Zonnige editie van openingskoers Rijsbergen Oekel d.d. 7 april 2019

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

Tegelijk met de Ronde van Vlaanderen is bij de BWF het seizoen op gang geschoten met de Ronde van Oekel in Rijsbergen. De plek waar de renners hun licenties en vaste rugnummers kwamen ophalen en de eerste test van het seizoen kwamen rijden. Het KNMI beloofde een mooie zonnige dag en -ondanks dat het nog een beetje frisjes was in de ochtend- werd het dat ook! In alle categorieën was er een leidersprijs en diverse premieronden. Kortom, alle ingrediënten voor een mooie en spannende koers in alle categorieën waren aanwezig. Er verschenen 135 deelnemers aan de start verdeeld over 3 categorieën, met als winnaars Kees van de Sande in de 50+ categorie, Ben van Baelen in de 50- categorie en Gijsbert Nieuwkoop bij de amateurs. Drie renners werden nog apart gehuldigd als winnaars van de leidersprijs van 25 euro van sponsor ‘’Jochems, Cijfers en Advies’’. Dit alles in aanwezigheid van lekker veel toeschouwers, die van het zonnetje konden genieten rond ‘’Connies Café’’.

Na deze wedstrijd doet iedere licentiehouder nog mee voor het ”Sportvoedingwebshop.com” opkomst klassement. De ”Wim de Vos Fietsen”-klassementen (op uitslag) worden spoedig ook weer opgemaakt en gepubliceerd op de website. De foto’s van deze zonnige dag, gemaakt door onze Ad, staan ook al weer op de site. Er staan ook veel mooie foto’s op de Facebook pagina van ”Wielersport Kiekjes”.

Categorie 50+:

43 deelnemers, waaronder één dame (Gabi van Pelt) stonden aan de start voor een wedstrijd over 14 ronden. De leidersprijs was er mede debet aan dat Johan Pemen meteen demarreerde en samen met Anton Graumans een gat sloeg. Dit duurde echter maar een ronde en toen werden ze weer teruggepakt. De volgende ronden werd er wel gedemarreerd, maar het gebrek aan wind zorgde ervoor dat het peloton toch langer dan gebruikelijk bij elkaar bleef.

Halverwege de wedstrijd muisden Jos Bogaerts, Kees van de Sande en Raphael Gabriels er van tussen. De drie tempobeulen fietsten vrij snel een voorsprong van 20 à 25 seconden bij elkaar en bleven eendrachtig samenwerken. Van de Sande kwam bijna iedere ronde als eerste over de meet en had enkele ronden voor het einde de leidersprijs op zak. In het peloton bleven de favorieten naar elkaar kijken en werd er niet echt samengewerkt of een goede tegenaanval opgezet. Geen van de drie koplopers staat bekend als snelle sprinter, dus ze durfden onderling de strijd wel aan en gezamenlijk reden ze naar de meet om te gaan spurten voor de overwinning. Kees van de Sande was duidelijk sneller dan Raphael Gabriels en Jos Bogaerts. Adrie Frijters won een tiental seconden later de sprint van het peloton, voor Johan Pemen en Niky Deijkers. Alfons van Geel (9e in de wedstrijd) was de snelste bij de 60+ en kon samen met Rene Haast (2) en Willem Hus (3) het aparte 60+ podium op.

Uitslag 50+:

1. Kees van de Sande
2. Raphael Gabriels
3. Jos Bogaerts
4. Adrie Frijters
5. Johan Pemen
6. Niky Deijkers
7. John Haast
8. Rini van Zundert
9. Alfons van Geel
10. Andrew O’Hara

Categorie 50-:

In deze categorie stonden 46 deelnemers aan het vertrek voor wederom een wedstrijd over 14 ronden. Meteen vanaf de start zorgde de leidersprijs voor de nodige animo. Frank Mertens had er zijn zinnen op gezet en ging er vanaf de eerste ronde voor. In eerste instantie alleen, daarna met zijn tweeën of met een groepje, het maakte niet uit, hij zou op twee ronden na iedere keer als eerste over de meet komen en zo de leidersprijs pakken.
Een valpartij van Ron Lambregts met wat schaafwonden en vooral materiële schade zorgde voor wat werk bij de EHBO en tijdelijk voor wat onrust, maar het peloton bleef behoudens wat geloste renners redelijk lang bij elkaar.

Mede door het aanvallende rijden van Mertens ontstond iets na tweederde van de wedstrijd de uiteindelijk kopgroep, bestaande uit: Christophe Smits, Tom van de Peer, Yannick Sprangers, Ben van Baelen, Paul Jorna, Andy Michielsen en eerdergenoemde Frank Mertens (zes Belgen en slechts één Nederlander). Deze sterke kopgroep liep snel uit en zou gaan sprinten voor de overwinning. De eindsprint werd gewonnen door de rappe Ben van Baelen, voor Tom van de Peer en Frank Mertens. De pelotonsprint voor de 8ste plaats was voor Roberto Secci, voor Edwin Kas.

Uitslag 50-:

1. Ben van Baelen
2. Tom van de Peer
3. Frank Mertens
4. Andy Michielsen
5. Paul Jorna
6. Yannick Sprangers
7. Christophe Smits
8. Roberto Secci
9. Edwin Kas
10. Ben Coremans

Amateurs:

Ook 46 Vertrekkers in deze categorie, voor een strijd over 17 ronden, oftewel 60 km. Meteen vanaf de start liet Leo Gödde zien dat hij zin had in de leidersprijs; hij kwam de eerste drie ronden als eerste door. De ronden daarop ontstonden de eerste serieuze ontsnappingen, waarbij naast eerdergenoemde Gödde ook Rikkie Dijkhuizen vaak betrokken was. De wind nam steeds meer toe en het peloton werd steeds vaker op een lint getrokken, met alle renners op het kantje, wat dan weer zorgde voor afvallers. Iets voorbij halfweg ontstond er zo dan ook een kopgroep van 11. Daarin zaten in eerste instantie nog Edwin Driessen en Jurgen Verbocht, maar zij wisselden van plaats voor twee andere medevluchters. Het definitieve 11-tal bestaande uit: Joachim Raeymaekers, Bart Laurijssen, Tom Janssen, Gijsbert Nieuwkoop, Philippe Dela Montagne, Mike Kruijthof, Twan Kops, Cas Graafmans, Leo Gödde, Martijn Alberts en Rob Vincenten liep steeds verder uit en zij zouden uiteindelijk strijden om de overwinning. Ook in deze kopgroep passeerde Leo Gödde diverse keren als eerste meet, zodat hij enkele ronden voor het einde de leidersprijs reeds op zak had. Gijsbert Nieuwkoop bleek uiteindelijk de snelste van de koplopers, voor Twan Kops, Mike Kruijthof en Philip Dela Montagne (4e plaats, eerste Belg).

Uitslag Amateurs:

1. Gijsbert Nieuwkoop
2. Twan Kops
3. Mike Kruijthof
4. Philip Dela Montagne
5. Rob Vincenten
6. Leo Gödde
7. Martijn Alberts
8. Joachim Raeymaekers
9. Tom Jansen
10. Bart Laurijssen

Volgende week zitten we op Moleneind voor een B-wedstrijd, hopelijk zien we jullie daar weer! Zoals bekend mogen dan in de cat. 50- alleen amateurs meerijden die een BWF-amateurlicentie bezitten.