

 1. Ben Coremans
 2. Edwin Kas
 3. Bas Dircken
 4. Werner van Zimmeren
 5. Govert Tukker
 6. Thomas van Versendaal
 7. Tristan van Hassel
 8. Jason Nieuwkerk
 9. Stijn de Cleyn
 10. Wouter Jaegers

Amateurs:

Deze jonge gasten vlogen er ook vanaf de start in, ook ingegeven door het 3-ronden klassement dat vanaf de eerste ronde gold. Dit werd een prooi voor Rob Vincenten. Steeds probeerde een dappere krijger een beslissing te forceren, maar door het hoge tempo liep alles weer bijeen. Tot in de negende ronde twee renners een mooi gaatje sloegen. Het waren Stefan Laurijssen en Wim van Roey. Goed samenwerkend bouwden zij hun voorsprong langzaam uit, mede ook gesteund door de STAR-ploeggenoten van Stefan die nog in het peloton zaten. Regelmatig scheurde het peloton door het hoge tempo in stukken, maar vrijwel alles bleef bijeen, ondanks een valpartij halfweg koers. De slachtoffers konden, met een ronde vergoeding, gelukkig hun weg vervolgen. De voorsprong van het leidende duo liep op tot 56 seconden, maar liep in de laatste drie ronden ineens hard terug. Het tactische steekspel was begonnen en Stefan Laurijssen voelde zijn krachten al wat minderen, mede ook door de leidersprijs die hij op zak stak. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong plots maar 8 seconden meer en de toeschouwers stonden te discussiëren of het peloton nog aan zou sluiten of niet. Zover liet het leidende tweetal het net niet komen en het was verrassend Wim van Roey, die de zege greep voor Stefan Laurijssen en op een paar meter reeds het aanstormende peloton met Mike Kruithof die plaatselijk favoriet Guus de Graauw net klopte voor plek drie.

 1. Wim van Roey
 2. Stefan Laurijssen
 3. Mike Kruithof
 4. Guus de Graauw
 5. Nick Riddy
 6. Rob Vincenten
 7. Germon Peeters
 8. Teun Forschelen
 9. Alex Masseurs
 10. Sil van de Ven.

Volgende week zijn we te gast op het mooie gezellige stadsrondje, dwars door de woonwijk Blauwe Kei te Breda. Dat staat altijd garant voor gezelligheid.

Let allen op: ALLE categorieen starten een UUR LATER dan gewoonlijk.

Verder benadrukt de organisatie dat er vorige jaren klachten van omwonenden zijn gekomen over ‘wildplassen’ in de wijk; denk er dus om dat de toiletten te vinden zijn in de permanence, Café De Kei ! Zorg dat klachten van bewoners niet gaan leiden tot het verloren gaan van een dergelijke mooie ronde, die al tientallen jaren wordt georganiseerd door WV De Vriendschap.