Prachtige BWF kampioenschappen in Terheijden d.d. 25 juli 2021

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Zondag 25 Juli was WV Terheijden, na een jaar uitstel, gastheer voor onze BWF kampioenschappen. Op een nieuwe locatie aan de rand van Terheijden was een nieuw parcours uitgezet, waar alle renners meer dan tevreden over waren. Goede wegen, snelle bochten en een lekkere brede aankomst; wat wil je nog meer? Ja, goed weer en dat was er ook. De overwinningen in de overall wedstrijden gingen naar: Edwin Raats (50+), Teun van Poppel (50-) en Kees Pameyer (amateurs). De nieuwe BWF kampioenen, die een jaar lang het unieke shirt mogen dragen, werden: Johan Pemen uit Rijsbergen (50+), Bjorn Tsoi uit Kapelle (50-) en Philippe dela Montagne uit Zandhoven (amateurs). Alle drie renners die we al jaren met veel plezier zien meedoen bij de BWF, dus verdiende kampioenen!

Cat. 50+:
In elke categorie hadden vele renners de weg naar Terheijden gevonden, ook bij de cat. 50+. Hierdoor ontstond een levendige wedstrijd. Tjeerd Mijzen uit Etten-Leur was de eerste aanvaller. Hij heeft gewoon een hekel aan in de groep rijden, dus gaat hij er met zijn goede benen maar gewoon voor rijden. Er waren continu uitlooppogingen, maar deze werden in het begin toch vaak geneutraliseerd. Wel waren het dikwijls dezelfde renners die het bleven proberen. In de vijfde ronde was het wel raak: een zevental renners vond elkaar, door maar steeds te blijven proberen of zeer attent te zijn. Deze zeven zouden dan ook het verdere koersbeeld bepalen. Dit waren uiteraard Tjeerd Mijzen (hij weer), Stan Janssen, Edwin Raats, Henry Schut, Marcel Webers, Andre Grootveld en de attente Rens Schalk (slechts 15 jaren jong, maar gezwind meekoersend). Vier ronden voor het einde vond er nog een tegenaanval plaats van vier renners met Johan Pemen, Jos Bogaerts, Andrew O’Hara en de oud-prof Erik Dekker, maar zij konden de koplopers geen enkel moment bedreigen. De kopgroep bleef bij elkaar en een spurt moest de uitslag bepalen. Tjeerd Mijzen ging deze al heel vroeg aan, gelijk uit de laatste bocht en hij kwam heel ver voor de overwinning, maar op de streep was het toch Edwin Raats die hem met enkele millimeters klopte. De 3e plaats was voor coming-man Rens Schalk uit Rijsbergen, een prachtige prestatie.

In deze categorie werd Johan Pemen BWF kampioen, voor Henk van Lijsdonk en Theo Leenderts. In Johan Pemen hebben we een kampioen die een zeer lange historie met de BWF heeft, waarover vorig jaar leuk is geschreven in het jubileum boek van de BWF (dat nog steeds te koop is via deze website).

Uitslag 50+:
1. Edwin Raats, Helmond
2. Tjeerd Mijzen, Etten-Leur
3. Rens Schalk, Rijsbergen
4. Andre Grootveld, Zoetermeer
5. Henry Schut, Zeeland
6. Marcel Webers, Milsbeek
7. Stan Jansen, Siebengewald
8. Andrew O’Hara, Grave
9. Johan Pemen, Rijsbergen (BWF kampioen)
10. Jos Bogaerts, Strijbeek (1e 60+ renner)

Cat. 50-:
Ook hier een zeer interessante wedstrijd. De uitlooppogingen waren niet bij te houden, steeds renners die de aanval zochten en zodoende bleef de snelheid hoog. Bij het binnenkomen van Terheijden stond een snelheidsmeter, waar normaal de snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt gemeten. Ditmaal werd de snelheid van de renners gemeten en die liet continu een snelheid van 43 tot 48 km. per uur noteren. Vooral onze zuiderburen waren uiterst actief de gehele koers en drukten zeker een stempel op het koersverloop. Zij voerden continu het peloton aan of reden er een beetje voor. Zeer actief waren Joachim Raeymaekers, Roy van den Heuvel, Teun van Poppel en Tom Nelen, zonder anderen hierbij tekort te doen. Door de hoge gemiddelde snelheid was het moeilijk om een gaatje te forceren. Heel lang bleef het dan ook min of meer bij elkaar. Op vier ronden van het einde probeerden Joachim Raeymaekers en Ben van Baelen nog een beslissing te forceren, zij pakten 10 seconden. Maar door het peloton, mede onder aanvoering van Tom Nelen, werden zij toch weer tot de orde geroepen. In de voorlaatste ronde probeerde het Bjarne Maton het in een alles of niets poging. Hij kreeg snel gezelschap van Teun van Poppel en met vereende krachten lukte het hen wel om een behoorlijk gaatje te slaan. Enkele aarzelingen in het peloton waren genoeg om vooruit te blijven. Zij konden onderling uitmaken wie op het hoogste ereschavot plaats mocht nemen. Het was Bjarne Maton die al vroeg de spurt aanging en leek het te gaan halen, maar Teun van Poppel had iets beter getimed en snelde hem net voor de aankomstlijn nog voorbij. In deze sprint nog bijna een valpartij (zelfs nog vastgelegd in de wedstrijdfoto’s!), maar dat liep gelukkig nog goed af. Zo werd de derde in de uitslag, de eerste BWF licentiehouder: Bjorn Tsoi, als kampioen BWF, voor Joachim Raeymaekers en Jelle Andries.

Uitslag 50-:
1. Teun van Poppel, Geldrop
2. Bjarne Maton, Bladel
3. Bjorn Tsoi, Kapelle (B) (BWF kampioen)
4. Renders Rimme, Tielen (B)
5. Joachim Raeymaekers, Essen (B)
6. Jelle Andries, Berlaar (B)
7. Joris Stessens, Tielen (B)
8. Roger van der Waarden, Tilburg
9. Bavo Symens, Antwerpen (B)
10. Roy Olierook, Maasdijk

Cat. Amateurs:
Ook hier weer een hele snelle koers, de teller van de renners gaf aan het eind een gemiddelde op van 45 k/u, dus kun je wel stellen dat er loeihard is gekoerst. In de eerste ronden leek het of ze aan het kwartetten waren: 1e ronde 4 man voorop, daar kort achter weer 4 man en daarna het peloton. Alles liep weer samen en in ronde 3, je raadt het al, 4 man voorop en in ronde 5 weer 5 renners voorop. Dit groepje bleek al vrij snel kans van slagen te hebben. Goed samenwerkend sloegen ze meteen een gaatje van 200 meter en door de prima samenwerking werd het gaatje nog uitgebreid tot ruim een halve minuut. De slag leek gevallen, hoewel het peloton halfweg koers nog even iets terugkwam, maar ze kregen het gat toch niet gedicht. Deze 5 waren: Peter Behiels, Marnix van Hoeck, Sven Schoenmaeckers, Philippe dela Montagne, allen uit Belgie, en de Hagenees Kees Pameyer. Zij bleven bij elkaar en de eindsprint moest de beslissing brengen wie als winnaar gehuldigd mocht worden. Het was Kees Pameyer die al onze zuiderburen hierbij het nakijken gaf.

Als lid van de kopgroep snelde Philippe dela Montagne naar de positie als beste BWF licentiehouder en daarmee terechte kampioen.

Uitslag amateurs:
1. Kees Pameyer, Den Haag
2. Marnix van Hoeck, Herentals (B)
3. Peter Behiels, Oostmalle (B)
4. Philippe dela Montagne, Zandhoven (B) (BWF kampioen)
5. Sven Schoenmaekers, Hoogstraten (B)
6. Florian Smits, Nijmegen
7. Jelle Veraart, Essen (B)
8. Frits van Gemeren, Boskoop
9. Tim Nederlof, Hardenberg
10. Geert van der Horst, Leiden

Renners en publiek, allen hartelijk dank voor jullie deelname en het supporteren op 1,5 mtr. afstand van elkaar. Jullie hebben jezelf geweldig gedragen, zo kunnen onze wedstrijden die nog op het programma staan zonder problemen doorgang blijven vinden.

De eerstvolgende wedstrijd is op 15 Augustus op het Wielerparcours in Rucphen. Hier wordt gestreden in 1 categorie, dus alles bij elkaar. Hou onze website in de gaten en schrijf je tijdig digitaal in. Bijschrijvingen na de zaterdag 18.00 uur worden NIET meer toegestaan.