Schitterend NK WFN te Lepelstraat d.d. 9 juni 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Voor de meeste onder ons was het even zoeken met de navigatie… Lepelstraat! Bijna in Zeeland, maar toch nog Noord-Brabant. Het NK van de WFN (Wielerbreedtesport Federatie Nederland) werd georganiseerd door het Wielercomité Lepelstraat, onder auspiciën van de BWF.

Het was op 9 juni zeer aangenaam koersweer; in de ochtend brak de zon al door en er stond maar weinig wind. De plaatselijke organisatie (met o.a. BWF-renner Peter van der Geest) had gezorgd voor een mooie uitdagende omloop van 6700 meter met vals plat, bochtjes en klinkers. In het dorp was het rond de finish ook weer goed voor elkaar; ambiance genoeg. De dag verliep zonder incidenten en in totaal 200 renners en veel publiek konden genieten van het weertje en mooie wielersport in Lepelstraat.

Ron Paffen werd Nederlands Kampioen bij de 60+ categorie, bij de Dames won Petra van Leeuwen de pelotonsprint, bij de 50+ categorie kwam Marc Stouten solo aan, bij de 40+ won Brian Burggraaf de sprint van de kopgroep en bij de Amateurs t/m 39 was het Thomas Rieff die de kopgroep in de sprint versloeg. In Lepelstraat klonk dus vijf maal het Wilhelmus, werd de speciale WFN trui uitgereikt, samen met de bloemen, medailles en beker.

Al met al een zeer geslaagd evenement. We zijn de organisatie in inwoners van Lepelstraat, de WFN en ook onze eigen BWF mensen veel dank verschuldigd voor de inzet om dit tot een succes te maken.

Uitslagen en foto’s vindt u op deze website terug.

Cat. 60+

20 renners van 60+ (en helaas maar 1 renner in de cat. 70+) aan het vertrek van dit Nederlands Kampioenschap. Zij zouden 9 ronden rijden, ongeveer 60 km. De polderwegen, waar de wind toch wat opspeelde, mede in combinatie met de steentjes en de hier en daar oplopende weg zorgde voor een zwaar parcours. De eerste ronden probeerden renners zoals Dick van Loon wel een ontsnapping op te zetten, maar iedere keer liep alles weer samen. Tot halverwege de wedstrijd Alfons van Geel, Barend Verhagen en Ron Paffen er van door gingen. Deze drie sterke renners hadden elkaar snel gevonden en liepen ondanks fel verweer van diverse renners steeds verder uit. Aan de achterkant van het peloton losten steeds meer renners en in de laatste ronden brak het peloton zelfs nog in stukken.

De koplopers sprintten voor de titel en daarin was Ron Paffen de snelste voor Alfons van Geel en Barend Verhagen. Zo volgde Ron zichzelf als NK op. Maas van Beek kwam als eerste van het voorste peloton over de meet, voor Willem Hus, Kees Christianen, Dick van Loon en Jac Roemerman. Hans van Bavel werd 12e in de totaal uitslag en deed het dus heel goed als enige 70+ renner tussen de “jonkies”.

Uitslag 60+:

 1. Ron Paffen
 2. Alfons van Geel
 3. Barend Verhagen
 4. Maas van Beek
 5. Willem Hus
 6. Kees Christianen
 7. Dick van Loon
 8. Jac Roemerman
 9. Cor Gerritsen
 10. Rene Haast

Cat. Dames:

Twee minuten na de Masters 60+ vertrokken er 13 dames voor een wedstrijd over 8 ronden oftewel 54 km. Mirthe van Beek en Ilona van Ginneken probeerden het alleen, maar het peloton liet niet begaan. Sophie van der Horst, Suzanne Mulder en Ariane Smit lieten zich ook diverse keren van voren zien, maar alle pogingen liepen op niets uit. Afgezien van één DNF bleef de groep bijeen. Een pelotonsprint bepaalde dus wie de nieuwe Nederlandse Kampioen zou worden. Deze werd gewonnen door Petra van Leeuwen, voor Suzanne Mulder (de kampioen van vorig jaar) en Ariane Smit.

Uitslag dames:

 1. Petra van Leeuwen
 2. Suzanne Mulder
 3. Ariane Smit
 4. Daniëlle de Hoog
 5. Chantal Verstraten
 6. Ilona van Ginneken
 7. Lisette de Hoog
 8. Bianca van den Belt
 9. Yda Smets
 10. Sophie van der Horst

Cat. 50+:

Enkele minuten na de start van de 40+ renners was het de start van 46 man 50+, voor een wedstrijd over 10 ronden oftewel 67 km. De eerste ronde kwamen ze nog gezamenlijk over de meet, maar in de daarop volgende ronden zagen we een heel erg bedrijvige Niky Deijkers die het enkele keren alleen probeerde om toch een ontsnapping op gang te brengen. Hetzelfde deed Kees van de Sande, zijn demarrage zorgde meteen voor diverse achtervolgende groepjes. Ook John de Leeuw, Peter Fils, Tonny Berends en Theo Leenderts waren erg actief. Iedere ronde kwamen er wel weer andere renners alleen of in een klein groepje met honderd meter of meer door. Maar het peloton liet niet begaan, haalde alles weer terug, viel vervolgens weer stil en dan sprongen weer renners weg. Het bleef heel onrustig, de snelle mannen keken vooral naar elkaar en plotsklaps sprongen er twee renners in de laatste ronde weg en bleven weg: Marc Stouten en Stan Janssen waagden het erop en werden respectievelijk Nederlands Kampioen en winnaar van het zilver. Enkele seconden laten won Tonny Berends de sprint van het peloton en winnaar van het brons, voor Peter Fils, John Haast en Niky Deijkers.

Uitslag 50+:

 1. Marc Stouten
 2. Stan Janssen
 3. Tony Berends
 4. Peter Fils
 5. John Haast
 6. Niky Deijkers
 7. Chris Maas
 8. Henk Ceelen
 9. Jos van der Wijst
 10. Johan Pemen

Cat. 40+:

Om 12.00 uur vertrokken 40 renners voor hun wedstrijd van 11 ronden, ofwel 74 km. Vanaf het begin was het een enerverende wedstrijd, waarin Martin van Rij zich nadrukkelijk liet zien; in eerste instantie met Marcel Foudraine (die in de eerste wedstrijdhelft ook heel bedrijvig was), later solo en tenslotte zat hij ook in de kopgroep die iets voor halfweg ontstond. Een kopgroep met daarin naast de eerder genoemde Van Rij ook: Cees Snoek, Johnny de Harder, Egon Nanninga, Marco Kuijvenhoven en Brian Burggraaf. Een ronde later sloot ook Arje de Waard nog aan (die dus knap de oversteek maakte) en de goede vlucht was vertrokken. Enkele ronden later ontstond een sterke achtervolgende groep met daarin: Johnny van de Klooster, Ruud Goorden, Arjan Elferink, Jeroen Wesselius, Alex Masseurs, John roos, Detlef La Grand, Remco Veerkamp en Danny Schaut. We hadden dus zeven koplopers en daarachter negen achtervolgers, die er echter niet in slaagden om het gat te dichten. De kampioen zou dus uit de eerste groep komen. Brian Bruggraaf sprintte op de laatste klinkerstrook naar de Nederlandse titel voor Cees Snoek, Arje de Waard en Martin van Rij.

Uitslag 40+:

 1. Brian Burggraaf
 2. Cees Snoek
 3. Arje de Waard
 4. Martin van Rij
 5. Marco van Kuijvenhoven
 6. Johnny de Harder
 7. Egon Nanninga
 8. Arjan Elfering
 9. Johnny van der Klooster
 10. Ruud Goorden

Cat. Amateurs t/m 39 jr:

Om 14.30 was dan de start voor de jonge mannen. Er stonden 67 renners aan de start, voor een koers over 100 km. Ofwel 15 rondes en dus 15 keer de klinkers en de ‘Kijkuit’ op. Uiteindelijk resulteerde dat in 15 man DNF door het hoge tempo (kopgroep had 42,7 k/u gemiddeld over de 100 km.). Al snel in de wedstrijd stak Thomas Rieff zijn neus aan het venster, door licht afgescheiden door te komen, samen met Wesley Theunissen. Maar het was nog niet het moment. Half koers zagen we zo ook Nol van Loon, met diezelfde Wesley Theunissen. De ronde daarna Nol van Loon solo. Maar ook dit slaagde niet. Het was na tien ronden, dat we onder impuls van Bruce Rayer de beslissende kopgroep zagen ontstaan. Bruce kwam als eerste door, achterna gezeten door een viertal, dat dus kort nadien samensmolt tot de eerste vijf: Bruce Rayer, Geert van der Horst, Dirk van Leuken, Thomas Rieff en … Jeroen Rombouts, de kampioen uit de snikhete editie van 2018. Deze kopgroep liep steeds verder uit. Zou Jeroen Rombouts in staat zijn op herhaling te gaan? Dan moest hij in de sprint gaan afrekenen met zijn mede-vluchters. Maar die waren zeer aan elkaar gewaagd. Het zou de lastige, licht oplopende aankomststraat zijn, waarin de mannen al hun krachten moesten gaan aanspreken om elkaar in de sprint te verslaan. Uitermate krachtig knalde Thomas Rieff uit Maastricht naar de overwinning. Achter hem Bruce Rayer en Dirk van Leuken. Kort daarachter Geert van der Horst en Jeroen Rombouts. Van het peloton daarachter waren in de slotfase nog enkele mannen solo weggereden, waarna de meute binnenkwam en de echt snelle mannen van voren finishten. In dit geweld bleef ieder netjes overeind.

We sloten de dag dus af zonder incidenten, dat is mooi. Ook deze categorie kon het Wilhelmus aanhoren, de medailles, beker en trui werden uitgereikt en vele renners en publiek bleven rond Café-Cafetaria Leonita nog lekker hangen voor een drankje.

Uitslag Amateurs t/m 39:

 1. Thomas Rieff
 2. Bruce Rayer
 3. Dirk van Leuken
 4. Geert van der Horst
 5. Jeroen Rombouts
 6. Joost van den Blink
 7. Rob Schouwenberg
 8. Wout Roos
 9. Pim van de Klundert
 10. Rik Nederlof