Verslag openingskoers Rijsbergen Oekel 1 april 2018

BWF BestuurKoersverslagReageer

Samen met de Ronde van Vlaanderen is op 1e Paasdag het seizoen van de BWF op gang geschoten met de traditionele Ronde van Oekel in Rijsbergen. De dag begon nat in de vroege ochtend en het was koud en door de toenemende wind werd het zelfs een beetje guur. Er verschenen in totaal 102 deelnemers aan de start verdeeld over de drie categorieën, met als winnaars: Johan Pemen in de 50+ categorie, Ben van Baelen in de 50- categorie en Jelle Veraart bij de amateurs. Zoals gewoonlijk staan de wedstrijdfoto’s op de site en ook de organisatie van Sporting Oekel had een eigen fotograaf actief (dus check hun website ook).

50+

36 deelnemers stonden aan de start voor een wedstrijd over 14 ronden. Een mooie leidersprijs zorgde ervoor dat er vanaf de eerste ronde hard werd gereden om vooraan te zitten. Het waaide de eerste helft van de wedstrijd nog niet hard genoeg, waardoor het peloton, behoudens verschillende uitlooppogingen, toch vrij lang bij elkaar bleef. Alleen aan de achterkant van het peloton werden verschillende renners gelost, waardoor het peloton steeds verder gereduceerd werd tot een pelotonnetje.

Andy van Loon was de eerste helft heel actief bezig met de leidersprijs, maar ook Rini van Zundert, Johan Pemen en Niky Deijkers toonden zich verschillende keren. Het begon steeds harder te waaien en dit zorgde mede door de zware wedstrijd voor een kopgroep van vijf man, iets voorbij halverwege de wedstrijd. Deze vijf, zijnde Rini van Zundert, Johan Pemen, Niki Deijkers, John Haast en Stan Janssen, werkten eendrachtig samen en liepen steeds verder uit op het peloton.

In de laatste ronde demarreerde Johan Pemen en hij reed solo naar de overwinning. John Haast won de sprint van de vier achtervolgers, voor Rini van Zundert. Stan Janssen finishte als vierde en pakte de leidersprijs. John de Leeuw won de pelotonsprint, voor Adrie Frijters.

60+ : Dit jaar zijn we gestart met meer aandacht voor de 60+ renners binnen de 50+ categorie. Die worden tijdens het seizoen apart gehuldigd. In Oekel waren dit Johan Brouwers, Ad Prinsen en Dick van Loon.

Uitslag 50+

 1. Johan Pemen
 2. John Haast
 3. Rini van Zundert
 4. Stan Janssen
 5. Niky Deijkers
 6. John de Leeuw
 7. Adrie Frijters
 8. Theo Leenderts
 9. Marcel Lambregts
 10. Wim de Vos

50-

Helaas slechts 29 renners in deze categorie, voor wederom een wedstrijd over 14 ronden. Vanaf het begin zien we ook hier een felle strijd voor de leidersprijs met diverse schermutselingen. Het werd pas echt serieus toen Wim van Beek en Bas Dircken aan de haal gingen. Gezamenlijk reden ze enkele ronden voorop, waarbij ons BWF bestuurslid zijn aspiraties voor de leidersprijs toonde door tweemaal als eerste over de streep te komen. In de volgende ronden echter lieten met name Yannick Sprangers en Jelle Kennis zich nadrukkelijk zien en sprokkelden beiden punten voor de leidersprijs.

Na ongeveer tweederde van de wedstrijd ontstond de definitieve kopgroep bestaande uit: Yannick Sprangers, Jelle Kennis, Ben van Baelen, Joachim Raeymaekers en Anco Verstegen. In deze kopgroep verzamelde Yannick Sprangers punt na punt voor de leidersprijs, die hij dan ook won. Het was duidelijk dat de sterke mannen waren vertrokken en ze liepen steeds verder uit. In de laatste ronde probeerde Raeymaekers te ontsnappen, maar hij werd teruggepakt. Vervolgens demarreerde van Baelen en hij reed onbedreigd naar de overwinning. Joachim Raeymaekers klopte Yannick Sprangers in de sprint voor de tweede plaats, voor Jelle Kennis en Anco Verstegen. Sjoerd Bult en Bas Dircken waren vervolgens de eersten van het peloton.

Uitslag 50-

 1. Ben van Baelen
 2. Joachim Raeymaekers
 3. Yannick Sprangers
 4. Jelle Kennis
 5. Anco Verstegen
 6. Sjoerd Bult
 7. Bas Dircken
 8. Thomas van Versendaal
 9. Johan Hooijmans
 10. Wouter Jaegers

Amateurs

Een mooie groep van 37 vertrekkers in deze categorie, voor een strijd over 17 ronden. Het werd een heel geanimeerde wedstrijd en ondanks de kou en de stevige wind werd er heel hard gereden. Ook hier zorgde de leidersprijs voor diverse schermutselingen, met iedere ronde weer andere eenlingen of kleine groepjes voorop. Vooral Mike Kruithof en Dirk van Leuken sprokkelden de nodige punten voor de leidersprijs. Maar iedere keer werden de ontsnapte renners teruggepakt door een hardrijdend peloton.

Tot na één uur wedstrijd de snelheid in combinatie met het weer zijn tol begon te eisen en er een kopgroep ontstond, bestaande uit: Stefan Laurijssen, Dirk van Leuken, Jonathan Espigares en Bram Mens. Waarbij in extremis Jelle Veraart nog aansloot. Deze vijf werkten eendrachtig samen en reden hard door. Dirk van Leuken leek de leidersprijs in handen te hebben, maar Stefan Laurijssen besloot er in deze kopgroep iedere ronde voor te gaan, kwam op gelijke hoogte en wipte er in de voorlaatste ronde overheen (vijf maal als eerste over de meet versus vier). De kopgroep sprintte voor de overwinning en hierin was Jelle Veraart de snelste voor zijn ploeggenoot Laurijssen, Mens, Espigares en van Leuken. Mike Kruithof was de eerste van de achtervolgers, voor Mark van Velthoven.

Uitslag amateurs:

 1. Jelle Veraart
 2. Stefan Laurijssen
 3. Bram Mens
 4. Jonathan Espigares
 5. Dirk van Leuken
 6. Mike Kruithof
 7. Mark van Velthoven
 8. Jef Vertommen
 9. Alex Masseurs
 10. Wim van Roey

Volgende week koersen we in Schijf, waar we een wedstrijd rijden op een mooi parcours van 7 km., hopelijk zien we jullie daar weer! Vergeet ook niet dat een vaste BWF licentie met eigen rugnummer nog aangevraagd kan worden via deze website.