Heerlijke koers op Moleneind met Deijkers en Coremans als winnaars (8 september 2019)

BWF BestuurKoersverslag, NieuwsReageer

In totaal 59 renners gingen er lekker tegenaan, onder heerlijke weersomstandigheden. Er waren geen premies, geen leidersprijs, maar gewoon harde koers voor de eindoverwinning. In beide categorieën waren er kopgroepen die de eindwinnaar opleverden. In de 50+ werd dat Niky Deijkers die in de laatste ronde zijn vluchtmakkers achterliet en in de 50- was het Ben Coremans die de sprint van zijn kompaan Thomas Leys won.

Leuk nieuws was er ook nog in de vorm van onze licentiehouder Ralph Greupink, die ons wist te melden dat hij vorige week op het UCI Grandfondo WK in Polen een 9e plaats heeft behaald in zijn leeftijdsklasse 55-59! En vandaag op Moleneind werd hij 2e.

Cat. 50+:

Een mooie groep van 36 man aan de start. Al spoedig na de start maakten Ton Damen en Niky Deijkers wel duidelijk dat zij ambities hadden. Zo scheurden zij al in ronde 10 een kopgroepje los van vier man: Ton Damen, Niky Deijkers, Jos Bogaerts en Raphaël Gabriëls. Aanvankelijk leek het dat hiermee de vogels gevlogen waren. Maar… ongeveer half koers ontstond er een tweede groep, van zes mannen. Daarin een aantal gekende hardrijders. Het waren Ralph Greupink, Ruud Havermans, Henk Ceelen, Hans Schuurman, Kees Christianen en Pieter Mies. Het duurde uiteindelijk ruim 16 ronden, maar stukje bij beetje sloop deze tweede groep dichterbij. Dat leidde ruim drie ronden voor het einde tot een samensmelting en zo hadden we vooraan dus 10 mannen, die de laatste ronden in zouden gaan. Op dit moment moest het peloton afsprinten. Het was echter Andy van Loon die dat niet afwachtte en met een kleine solo van een ronde de 11e plek opeiste. De sprint achter hem, voor plek 12, werd gewonnen door Johan Pemen, voor Roland van Erp.

Dan naar de groep van 10 man vooraan. Die zou gaan sprinten. Maar dat was buiten Niky Deijkers gerekend. Die reed -bijna op zijn ‘Zoetemelks’- net bij het ingaan van de laatste ronde weg en hield dat knap vol in die ronde. We zagen hem ruim voor de groep uit de laatste bocht komen en hij kon de tijd nemen om te vieren. Daarachter Ralph Greupink (2), die dus met goede vorm uit Polen is gekomen, voor Henk Ceelen (3), Ruud Havermans (4) en de rest van die groep.

Leuk was dat er vandaag maar liefst 10 kanshebbers waren voor het 60+ podium. Daaronder de terugkeer van Peter van der Geest na zijn blessure (zijn eerste koers bij ons weer dit seizoen!) en bijv. Ad Haarbosch. Het was Kees Christianen, die dus in de kopgroep belandde en zo op zijn 65e laat zien nog sterk voor de dag te kunnen komen. De nummers 2 en 3, Freddy Aarts en Rene Haast, kwamen uit de sprint van het peloton.

Als laatste leuk te zien dat Peter van der Geest een 15-jarige enthousiaste renner mee nam, Sem Hoppenbrouwers, die zijn eerste koers kwam mee doen en keurig kon volgen.

Uitslag 50+:

 1. Niky Deijkers, St.Willebrord
 2. Ralph Greupink, Zoetermeer
 3. Henk Ceelen, Oudekerk aan den Ijssel
 4. Ruud Havermans, Nieuw Vossemeer
 5. Raphael Gabriels, Roosendaal
 6. Hans Schuurman, Utrecht
 7. Jos Bogaerts, Strijbeek
 8. Ton Damen, Alphen
 9. Kees Christianen, St. Willebrord
 10. Pieter Mies, Prinsenbeek

Cat. 50-:

De opkomst bij de 50- lag helaas wat lager, met 23 man. Dit zal ongetwijfeld het gevolg zijn van de rondes in Roosendaal en Hank. Al na drie ronden ontstond er een sterke kopgroep van drie man: Thomas Leys, Ben Coremans en Tom Nelen. Die stoomde als een trein door en dubbelde al half koers het peloton. Pas een tijdje daarna brak het peloton in stukken. Er kwam een groep van grofweg 10 man kort achter de kopgroep te rijden. Toen gebeurde vooraan iets bijzonders; Tom Nelen verdween ineens uit de kopgroep en gaf op (ongetwijfeld om de promotieregeling te ontwijken, wat zijn goed recht is). Daarmee reed het voorste peloton dus ineens voor de derde podiumplaats. De jury besloot de pelotons vijf ronden voor het einde te laten afsprinten, om het tweetal vooraan ruim baan te geven voor hun finale. In die voorste groep was het Wim van Roey die in die sprint beslag legde op plek 3, vlak voor Ben van Baelen (4) en Dion Koch (5).

Hoe zou het verder gaan met dat tweetal vooraan? Die moesten dus zien van elkaar af te geraken in die laatste paar ronden. Maar nee hoor, ze stoomden samen richting de meet en zouden sprinten. Het was Ben Coremans die dit met overmacht haalde voor Thomas Leys.  

Uitslag 50-:

 1. Ben Coremans, Etten-Leur
 2. Thomas Leys, Vosselaar (B)
 3. Wim van Roey, Vosselaar (B)
 4. Ben van Baelen, Essen (B)
 5. Dion Koch, Neerpelt (B)
 6. Jan Dingemanse, Etten-Leur
 7. Kay Gutte, Oss
 8. Bjorn Tsoi, Kapellen (B)
 9. Yannick Sprangers, Brecht (B)
 10. Roberto Secci, Tilburg

We hebben nog twee koersen te gaan dit seizoen. Eerst 15 september a.s. een B-koers in Hoeven en dan 22 september a.s. de Sluitingskoers met een A-programma te Terheijden. Daar worden de klassementen uitgereikt.