Brabantse WielerFederatie

Prachtige BWF kampioenschappen in Achtmaal (26 mei 2024)


Achtmaal was het decor voor de BWF kampioenschappen dit jaar. De organisatie was mede in handen van de mannen van de Favo/Kevelaar ploeg, die het weer uitstekend voor elkaar hadden. Aan alles was gedacht: het vergrote parcours, de begeleiding van de renners tijdens de koers, het publiek, de strakke spandoeken, de inwendige verzorging voor de helpers en de ruime opzet bij de permanence en publiekszone en in alle categorieën was er een leidersprijs, een 3-ronden klassement, superpremies en een reeks gewone premies. Elke wedstrijd kende een ander verloop. Bij de cat. 50+ was Johnny van der Klooster de winnaar, bij cat. 50- was het Daniel Wouters die solo aankwam en bij de amateurs was Stefan Laurijssen de man die zijn armen in de lucht mocht steken. De BWF kampioenen in dezelfde categorieën werden bij de 50+ : Peter Heymans, bij 50- Dennis Mijnsbergen en bij de amateus Stefan Laurijssen. Een mooie dag wielersport, ondanks de regen die ook deze dag nog viel.

Cat. 50+ :

Hier een mooie groep van 37 vertrekkers. Vanuit de start werd aangekondigd dat meteen begonnen werd met een 3-ronden klassement. Hierdoor zat de snelheid er vanaf het begin goed in. De licentiehouders die kampioen konden worden hielden elkaar strak in de gaten. Het 3-ronden klassement ging naar Guido Vermeiren, voor John Oudshoorn en Peter Heymans. Na deze drie ronden ontstond er een kopgroep van drie renners, te weten Johnny van der Klooster, Guy Smet en Cas Graafmans. Een paar ronden lang bleef de voorsprong overbrugbaar, maar niemand slaagde erin de kloof te dichten. Het waren dan ook drie echte hardrijders die voorop reden, en daarachter bleef men elkaar in de gaten houden voor het kampioenschap, want geen van de drie koplopers had een BWF licentie. Intussen was het ook gaan regenen en de drie koplopers bouwden hun voorsprong uit onder aanvoering van de ijzersterke Zeeuw Johnny van der Klooster. Intussen verzamelde hij ook de meeste punten voor de leidersprijs en ging ook de superpremie naar hem en maakte hij ook al zijn plannetje voor de laatste ronde. Hij merkte dat hij de sterkste was en ging ook het hardst door de bochten op het natte parkoers. In de laatste ronde dook hij dan met maximale snelheid een bocht in en trok meteen hard door. Zijn medevluchters konden deze aanval niet pareren en hierdoor kwam hij solo over de finish, voor Guy Smet en op enige afstand Cas Graafmans. In het peloton werd ook gedemarreerd in de laatste ronden en het waren Peter Heymans en Guido Vermeiren die een gaatje sloegen op de rest. Twee renners dus die streden voor het BWF kampioenschap en het was Peter Heymans die hierbij aan het langste eind trok en zo BWF kampioen werd, voor de sterke Guido Vermeiren.

Uitslag 50 + :

 1. Johnny van der Klooster
 2. Guy Smet
 3. Cas Graafmans
 4. Peter Heymans (BWF kampioen)
 5. Guido Vermeiren (2e in BWF kampioenschap)
 6. Stan Janssen
 7. Theo Leenderts (3e in BWF kampioenschap)
 8. John Oudshoorn
 9. Ron Veeke (1e 60+ renner)
 10. Kees Raats (2e 60+ renner)
 11. Sjoerd Bult
 12. Jan Jansen
 13. Eddy Vermeiren (3e 60+ renner)
 14. Frank Langen
 15. Govert Tukker
 16. Herman Kroezen
 17. Edwin Kas
 18. Maxim Harteloh
 19. John Antens
 20. Ton Damen
  1e dame was Ilona van Wezel

Cat. 50- :

Ook hier een hele mooie groep van 44 ingeschreven renners. Ook zij begonnen met een 3-ronden klassement. Dit ging naar Paul Suijkerbuijk voor Daniel Wouters en Michael Peeters. In ronde drie was Daniel Wouters al alleen op avontuur gegaan en bouwde hij op het nog steeds natte parkoers een leuke voorsprong op, waarbij het peloton altijd bleef hangen op zo’n 20 à 35 seconden. Je zou aannemen dat deze voorsprong in de tweede helft van de wedstrijd wel zou slinken, maar niets was minder waar. Hij bleef zijn voorsprong behouden en sleepte tegelijkertijd de leidersprijs, superpremie en nog gewone premies binnen. Omdat Daniel geen BWF licentie heeft kon hij ook geen BWF kampioen worden. Dus die zat nog in het peloton. Alle concurrenten hiervoor hielden elkaar goed in de gaten, wat er in resulteerde dat niemand kon ontsnappen en het uitdraaide op een pelotonsprint. Een late poging van Bjorn Tsoi om hieraan te ontsnappen mislukte. Het was de rappe Dennis Mijnsbergen die, goed ondersteund door zijn ploegmakkers, die sprint won voor het kampioenschap voor Joachim Raeymaekers en Ward van Doren.

Uitslag 50 – :

 1. Daniel Wouters
 2. Dennis Mijnsbergen (BWF kampioen)
 3. Davey Jansen
 4. Joachim Raeymaekers (2e in BWF kampioenschap)
 5. Ward van Doren (3e in BWF kampioenschap)
 6. Daan van den Broek
 7. Paul Elsten
 8. Fons van Dijck
 9. Michael Peeters
 10. Brent Broosus
 11. Pascal Martens
 12. Jens Raats
 13. Nick Gillis
 14. Maarten Henkes
 15. Bjorn Embregts
 16. Bart Buijnsters
 17. Pauk Suijkerbuijk
 18. Ivo van der Plas
 19. Jochem Kennes
 20. Dennis Vriends

Cat. Amateurs :

De hoofdschotel van deze middag, met aan de start de complete amateurploeg van de organiserende thuisploeg Favo. Dat zij er op gebrand waren om een goed resultaat neer te zetten was een voldongen feit uiteraard. Dus vanaf de start iedereen attent om in de goede ontsnapping te zitten. Het 3-ronden klassement ging naar Rik Smets voor Hein Biemans en Sam Cordy. Even later ontstond er een sterke kopgroep van zes renners met Thomas Verheyen, Rik Smets, Jip Damen, Sander van Dingenen (de uittredend BWF kampioen) en het Favo-duo Hein Biemans en Stefan Laurijssen. Goed samenwerkend bouwden zijn hun voorsprong steeds verder uit, zodat de winnaar in de voorste groep gezocht moest worden. De superpremie ging naar Sander van Dingenen en voor de leidersprijs bleef het heel lang spannend. Het was uiteindelijk Rik Smets die ermee aan de haal ging. Daarna diende de finale zich aan, hoe zou het allemaal gaan verlopen. In de laatste ronde sloten nog twee renners aan bij de kopgroep, dit waren Ben Oudermans en Jochem van der Doelen. De Favo ploeg had twee kansen met Hein en Stefan. Hein was misschien wel de sterkste spurter en Stefan heeft de optie om alleen aan te komen. Het werd de laatste optie. Stefan Laurijssen demarreerde voor de laatste bocht en we zagen hem met een 25 à 30 meter voorsprong door de laatste bocht komen. Maar vandaar is het nog een flink stuk tot aan de finish en met een beetje de wind schuin tegen bleef het een dubbeltje op zijn kant. Maar Stefan perste er alles uit en kon juichend over de finish komen. Ook het aanwezige publiek juichte de winnaar hartstochtelijk toe. Een mooie koers en een mooie winnaar. Zie de foto hierboven.

Uitslag Amateurs :

 1. Stefan Laurijssen (BWF kampioen)
 2. Thomas Verheyen
 3. Rik Smets (2e in BWF kampioenschap)
 4. Hein Biemans (3e in BWF kampioenschap)
 5. Ben Oudermans
 6. Jochem van der Doelen
 7. Jip Damen
 8. Sander van Dingenen
 9. Kevin Aernouts
 10. Jasper Gillops
 11. Mathijs Buzeijn
 12. Wim van Roey
 13. Thieu Henskens
 14. Marcel van der Meulen
 15. Sam Cordy
 16. Mischa Beks
 17. Thomas Leys

De winnaars en kampioenen kregen hun bloemen/bekers uitgereikt alsmede de rood-wit geblokte kampioenstruien waarin ze komende weken te bewonderen zijn. Te beginnen met de mooie polderronde in Hoeven voor een B-programma a.s. zondag 2 juni en daarna op 9 juni de prachtige ‘ronde van het Liesbos’ in Breda.
Tot ziens allemaal weer, tot in Hoeven en Liesbos.

Deel dit bericht