Wielerronde van ’t Heike d.d. 5 mei 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

We zaten in het wielerdorp waar we een letterlijk ‘rondje om de kerk‘ rijden en waar de finishlijn zelfs in de straat gemetseld is. Zou het eenzelfde koude en natte dag worden als de zaterdag? In de vroege ochtend was het winderig en koud, maar af en toe kwam ook de zon tevoorschijn, kortom: er gloorde hoop dat het een mooiere dag zou worden. Helaas kregen we tijdens de wedstrijd van de 50+ toch weer een forse hagelbui en dus waren de meeste renners verkleumd na afloop. Maar de 50- hield het wel droog.

In beide categorieën zijn we nu gestart met de mooie speciale truien voor de leiders van het WIM DE VOS FIETSEN klassement (Kees van de Sande en Roberto Secci trokken hem vandaag aan, kijk maar eens naar de foto’s; zij zullen dat ook volgende week weer mogen doen). Volgende week mag ook Jurgen Verbocht deze trui aan, als leider bij de Amateurs.

Organisator Rinie van Zundert had in beide categorieën gezorgd voor een leidersprijs, een 3-ronden-klassement, superpremies, extra natura prijzen voor de winnaars en ook voor de eerste drie man in de 60+ categorie. Deze vele premies, het weer en het snelle parcours waren de juiste ingrediënten om voor spannende wedstrijden te zorgen. De winnaars van de dag werden John de Leeuw (50+) en Joachim Raeymaekers (50-).

We bedanken de organisator, maar ook ‘’Cafetaria Dorpszicht’’ voor de gastvrije ontvangst en tevens de hoofdsponsor van een reeks koersen van Rinie van Zundert, nl. ‘’Las Montage Holland Groep’’. Door dit soort steun kunnen we leuke wedstrijden neerzetten!

Cat. 50+

Waarschijnlijk mede door de weersverwachting hadden we slechts 26 deelnemers in deze wedstrijd over 45 ronden, oftewel 50 km. De renners hadden er zin in en mede door de vele premies ontplofte de koers meteen en reden de renners in diverse losse groepjes over het parcours. Een achttal, bestaande uit Kees van de Sande, John de Leeuw, Rinie van Zundert, Johan Pemen, Alfons van Geel, Raphaël Gabriëls, Niky Deijkers en Dennis van den Ouden legde er de zweep over en reed snel weg van de rest. Door de strijd om de premies brak dit groepje in tweeën en namen Van de Sande, De Leeuw, Van Zundert en Pemen afstand van de overige vier vluchters. Achter deze twee groepen probeerden diverse renners nog een sprong naar voren te maken, maar dit was onbegonnen werk. Na een kwart wedstrijd dubbelden de vier koplopers het peloton en slokten alle andere vluchters op, buiten Van Geel, Gabriëls, Deijkers en Van den Ouden. De achtervolgers bleven kop over kop vechten om ook het peloton te dubbelen. Echter de vier koplopers namen het peloton op sleeptouw en liepen ronde na ronde verder weg bij de achtervolgers. Toen Van Geel bij de achtervolgers ook nog lek reed, werd het een hopeloze strijd en kregen de koplopers, met het peloton in het wiel, de drie achtervolgers in het vizier. Dat krijg je op zo’n korte ronde. Omdat het peloton dankzij de koplopers terug zou komen bij de achtervolgers, werd besloten dat het peloton moest loslaten bij de leiders en op eigen kracht verder moest. In deze laatste fase van de wedstrijd geselde de regen en hagel het peloton.

Kees van de Sande, die 15 keer als eerste over de meet kwam, pakte de leidersprijs al ruim voor het einde en mocht zich daarna met zijn medevluchters opmaken voor de eindsprint. Deze werd gemakkelijk gewonnen door John de Leeuw, voor Johan Pemen (2), Rinie van Zundert (3) en Kees van de Sande (4). Niky Deijkers was de snelste van de achtervolgers (5), voor Dennis van den Ouden (6) en Raphaël Gabriëls (7). Andy van Loon, Rene Haast en Jos Bogers waren aan het einde nog uit het peloton ontsnapt en werden 8, 9 en 10. Rene Haast was meteen ook de eerste 60+ renner, voor Kees Christianen.

Uitslag 50+:

 1. John de Leeuw, Breda
 2. Johan Pemen, Rijsbergen
 3. Rinie van Zundert, St. Willebrord
 4. Kees van de Sande, St. Willebrord
 5. Niky Deijkers, St. Willebrord
 6. Dennis van de Ouden, Oude Tonge
 7. Raphael Gabriels, Roosendaal
 8. Andy van Loon, Oud Gastel
 9. Rene Haast, Rijsbergen
 10. Jos Bogaerts, Strijbeek

Cat. 50-

De zon straalde alweer voor het vertrek van de 50- categorie, maar desalniettemin hadden we 25 deelnemers. Blijkbaar lieten veel renners zich afschrikken door de weersvoorspellingen en dit koude weer, maar toch bleef de 50- koers prima droog. Ook hier weer veel premies en een leidersprijs en dat zorgde onmiddellijk voor de nodige strijd. Wouter Jaegers liet zich de eerste ronden goed zien en pakte zo meteen het 3-ronden klassement, maar toen namen in eerste instantie Alex Masseurs en later Joachim Raeymaekers (ploegmaats) het over en kwamen voortdurend als eerste door. Raeymaekers deed er voorbij halfkoers nog een schepje bovenop en besloot verschillende ronden lang alleen voor het peloton uit te rijden. In het laatste kwart van de wedstrijd sloten Ben Coremans en Arvid Vanwesenbeeck bij hem aan. Zouden deze drie renners de wedstrijd dan in de beslissende plooi leggen? Nee, ze bleven steeds binnen schootsafstand en vijf ronden voor het einde werden ze toch weer ingelopen.

Kort daarop demarreerde Lorenzo Arena. De ongelofelijk sterke Raeymaekers zag het gevaar (of de kans) en sprong er naar toe. Gezamenlijk bleven ze een tiental seconden voor  het peloton uitrijden. Raeymaekers, die ondertussen de leidersprijs al lang en breed op zak had (18 maal als eerste de meet gepasseerd), won ook nog eens gemakkelijk de eindsprint van Lorenzo Arena. Daarachter won Jelle Andries, op 5 seconden afstand, de pelotonsprint, voor Roberto Secci (4), Alex Masseurs (5), Wiebe de Jong (6) en Ben Coremans (7). Een geheel Belgisch podium dus.

Uitslag 50-:

 1. Joachim Raeymaekers, Essen (B)
 2. Lorenzo Arena, Schoten (B)
 3. Jelle Andries, Berlaar (B)
 4. Roberto Secci, Tilburg
 5. Alex Masseurs, Steenbergen
 6. Wiebe de Jong, Tilburg
 7. Ben Coremans, Etten-Leur
 8. Jason Nieuwkerk, Roosendaal
 9. Jürgen Schrik, Rijen
 10. Ben van Baelen, Essen (B)

Al met al een vlekkeloze dag, zonder incidenten. Dank aan organisator Rinie van Zundert voor het regelen van deze mooie wedstrijden! Volgende week hopen we jullie te zien op de A-koers in Etten-Leur, waar we kennismaken met een vernieuwde/verlengde omloop.