Mooie winnaars BWF kampioenschap Bergen op Zoom d.d. 19 mei 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Vorig jaar organiseerde Bergen op Zoom voor het eerst en daarna gaven die mannen (nu geheten: Team Optiek Van Wely/Wattcycling+) meteen al aan in 2019 te willen tekenen voor het kampioenschap van de BWF. Heerlijk enthousiasme, dat vandaag ook weer werd omgezet in een goede organisatie. Bijna 130 deelnemers konden genieten van een leuke ambiance. De wedstrijden werden gewonnen door John de Leeuw (50+), door organisator (!) Dennis Mijnsbergen (50-) en door Anthony Kets (amateurs). De eerste twee mannen werden in hun categorie ook de nieuwe BWF-kampioen (John volgde zichzelf op en Dennis voerde zijn plannen perfect uit). Bij de amateurs werd de nieuwe kampioen Joachim Raeymaekers, die door de promotieregeling vorig jaar overging van 50- naar amateurs en daar dus komend seizoen met de Brabantse trui zal blijven koersen.

De foto’s staan al op de site en houdt ook het account van de Zeeuwse fotograaf Jacco Quist de komende dagen maar in de gaten. Ook zijn de Wim de Vos-klassementen al weer bijgewerkt: Kees van de Sande (50+) en Mike Kruijthof (amateurs) behouden de trui, maar in de 50- gaat deze nu over naar Jelle Andries.

Cat. 50+:

De 39 starters (waaronder één Nieuweling) kregen een forse bak regen over zich heen. En dat bleef ongeveer de hele wedstrijd duren. Het inspireerde Niky Deijkers en Jan van den Nobelen tot een vroege vlucht. Zij hielden dat samen knap lange tijd vol. Maar toen draaiden een paar andere sterke mannen het gas open: John de Leeuw, Kees van de Sande en Johan Pemen overbrugden het gat en sloten aan bij de kop. Daarmee brachten zij het peloton ook nog aardig dichtbij, maar die konden niet terugkomen en het gat werd weer groter. De vijf licentiehouders vooraan zouden het samen gaan uitmaken voor de winst en de trui. Nu bezit Kees van de Sande reeds de leiderstrui van het Wim de Vos klassement, maar bij het ingaan van de laatste ronde bleek dat hij voluit ging voor een extra trui. Met een kleine voorsprong op de andere vier kwam hij door. Dit zou hij nog tot ver in de laatste ronde vol houden, maar toch liep het weer samen.

De vijf kwamen sprintend uit de laatste flauwe bocht. Het was John de Leeuw die met alweer een mooie winst zichzelf wist op te volgen als BWF kampioen. Als hij 9 juni in Lepelstraat de NK-trui verliest, dan heeft hij nu weer de BWF trui te dragen. Als 2 was het Johan Pemen en op 3 Niky Deijkers. Kees van de Sande werd 4 voor de moegestreden maar tevreden Jan van den Nobelen (5). Daarachter was nog een tweetal uit het peloton weggereden, Ralph Greupink (6) en Matthieu Hendriks (7). Michéle Somers won de sprint van het peloton voor Kees Raats. Leuk te zien dat de Nieuweling, Brent Broosus, keurig op plek 12 binnen kwam.

Uitslag 50+:

 1. John de Leeuw
 2. Johan  Pemen
 3. Niky Deijkers
 4. Kees van de Sande
 5. Jan van den Nobelen
 6. Ralph Greupink
 7. Matthieu Hendriks
 8. Michéle Somers
 9. Kees Raats
 10. Henk Ceelen

BWF kampioenspodium:

 1. John de Leeuw
 2. Johan  Pemen
 3. Niky Deijkers

Cat. 50-:

In deze categorie een stevig aantal van 49 renners aan het vertrek. De regen was inmiddels grotendeels gestopt echter het wegdek was nog vrij nat. Vooraf was er een extra, geneutraliseerde ronde achter de wagen, om beginnende renners te laten wennen. Na deze ronde en de 1e scherpe bocht bij Stay Okay werd de wedstrijd vrij gegeven en begonnen deze renners aan hun kampioenschap. Tussen de vele BWF-renners zaten ook verschillende renners die geen BWF licentie hadden en dus enkel reden voor de wedstrijduitslag. Dan moet je dus goed de rugnummers in de gaten houden.

Helaas in de tweede ronde ontstond een fikse valpartij, door een renner die even van de weg raakte en achter de wegrand bleef hangen. Het gevolg was dat de bewuste renner compleet uit evenwicht raakte en midden tussen de andere renners in het peloton viel. Ruim 10 renners kwamen hierbij ten val, waarbij de ongelukkigen meteen een streep konden zetten door hun wedstrijd. Hierbij ook enkele favorieten die hun ambitie om BWF kampioen te worden gelijk in de ijskast konden zetten, dus stevig balend. De ongelukkigen konden na de check van de EHBO gelukkig allemaal verder mits zij geen materiële schade hadden. Ook in de vijfde ronde was er nog een valpartij, waardoor het peloton nog meer gereduceerd werd.

De overigen maakten er harde wedstrijd van. Vele uitlooppogingen, met daarbij de actieve renners Tom Nelen, Nico van den Berg, Jasper van Cant en Mark Verbeek. Echter kregen de vluchters nooit veel ruimte en werden alle plooien gladgestreken, mede ook door toedoen van de organiserende ploeg van deze koers, die met maar liefst negen man aan de start waren gekomen. Het doel van de ploeg was het op een sprint te laten aankomen, omdat zij enkele rappe mannen in huis hebben. Het plannetje slaagde. Het werd een massasprint, waarbij de ploeg het daar niet meer af lieten weten. Dennis Mijnsbergen kwam als eerste uit de laatste flauwe bocht en toen was het nog maar 100 meter. Zijn kleine voorsprong hield hij goed vast en won zo zijn eigen koers! Dolblij. Op plaats 2 zijn ploegmaat Jelle Andries, voor Jiri van de Venne. Het kampioenschapspodium was zelfs geheel voor Team Optiek van Wely/Wattcycling+.

Uitslag 50-:

 1. Dennis Mijnsbergen
 2. Jelle Andries
 3. Jiri van de Venne
 4. Yannick Sprangers
 5. Willem Ruijzing
 6. Jasper van Cant
 7. Jason Nieuwkerk
 8. Bas Dircken
 9. Ralph Luijsterburg
 10. Mark Verbeek

BWF-kampioenspodium :

 1. Dennis Mijnsbergen
 2. Jelle Andries
 3. Yannick Sprangers   Allen van dezelfde organiserende ploeg.

Cat. Amateurs:

Ook hier een forse groep van 39 renners aan het vertrek. Inmiddels werd het wegdek al wat droger, wat het koersverloop in positieve zin keerde. Geen geneutraliseerd vertrek, maar volle bak erin vliegend schoot het peloton op gang. Erg actief waren Lorenzo Arena, Alex Masseurs en Wout Roos. Lorenzo Arena reed samen met Sammy Bogaert even voorop, maar zij werden weer teruggepakt. Daarna gingen in de laatste ronden Thomas Leys en zijn ploegmaat Christophe Haest op avontuur. Dit leek te gaan slagen, maar het peloton was nooit ver uit de buurt. In de laatste halve ronde werden ook zij terug gepakt en moest ook hier een groepsspurt de overwinnaar aanwijzen. Het was Anthony Kets uit Berendrecht (B) die de laatste 100 meter uit het wiel kwam en gedecideerd de overwinning greep. Vorig jaar won hij deze zelfde koers bij de cat. 50-, dit jaar op herhaling bij de Amateurs; knap staaltje. Hij deed dit vóór Wout Roos (2) en de regionale klepper Pim van de Klundert (3). De eerste BWF licentiehouder, Joachim Raeymaekers, kwam in deze sprint als 8e over de finish, net voor Alex Masseurs en Lorenzo Arena, waarmee ook dat BWF podium gevuld was.

Uitslag Amateurs:

 1. Anthony Kets
 2. Wout Roos
 3. Pim van de Klundert
 4. Stefan Ysenbaardt
 5. Mike Kruithof
 6. Henry Schut
 7. Danny Nachtegael
 8. Joachim Raeymaekers
 9. Alex Masseurs
 10. Geert vanHoute.

BWF-kampioenspodium:

 1. Joachim Raeymaekers
 2. Alex Masseurs
 3. Lorenzo Arena

We kijken weer terug op een geslaagd kampioenschap, danken alle renners voor de opkomst en inzet en zien alle renners volgende week graag terug voor een A-programma in Oud Gastel (De klassieke Ronde van ‘De Stoof’).