Sfeervolle koers op Tilburg ‘Ronde van Den Besterd’ d.d. 16 juni 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Afgelopen zondag stond voor de derde keer na herintreding de ‘’Ronde van Den Besterd’’ te Tilburg op het programma.  Zoals we van de organisatie inmiddels weten is dat zij alles uit de kast halen om een sfeervolle wielerdag voor te schotelen: dwars door de stadswijk, een plein vol activiteiten voor de jeugd, een heus VIP-deck, de bekende Kees Maas als extra speaker, vele dikke prijzen en premies. Voorafgaand aan dit wielerspektakel waren er ook nog enkele hardloopwedstrijden op het parcours te bewonderen en na ons BWF-programma nog extra onderdelen voor jeugd en retro renners. Inmiddels staan alle uitslagen, foto’s op deze site en zijn de Wim de Vos-klassementen weer bijgewerkt.

Cat. 50+

Het was de cat. 50+ die zoals gewoonlijk de spits afbeet. 28 fanatieke deelnemers begonnen aan hun enerverende wedstrijd. Zoals gewoonlijk werd er vanaf het begin behoorlijk ingeknald. Ook hier in Den Besterd, waar de organisatie gelijk begon met een 3-rondenklassement. Dit werd een prooi voor Theo Leenderts uit Rotterdam. Door het hoge tempo moesten al enkele renners de rol lossen. Erg actief voor de punten voor de leidersprijs waren Niky Deijkers en Kees van de Sande, echter konden zij in het begin nog geen afscheiding teweeg brengen. Dit gebeurde wel in ronde 11. Eerst kwamen er vier man door, op de voet gevolgd door nog twee renners. Deze zes liepen samen en het peloton volgde op zo’n honderd meter. Dit was ronden lang het beeld van de wedstrijd en even was er de gedachte dat alles weer samen zou lopen. Maar de kopgroep gaf halfweg koers nog eens extra gas en het geslagen gat was definitief. Deze zes renners waren Niky Deijkers, Kees van de Sande, Ralph Greupink, Tonny Berends, Andy van Loon en Johan Pemen. Zij verdienden ook alle premies en de vetste prijzen. In de finale werd regelmatig gedemarreerd om de kopgroep uit elkaar te rijden. Dit lukte drie renners op zo’n drie ronden voor het einde. Dit waren Johan Pemen, Tonny Berends en Kees van de Sande. Niky Deijkers ging nog wel in de achtervolging, maar strandde op zo’n 40 meter (maar hij mocht uiteindelijk wel de leidersprijs in ontvangst nemen). Johan Pemen had op het laatste rechte stuk nog de meeste energie over en ging zegevierend over de finish, voor Tonny Berends en Kees van de Sande, die wederom met verve zijn leidende positie in het ‘’Wim de Vos Fietsen Klassement’’ verdedigde. De pelotonsprint was een prooi voor de sterke Theo Leenderts, voor John Haast.

Overigens wijzen wij er nog even op dat de mannen die 11 t/m 20 werden in deze wedstrijd, nog recht hebben op een enveloppe prijzengeld; deze zal in Rucphen klaar liggen. Door een misverstand op de jury, werden deze zondag jl. niet uitgereikt.

Jammer was wel dat er maar twee dames aan de start verschenen. Er was een totaal prijzenschema voor de dames. Maar hier zagen we mogelijk de concurrentie van de koers in Gilze. Het was Gabi van Pelt die won, voor Lieke Kroot, die hier haar eerste koers beleefde.

De cat. 60+ moest nog samen sprinten voor hun podium, waarbij Dick van Loon zijn wiel vlak voor dat van Rene Haast over de meet drukte, met pal daarachter Freddy Aarts.

Uitslag 50+:   

 1. Johan Pemen
 2. Tonny Berends
 3. Kees van de Sande
 4. Niky Deijkers
 5. Ralph Greupink
 6. Andy van Loon
 7. Theo Leenderts
 8. John Haast
 9. Andrew O’Hara
 10. Hans Schuurman

Uitslag dames:

 1. Gabi van Pelt
 2. Lieke Kroot

Uitslag 60+:

 1. Dick van Loon
 2. Rene Haast
 3. Freddy Aarts

Cat. 50-

Hier 30 renners aan de start inclusief enkele BWF amateurs. Hierbij waren onze zuiderburen erg actief in de beginfase. Dit leidde reeds in de vierde ronde tot een afsplitsing. Vier renners vonden elkaar en zij zullen elkaars kwaliteiten goed kennen, want het waren vier van onze bekende Belgische deelnemers. Goed samenwerkend sloegen zijn een gat van 100 meter, dat ronde na ronde verder uitgebreid werd. Deze vier waren Wim van Roey, Yannick Sprangers, Ben van Baelen en de vorig jaar naar de amateurs gepromoveerde Joachim Raeymaekers. Dat hij dit goed aankan bewees hij wederom in Tilburg, want hij stak zowel het 3-ronden klassement op zak, alsmede de leidersprijs. De vier bleven bij elkaar tot in de laatste ronde, waarbij dus een spurt de winnaar moest aanwijzen. Ook hier stond geen maat op de kracht van Joachim Raeymaekers. Hij klopte gedecideerd zijn medevluchters en kwam in zijn kampioenstrui (van de BWF amateurs) over de meet (zie foto hierboven). Op plaats 2 was het Wim van Roey, die nog het meeste aandrong, voor Yannick Sprangers (3) en Ben van Baelen (4). De pelotonsprint was voor thuisrijder Roberto Secci (5), die met die punten het leiderstricot van het ”Wim de Vos Fietsen Klassement” weer overnam van (eveneens thuisrijder en mede-organisator) Wiebe de Jong.

Uitslag 50-:

 1. Joachim Raeymaekers
 2. Wim van Roey
 3. Yannick Sprangers
 4. Ben van Baelen
 5. Roberto Secci
 6. Alex Masseurs
 7. Glenn Bogaerts
 8. Erik Roex
 9. Bjorn Tsoi
 10. Jason Nieuwkerk

Dikke banden race:

Na de 50- stonden er ruim 50 kinderen te trappelen om het parcours te mogen betreden, voor hun dikke banden races. Hieronder staat de top-10, waarbij alle kinderen een medaille kregen en de top-3 ook officieel gehuldigd is.

Uitslag dikke banden race :

3-6 jaar

 1. Sam Kuijpers
 2. Kick van der Hout
 3. Siem Rutters
 4. Freek Leenhouwers
 5. Philippe Heisterkamp
 6. Seb Bogaart
 7. Jasper van der Wiel
 8. Nova Jansen
 9. Jim Peeters
 10. Finn Ophorst

7-12 jaar

 1. Tim van de Ven
 2. Niels van Dongen
 3. Sebas van der Windt
 4. Simon Vermeer
 5. Gijs Graumans
 6. Pluk van Bebber
 7. Wiebe Rutters
 8. Koen van Dongen
 9. Rijk Mieras
 10. Lars Leenhouwers

Retro:

Daarna volgde nog een retro-koers, waarbij de deelnemers op speciale fietsen uit het verleden kunnen deelnemen. De meest ludieke exemplaren en/of uitrusting kregen speciale premies van de organisatie. In ronde 5 trokken vijf renners erop uit. Zij sloegen eigenlijk meteen een definitief gaatje waardoor de rest het nakijken had. Dit waren Menno Spijkers, Bas Belder, Miguel Verhagen, Sonny Guldentops en Lauran Beijens. Halfweg koers waren we plots laatstgenoemde kwijt, misschien was materiaalpech op zijn pad gekomen. Vijf ronden voor het einde schudde Miguel Verhagen nog eens aan de boom en zijn demarrage had voldoende effect.  Hij bleef solo voorop, echter op korte afstand gevolgd door Bas Belder en Sonny Guldentops. Hoewel de twee achtervolgers goed samenwerkten konden zij het minimale gat niet gedicht krijgen. Zo kwam volgende uitslag tot stand.

Uitslag retro :

 1. Miquel Verhagen
 2. Bas Belder
 3. Sonny Guldentops
 4. Tom Alen
 5. Tom Vlaminckx
 6. Angelo Verhagen
 7. Jurgen van Rompaey
 8. Frans van Dongen
 9. Bert Verhoof
 10. Frank van Rompaey

Volgende week hebben we weer een prachtige koers in Rucphen, waar weer een BWF B programma wordt verreden (dus geen amateurs toegestaan in de 50-, behalve de vaste BWF amateurs).  Tot ziens allemaal op a.s. zondag 23 juni.

Verder ziet het er naar uit dat op 30 juni Moleneind vervangen gaat worden door -alsnog- de Ronde van Galder. Stay tuned !