Hendriks en Raeymaekers winnaar in Terheijden d.d. 8 juli 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Vandaag was Terheijden het decor voor een B-wedstrijd. Een altijd weer goede organisatie door de plaatselijke WV Terheijden, veel premies, prachtig zonnig weer, weinig wind en een selectief parcours van 2.300 m zorgden voor veel strijd in beide categorieën. Matthieu Hendriks won de sprint van een eerste peloton bij de 50+ categorie en Joachim Raeymakers was in de 50- de snelste van een zeven man sterke kopgroep. Berco van Gool werd binnen de 50- kampioen van Terheijden.

50+

De 38 deelnemers kregen 22 ronden voor de wielen. In het begin meteen al een heftige strijd om een 3-ronden klassement, dat speciaal voor de 60+ werd ingesteld, ter herinnering van de onlangs overleden Theo van Mook (oud BWF- en Wereldkampioen). Een mooi gebaar van de vereniging, dat werd gewonnen door Alphons van Geel.

Vanaf de start waren er diverse schermutselingen, met een bedrijvige Peter de Koning, die halverwege de wedstrijd helaas lek reed, Niky Deijkers en Barend Verhagen. Elke ronde leek het erop dat er een groepje zou wegrijden, maar de ronde erop was het dan weer een ander groepje in een andere samenstelling die vijf tot tien seconden voorsprong nam op het peloton. De hoge snelheid en strijd zorgde er wel voor dat aan de achterkant de nodige renners in de problemen kwamen en er een tweede, achtervolgend peloton ontstond.

In het eerste peloton manifesteerde Matthieu Hendriks zich steeds nadrukkelijker als breekijzer; ronde na ronde kwam hij als eerste of zelfs alleen voorop door de finishstraat. Maar ook hij kwam niet weg. Een sprint van het eerste peloton zou de winnaar gaan uitwijzen. Hendriks bleek echter zo sterk dat hij honderden meters voor de meet reeds de armen in de lucht kon steken. John Haast werd tweede, voor John de Leeuw en Johan Pemen.

Bij de 60+ won Cor Gerritsen, voor Barend Verhagen en Kees Christianen. Al deze renners eindigden in het eerste peloton.

Uitslag 50+:

 1. Matthieu Hendriks
 2. John Haast
 3. John de Leeuw
 4. Johan Pemen
 5. Niky Deijkers
 6. Chris Maas
 7. Wim de Vos
 8. Andrew O’Hara
 9. Michele Somers
 10. Jos van der Wijst

50-

Een mooie groep van 46 deelnemers, waaronder 5 renners die zouden strijden voor het plaatselijke kampioenschap, maakte er vanaf het begin een geanimeerde strijd van. Diverse renners, zoals Erik-Simon Strijk, Thomas Leijs, Thomas van Versendaal en Ben Coremans, poogden alleen of met een groepje weg te rijden uit het peloton. Na éénderde wedstrijd ontstonden bij een tussensprint de contouren van een sterke kopgroep: Bob Mouws, Cas Graafmans, Ronald van Elsen, Wim van Roey, Joachim Raeymaekers en de al eerdergenoemde Strijk en Coremans vonden elkaar. Eendrachtig samenwerkend liepen ze al snel verder en verder uit op het peloton. In het peloton werden nog diverse poging ondernomen om terug te komen, maar het leidde er alleen toe dat er aan de achterkant meer en meer renners werden gelost.

Voor het Terheijdens kampioenschap waren de podiumplaatsen al uitgedeeld. Rocky van Zundert en Frank Langen waren gelost uit het eerste peloton en dus meteen kansloos. Toen even later ook Ewald Verdaasdonk eraf moest, bleven alleen Berco van Gool en Bob Rasenberg voorin over als kandidaten.

De kopgroep bleef ondertussen eendrachtig samenwerken en verder uitlopen, tot Cas Graafmans drie ronden voor het einde besloot om het alleen te proberen. Dit leek te lukken, maar hij werd in de laatste ronden toch nog teruggepakt. En toen liet Joachim Raeymakers zien hoe goed hij in vorm is: hij won afgetekend voor Wim van Roey, Ronald van Elsen en Ben Coremans.

Daarmee bereikt Raeymaekers als eerste 50- renner dit jaar de promotiegrens. Zijn resultaten (5 maal podium, waarvan 2 maal winst) leiden er toe dat hij nu direct promoveert naar de Amateur-klasse. Gezien zijn sterkte hebben wij er alle vertrouwen in dat hij daar prima zal presteren. Op de foto hierboven Joachim aan de microfoon van onze speaker Kees, na zijn winst vandaag.

Berco van Gool handhaafde zich in het eerste peloton en werd Terheijdens Kampioen, voor Bob Rasenberg en Ewald Verdaasdonk.

Uitslag 50-:

 1. Joachim Raeymakers
 2. Wim van Roey
 3. Ronald van Elsen
 4. Ben Coremans
 5. Cas Graafmans
 6. Erik-Simon Strijk
 7. Bob Mouws
 8. Wim Bergmans
 9. Stefan IJsenbaardt
 10. Sjoerd Bult

Helaas waren er in allebei de categorieën valpartijen, waarbij Kees Raats uit Roosendaal (50+), het ergste slachtoffer werd. Wij wensen deze renners veel sterkte en een spoedig herstel toe!

Volgende week hebben we de BWF-kampioenschappen in Hulten! Het belooft een mooie dag te worden op een aantrekkelijk parcours. We hopen dat zo veel mogelijk licentiehouders aan de start zullen staan om te strijden om de Brabantse trui.