Verslag zonovergoten Ronde van De Stoof, Oud Gastel d.d. 6 mei 2018

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Een mooi rondje en stralend weer, dan weet je dat het druk zal worden. In totaal 130 renners genoten van de ambiance op de klassieke ronde van De Stoof, die al weer voor het derde jaar op rij op onze kalender stond. De winnaars van de dag werden Rinie van Zundert (50+), Sjoerd Bult (50-), Jeff Vertommen (amateurs) en de Friese tandem Leon Brinksma/Wout Marinus (ID-categorie).

De organisatie was weer goed voor elkaar op De Stoof, en voorzag in een vette financiële omlijsting: Leidersprijs, Superpremie, 3-rondenklassement, tussentijdse premies. Er viel genoeg om voor te strijden tijdens de koers. Naarmate gedurende de dag de temperatuur geleidelijk opliep naar 27 graden, zorgde dat voor steeds meer rode koppies. Maar ieder kwam gezond aan de finish en de EHBO kon weer onverrichter zake terug naar huis. Zo zien wij zo’n koersdag graag.

Kijk vooral ook eens naar de actiefoto’s van onze huisfotograaf Ad; er zitten weer een paar prachtexemplaren tussen!

Na de wedstrijd zijn de ”Wim de Vos Fietsen – klassementen” ook weer bijgewerkt. De leiding ligt nu bij Johan Pemen (die nipt over Niky Deijkers heen gaat), Edwin Kas (die zijn voorsprong wat uitbouwt) en Jonathan Espigares (de vorige aanvoerder Laurijsen zakt naar plek vier).

50+

In de ochtend was het uitermate lekker koersweer. Het bracht 34 renners naar Oud Gastel, met als enige dame Sandra van Veghel. Zeer gemotiveerd was onze BWF-kampioen Pieter Mies, die aan deze ronde is geboren en opgegroeid en hier waarschijnlijk het wielervirus heeft opgedaan. Hij werd hier al eens tweede.
Onderweg vanzelfsprekend veel schermutselingen, waaronder pogingen die enkele ronden duurden: Niky Deijkers en Andy van Loon samen, half koers Rinie van Zundert enkele ronden, ook enkele keren wat grotere groepen. Maar drie ronden voor het einde vertrok er een definitieve kopgroep van vijf man: Kees Raats, Rinie van Zundert, Ruud Havermans, Johan Pemen en Johan Brouwers (60+). Die zouden gaan strijden voor de winst. Het was Rinie van Zundert die de ronde van De Stoof op zijn palmares mocht bijschrijven, waarbij hij ook nog de leidersprijs mee naar huis nam. Tweede plaats was voor Johan Pemen en derde plek Ruud Havermans. Voor Pieter Mies mocht het vandaag niet zo zijn…
Johan Brouwers pakte zo het hoogste treetje op het 60+ podium, daarop geflankeerd door Walter Marijnissen (achtste in de wedstrijd) en Kees Christianen (tiende in de wedstrijd).

Uitslag 50+:

1. Rinie van Zundert (St. Willebrord)
2. Johan Pemen (Rijsbergen)
3. Ruud Havermans (Nieuw Vossemeer)
4. Kees Raats (Roosendaal)
5. Johan Brouwers (Sprundel)
6. John de Leeuw (Breda)
7. Niky Deijkers (St. Willebrord)
8. Walter Marijnissen (Zoersel (B))
9. Andy van Loon (Hoogerheide)
10. Kees Christianen (St. Willebrord)

50-

Meestal onze grootste groep en ook vandaag weer: 46 man aan de start. Het was onderweg de bekende bounty-hunter Joachim Raeymaekers die de meeste punten voor de leidersprijs wist te vergaren. Er zijn ook hier natuurlijk pogingen geweest, maar niemand kwam echt weg. In de twee voorlaatste ronden wist Toon Mertens nog een stuk voor het peloton uit te fietsen, maar bij het ingaan van de laatste ronde liep alles weer samen en was duidelijk dat we richting een pelotonsprint zouden gaan. Die werd gewonnen door Sjoerd Bult, voor Joachim Raeymaekers en Edwin Kas.

Daartussen zat overigens nog wel Michaël Declercq, maar ten aanzien van hem had de jury voorafgaande aan de wedstrijd de beslissing genomen hem niet te klasseren, omdat hij bij de 50+ in de finale door de finish was gefietst (met rugnummer op). Wij benadrukken nogmaals dat er tijdens wedstrijden van andere categorieën niet op het parcours moet worden ingereden en al helemaal niet in diens finale. Dat leidt tot dit soort beslissingen van de jury en in de toekomst wellicht gewoon tot een startverbod. Let hier dus op!

Uitslag 50-:

1. Sjoerd Bult (Rhoon)
2. Joachim Raeymaekers (Essen (B))
3. Edwin Kas (St. Willebrord)
4. Adrie Kapitein (Breda)
5. Bjorn Tsoi (Kapellen (B))
6. Simon Jansen (Tholen)
7. Arvid Vanwesenbeeck (Kalmthout (B))
8. Thomas van Versendaal (Tilburg)
9. Tom Gerlo (Waasmunster (B))
10. Werner van Zimmeren (Oud Gastel)

Amateurs

En ook bij de amateurs een prima opkomst, met 36 man aan de start. Al na enkele ronden brak het peloton in twee ongeveer even grote groepen uiteen. Na ruim tien ronden ontstond er een kopgroep van drie man die stevig tekeer ging. Het waren Jeff Vertommen, Jonathan Espigares en Ruud Goorden, die goed samenwerkend zelfs het tweede peloton wisten te dubbelen. Al doende vergaarde Jeff Vertommen veruit de meeste punten voor de leidersprijs. En wist vervolgens ook de eindsprint te winnen, zeer nipt voor zijn vluchtmakker Espigares (tweede) en daarachter Goorden die de sprint wat liet lopen (derde). Daarachter was het Roel van Gameren, die twee ronden voor het einde nog wegreed uit het peloton, alsmede daarachter nog enkele van die eenzaten.

Uitslag amateurs:

1. Jeff Vertommen (Vorselaar (B))
2. Jonathan Espigares (Ridderkerk)
3. Ruud Goorden (Roosendaal)
4. Roel van Gameren (Veghel)
5. Wim van Roey (Vosselaar (B))
6. Gerard van Haaften (Dirksland)
7. Rob Vincenten (Bavel)
8. John Roos (Sommelsdijk)
9. Richard van Schie (Gorinchem)
10. Nick Riddy (Veghel)

ID-renners

Oud Gastel zorgt al enkele jaren voor deelname van de categorie renners met een beperking (zgn. ID-renners); een mooi initiatief. Vijftien deelnemers, onder wie twee tandem-combinaties vertrokken voor drie kwartier koers onder een warme zon. Half koers trok Jarne Vanardenne erop uit voor een vlucht, die drie ronden stand hield. Toen werd hij ingelopen door de achter hem ontstane groep met Denny Paesen, Joannathan Duinkerke en de tandem Leon Brinksma/Wout Marinus. Zo ontstond de kopgroep van vier die de laatste vijf ronden samen reed. Op naar de sprint. Die werd door de tandem uit Sneek vakkundig afgerond. Zij maakten de lange reis vanuit Sneek dus niet voor niets. Voor meer informatie over deze Friese tandem, zie www.frysketandem.nl.
Daarmee werd de nationaal kampioen Joannathan Duinkerke naar plek twee verwezen, Jarne Vanardennen naar plek drie en Denny Paesen naar vier. Daarachter was het Kevin Wester uit Alkmaar die vijfde werd, na knap zes ronden lang solo achter de kopgroep aan te hebben gekoerst. Alle deelnemers kregen een mooie medaille uitgereikt en daarmee was een prachtige sportdag ten einde.

Uitslag ID:

1. Leon Brinksma/Wout Marinus (Sneek)
2. Joannathan Duinkerke (Kapelle)
3. Jarne Vanardennen (Lummen (B))
4. Denny Paesen (Zolder (B))
5. Kevin Wester (Alkmaar)
6. Sven Megens/Perry Megens (Oud Gastel)
7. IJssel Nikkels (Goirle)
8. Johan Bellen (Buddingen Zoutleeuw (B))
9. Brian Nugteren (Alblasserdam)
10. Michael Katuin (Rotterdam)

Volgend weekend koersen we in Sprundel, op de bekende klinkerronde dwars door het dorp met start/finish bij Café De Coop. Dat is een B-programma, dus alleen 50+ en 50- (en binnen 50- zijn bij uitzondering wel de amateurs toegelaten die een BWF-amateur licentie hebben; andere amateurs dus niet). We zien u graag weer daar!