Prachtige kampioenschap-dag in Hulten d.d. 15 juli 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Wat een heerlijke dag wielersport hebben we beleefd in Hulten. Organisator Wiebe de Jong en zijn team (samenwerking met ‘De Vrije Coureur’) hadden er alles aan gedaan om de ambiance bij Manege Thielen top te maken. We zijn Manege Thielen dank verschuldigd voor de ontvangst en de ondersteuning. In de verzengende hitte kwamen toch bijna 100 renners strijden om de winst en de BWF trui. Het publiek zocht lekker de schaduwplekken onder de bomen op en kon genieten van mooie strijd. De wedstrijden werden gewonnen door Ruud Havermans, Andy Michielsen en Guus de Graauw. De nieuwe BWF kampioenen zijn echter John de Leeuw (50+), Nico van den Berg (50-) en Wim van Roey (amateurs). Zij zullen vanaf nu rijden in het rood-wit geblokte tricot.

50+:

33 renners verschenen al vroeg aan de start, waarvan 19 man kans zou maken op het kampioenschap. Niky Deijkers toonde al vroeg in de wedstrijd zijn ambities en tegen half koers reed hij vier ronden lang solo voor het peloton uit. Hij werd echter ingelopen door een groep van zeven andere renners, waarin aanwezig de licentiehouders John Haast en Rinie van Zundert. Helaas sloeg het noodlot toe, toen John Haast onderuit schoof. Er moesten wat schaafwonden worden behandeld. Het was gelukkig de enige valpartij van de dag.

Het leidde ertoe dat de kopgroep slonk tot vier man: Ruud Havermans, John de Leeuw, Rinie van Zundert en Andrew O’Hara. Deze vier man zouden de laatste vier ronden bij elkaar blijven. Daarbij werd een spannende vraag, wie van de beide licentiehouders in deze kopgroep de nieuwe BWF kampioen zou worden. John of Rinie; het zou hen allebei op basis van hun palmares niet misstaan. Bij de laatste aankomst reed Ruud Havermans licht afgescheiden vooruit en zo kon hij de wedstrijd winnen. Wellicht omdat daar achter de twee licentiehouders elkaar zaten te beloeren. Het was echter John de Leeuw die het kampioenschap met een sterke sprint naar zich toe trok en terecht met de armen in de lucht over de finish kwam. Andrew O’Hara werd daarachter derde in de wedstrijd.

Overigens waren drie ronden voor het einde nog twee renners uit het peloton ontsnapt: Guido Vermeiien en Johan Pemen. Johan had waarschijnlijk goed opgelet en wist dat er nog een derde plek te vergeven was op het BWF podium. Die pakte hij dus nog mee. Daarachter eindigde Wim de Vos (die ook nog wat prijzen had gesponsord) als eerste van het peloton.

Uitslag 50+:

 1. Ruud Havermans (Nieuw Vossemeer)
 2. John de Leeuw (Breda)  BWF KAMPIOEN
 3. Andrew O’Hara (Grave)
 4. Rinie van Zundert (St. Willebrord)  2E IN KAMPIOENSCHAP
 5. Guido Vermeijen (Rijkevorsel (B))
 6. Johan Pemen  (Rijsbergen)   3E IN KAMPIOENSCHAP
 7. Wim de Vos (Oosterhout)
 8. Ton van Korven (Diessen)
 9. Alfons van Geel (Rijsbergen)
 10. Jack de Klerk (Breda)

50-:

De temperatuur schoof geleidelijk aan naar 30°, maar dat weerhield 40 renners er niet van om te starten voor hun 16 ronden tussen de weilanden. Binnen die groep waren er 22 licentiehouders die hun best zouden doen voor de trui. Van deze licentiehouders behoren er vijf tot één team (FKV/21 Virages) en dan weet je dat er ploegenspel gespeeld zal worden. Blijkbaar hier ook bekende ‘Tour de France-tactieken’, namelijk een man mee sturen met ‘de vroege vlucht’? Eén man uit dat team, Nico van den Berg, kwam al vroeg in de wedstrijd alleen op kop. Waarschijnlijk dacht de rest van het peloton “laat maar even begaan, zo’n eenzaat waait wel weer terug”. Dat gebeurde na twee ronden ook wel, maar een ronde verder ging Nico van den Berg er alweer alleen vandoor. En ditmaal was de vogel wél gevlogen. Het peloton was niet wakker genoeg.

Toen namelijk in ronde negen Andy Michielsen zeer hard wegreed uit het peloton en het gat naar Nico snel overbrugde, kwamen er twee sterke renners voorop te rijden, waar het peloton nooit meer bij terugkwam. Vanuit het peloton kwamen er wel enkele aanvallen, maar geen georganiseerde jacht. Het tweetal bleef goed samenwerken en dat leidde tot de volgende logische uitkomst: Andy Michielsen, als niet licentiehouder, won de wedstrijd en Nico van den Berg de BWF trui. Een mooie opsteker voor het FKV-team, dat altijd met veel renners en veel enthousiasme deelneemt en zelfs dit jaar een koers organiseert op de BWF kalender (16 september a.s., Bergen op Zoom).

Hierachter reed in de laatste ronde een klein groepje weg uit het peloton, waarin Tom Nelen, Ben van Baelen,  Anco Verstegen en daarachter Michiel van der Sande, Ronald van Elsen. Hiervan was het Tom Nelen die de derde plek in de wedstrijd opeiste en daarmee tweede werd in het kampioenschap. Derde in het kampioenschap werd licentiehouder Ben van Baelen. Een geheel Belgisch podium. Iemand maakte nog de grap: “Gelukkig volgende week het NK, dan kun je weer eens een Nederlands podium huldigen…”

Uitslag 50-:

 1. Andy Michielsen (Oostmalle (B))
 2. Nico van den Berg (Rumst  (B))   BWF KAMPIOEN
 3. Tom Nelen (Essen (B))   2E IN HET KAMPIOENSCHAP
 4. Anco Verstegen (Dongen)
 5. Michiel van der Sande (Essen (B))
 6. Ben van Baelen (Essen (B))   3E IN HET KAMPIOENSCHAP
 7. Ronald van Elsen (Beerse (B))
 8. Koen Rombouts (Rijen)
 9. Bjorn Tsoi (Kapellen (B))
 10. Adrie Kapitein (Breda)

Amateurs:

24 amateurs aan de start, waarbinnen 7 van onze vaste 11 licentiehouders. Hierbij ook Joachim Raeymaekers, die vorige week -wegens 5 podiumplaatsen- werd gepromoveerd vanuit de 50- categorie en uiteindelijk zesde wist te worden in deze wedstrijd, een prima debuut.

Ook in deze wedstrijd waren er natuurlijk de nodige pogingen, maar het peloton bleef toch lange tijd bij elkaar. De uittredend BWF kampioen, Thomas Leys, had de pech om vijf ronden voor het einde lek te rijden en zag zo zijn kans om de trui te verlengen in rook opgaan. Ook op vijf ronden van het einde ontstond vooraan een leidend drietal, met daarin twee man van de ‘Star’ formatie, namelijk Guus de Graauw en Jasper van der Eng, alsmede Roel van Gameren. Dit drietal bouwde hun voorsprong mooi uit en vervolgens werd het voor Roel natuurlijk een lastige opgave om de twee ploeggenoten te kloppen. Aan de finish mocht Guus de Graauw de handen in de lucht steken, werd Jasper van der Eng tweede en Roel van Gameren derde. Vanuit het peloton ontsnapte op het laatste moment nog Mark Tetteroo, die naar plek vier reed. Alle ogen van het publiek waren echter gericht op de sprint van het peloton vlak daarachter, waaruit de nieuwe BWF kampioen naar voren moest komen. Het was Wim van Roey die als eerste licentiehouder de lijn passeerde, vóór Joachim Raeymaekers. De derde licentiehouder in de wedstrijd werd Roger van de Waarden (11e in de wedstrijd). Zo verschuift de geblokte trui van de BWF kampioen dus binnen dezelfde ploeg van Thomas Leys naar Wim van Roey.

Uitslag amateurs:

 1. Guus de Graauw (Etten Leur)
 2. Jasper van der Eng (Oud Gastel)
 3. Roel van Gameren (Veghel)
 4. Mark Tetteroo (Delft)
 5. Wim van Roey (Vosselaar (B))  BWF KAMPIOEN
 6. Joachim Raeymaekers (Essen (B))  2E IN KAMPIOENSCHAP
 7. Sil van de Ven (Rotterdam)
 8. Rob Vincenten (Bavel)
 9. Teun Forschelen (Tilburg)
 10. Jerry Kallenfels (St. Willebrord)
 11. Roger van de Waarden (Tilburg)  3E IN KAMPIOENSCHAP

Volgende zondag, 22 juli, rijden we het NK van de WFN in Rijsbergen, op het grondgebied van onze voorzitter, die de organisatie op zich neemt. Inschrijven kan nog via deze website, mits u de Nederlandse nationaliteit heeft. Alle info vindt u onder de rode knop ‘NK’.